Ένα ακόμη Εurogroup

 

Ένας ωραίος διάλογος “κωφών”, αυτό είναι το φόντο (και) αυτού, του σημερινού Eurogroup. Τακτικός χειρισμόςΤσακαλώτου με την πλέον πρόσφατη επιστολή του, αποτελεί δήλωση προθέσεων συμβιβασμού για την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά με τα συγκεκριμένα μέτρα ενός “δομημένου”/structured υπερ-κόφτη να μένουν για κατάθεση στην ίδια τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Προκύπτει, μάλιστα, ενδεχόμενος “αντεστραμμένος” υπερ-κόφτης ως αίτημα/πρόταση των δανειστών, δηλαδή να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα που να ανακαλούνται/ανατρέπονται άμα πιαστούν οι στόχοι (πράγμα που το ΔΝΤ αμφισβητεί). Η ελληνική στάση ουσίας δίνεται ήδη από τον Πρωθυπουργό ο οποίος –σε πανηγυρική του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»– αρνείται τη λήψη οποιουδήποτε δημοσιονομικού, με κόστος, μέτρου. Υπάρχει, όμως, και αίτημα να δοθεί “κάτι” από τους δανειστές σε επίπεδο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έστω σε επίπεδο προθέσεων, ώστε να ξεκλειδώσει η πρόσβαση στην χρηματοδότηση ΕΚΤ, ως αντιστάθμισμα ακριβώς της ήδη συζητούμενης υποχώρησης της ελληνικής πλευράς (δια του κόφτη) σε φορολογικά/ασφαλιστικά που θα χρειαστεί, αν είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Και να παραμείνει ή σχεδόν παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. (Συζητούνται: μείωση στο αφορολόγητο, μάλλον αυξημένος χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, ίσως και κάτι από ροκάνισμα «προσωπικής διαφοράς» στις σημερινές συντάξεις).

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί ότι όλα εκείνα που θεωρούσαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό αντικείμενο “κόκκινων γραμμών”, δηλαδή τα εργασιακά, το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κατώτατος και υπερ-κατώτατος μισθός, όλα τους έχουν παραμείνει διακριτικά εκτός επικαιρότητας. Το ίδιο συμβαίνει ουσιαστικά και με άλλα τρία αληθινά καίρια μέτωπα: Την υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων και του διαβόητου υπερ-Ταμείου. το θέμα ενέργειας. και το ναρκοπέδιο, τέλος, των “κόκκινων δανείων”/του ιδιωτικού χρέους, που όλοι γνωρίζουν (και αναγνωρίζουν) ότι είναι εκείνο που τελικά υπόσχεται να ανατινάξει την όλη υπόθεση “ελληνική διάσωση”…

Ένα ακόμη Eurogroup και βλέπουμε!