Ένας μήνας για αναζήτηση (νέων) ισορροπιών

 

Τουλάχιστον, η διατάραξη ισορροπιών που έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών – με τις σκάρτες 10 μονάδες διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και ο χάρτης των Περιφερειακών, βρήκε άμεση εκτόνωση με την μόνη ασφαλή μέθοδο: την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Το συγκρατημένο ύφος του Αλέξη Τσίπρα όταν ανακοίνωσε ότι προσήλθε σ’ αυτήν την λογική, αν και σαφώς υπέρρεε στον λόγο του το μοτίβο της αναζήτησης «βαριών διλημμάτων», καθώς και η συνειδητή αποφυγή υψηλών τόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε να αγγίξει μέχρι και ενωτικές χορδές, θα έρθουν – στοιχηματίζουμε! – σε άμεση τριβή με τις «ανάγκες» της (νέας) προεκλογικής εκστρατείας: οξύτητα, διλημματικότητα, τομές, ίχνη απειλής.

Όσο θα τα παρακολουθούμε αυτά, θα διαμορφώνονται και οι νέες ισορροπίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και, με σαφή πλέον την προοπτική να (ξανα)δοκιμάσει την πορεία Αντιπολίτευσης – Αξιωματικής βέβαια Αντιπολίτευσης, όπως μετά την δίδυμη κάλπη του 2012 – θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει πρώτα στον εαυτό του, ύστερα και στους ελπιζόμενους ψηφοφόρους του, αν θα προχωρήσει το άνοιγμά του (Προοδευτική Συμμαχία κοκ.), ή αν θα πισωπατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-πυρήνα. Από δίπλα, θα κρίνεται και η ηγετική λειτουργία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αν και η απουσία δελφίνων εξασφαλίζει (;) μέχρι τις εθνικές κάλπες σχετική ηρεμία. Στην Ν.Δ. ο αέρας της νίκης διευκολύνει την διατήρηση της ισορροπίας και της τακτικής που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ηγεσία Κυριάκου Μητσοτάκη: δύσκολα οι αντιρρήσεις και οι τάσεις (που υπάρχουν) θα εκδηλώνονταν τώρα αλλά και μετά τις εθνικές εκλογές. Αν αυτές τις κερδίσει η Ν.Δ. θα υπάρχει διαθέσιμη η συνεκτική ύλη «εξουσία» -υπουργικά χαρτοφυλάκια , όμως και η βολική χρυσή εξορία – π.χ. Επιτρόπου στην ΕΕ ώστε να μην εκδηλωθούν ζωηρές τάσεις.

Βέβαια, αν επαληθευθεί στις εθνικές κάλπες το ενδεχόμενο 6κομματικής Βουλής (με Ελληνική Λυση/Βελόπουλο) ή και 7κομματικής (με ΜέΡΑ/Βαρουφάκη, ο οποίος αυτή την φορά λογικά θα ξεμπαρκάρει στην εδώ πολιτική σκηνή…) η ευκολία της περιλάλητης αυτοδυναμίας πάει λίγο πίσω. Πλην αν επιβεβαιωθούν όσοι θεωρούν ότι η ψαλίδα στις εθνικές κάλπες θα ανοίξει κι άλλο. Ημέρες δόξης για τους δημοσκόπους, που ΑΥΤΗ την φορά δεν έπεσαν έξω!

Η παραπάνω συζήτηση δημιουργεί ουσιαστικά ερωτηματικά για την γραμμή πλεύσης του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε (θετική) στασιμότητα: «του βγαίνει» η λογική του διμέτωπου; ή η έλξη της ΝΔ. θα ενισχύσει τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά; Αν δεν υπάρξει εύκολη αυτοδυναμία στον ορίζοντα, ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ (αλλα και οι πιέσεις) θα έχει μεν ενδιαφέρον, αλλά θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στην ηγετική ομάδα.

Από κει και πέρα, το στέρεμα Ποταμιού, η εξάχνωση ΑΝΕΛ αλλά και (ουσιαστικά) Ένωσης Κεντρώων, καθώς και η σχεδόν μη-καταγραφή και των προς τα Αριστερά (Ζωή, Λαφαζάνη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σχηματισμών κατά κάποιον τρόπο εισφέρουν στην προοπτική αποναρκοθέτησης των αυριανών ισορροπιών.

Ενώ το γεγονός ότι η Χρυσαυγή κυριολεκτικά έμεινε η μισή, χωρίς να οδηγεί σε εφησυχασμούς έχει την σημασία του.

Ένας μήνας είναι αυτός. θα τον περπατήσουμε.