Έχει ηρεμία στο μάτι του κυκλώνα;

 

Υπάρχει η αντίληψη – που φαίνεται έχει και επιστημονικό υπόβαθρο, με βάση παρατηρήσεις – ότι στο μάτι του κυκλώνα επικρατεί η απόλυτη ηρεμία. Ενδεχομένως αυτό είχαν υπόψη τους οι αρμόδιοι της εσωτερικής ελληνικής πολιτικής σκακιέρας, πάντως της Κυβέρνησης, όταν προγραμμάτισαν για το ξεκίνημα της εβδομάδας που αρχίζει την κεντρικής πολιτικής/συμβολικής σημασίας κίνηση: να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να εκδηλωθούν οι στάσεις των κομμάτων στα καίρια ζητήματα θεσμικού ενδιαφέροντος. Τουλάχιστον ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, μάλλον και εκλογικό σύστημα. σε μικρή απόσταση η υπόθεση της αναθεώρηση του Συντάγματος. στο βάθος  (δηλαδή τι βάθος; λίγων μηνών) η Προεδρική εκλογή. Όντως, μέτωπα που χρειάζονται ηρεμία. Και μάλιστα όταν υπάρχει ανάγκη/προσδοκία για ευρύτερες συναινέσεις, για 180 και για 200 ψήφους στην Βουλή…

Γιατί όμως μιλάμε για κυκλώνα των ημερών; Επειδή το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό βρίσκεται σε αληθινή (όχι πολιτική/διακηρυκτική) έξαρση, με Γιώργο Κουμουτσάκο να σπεύδει στην Άγκυρα για επαφές με τον ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού (αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη Ερντογάν, συν εκπροσώπους του βαθέος κράτους της Άγκυρας) . Επειδή η επερχόμενη κρίση είναι τόσο βαθιά, ώστε οι Υπουργοί Εσωτερικών – δηλαδή οι χειριστές του. θέματος – από τις χώρες της Ευρώπης που μετράνε – ο Χόρστ Ζέεχοφερ της Γερμανίας, ο Κριστόφ Καστανέρ της Γαλλίας – αποφασίστηκε να μεταβούν εσπευσμένως στην Άγκυρα, ο Ζέεχοφερ μάλιστα υποσχόμενος αύξηση της οικονομικής στήριξης, αλλά και να περάσουν παρευθύς από την Αθήνα για συντονισμό. (Τελικά ο Καστανέρ ανέβαλε: ψίθυροι ακούονται). Επειδή ο (απερχόμενος) Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όχι μόνον έκανε τα ίδια ταξίδια, αλλά και ψιθύρισε εις το ούς των δικών μας ότι το «σπάσιμο» στα δυο της Ζώνης Σένγκεν (απόλυτη διάψευση!) ευρίσκεται στην αμέσως επόμενη στροφή, αν δεν συγκρατηθούν οι ροές.

Μιας και αγγίξαμε Γαλλία και «Ευρώπη», μια ματιά και στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου όχι απλώς τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ κατέπλεαν (συνοδευόμενα από φρεγάτες και κορβέτες και υποστηρικτικά σκάφη κοκ) προς το Οικόπεδο 7, το οποίο έχει παραχωρηθεί προ εβδομάδων για έρευνες σε ΕΝΙ (Ιταλική: η ΕΝΙ πέρσι «σκιάχτηκε» και απέσυρε το γεωτρύπανο SAIPEM από το Οικόπεδο 3) και TOTAL (Γαλλία: μέχρι τώρα οι Γάλλοι τηρούσαν πιο ανθεκτική στάση), αλλά και προγραμμάτιζαν ερευνητικές γεωτρήσεις άμεσα – πολύ προτού ΕΝΙ και TOTAL αρχίσουν τις δικές τους κινήσεις.

Και, φυσικά, ποιος θα παραγνωρίσει την διήμερη επίσκεψη Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, για υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας/MDCA για εκτεταμένες διευκολύνσεις/facilities ανά την επικράτεια; στην επίσημη υποδοχή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε να αποσπάσει τοποθέτηση Πομπέο για τα δρώμενα στην Κύπρο: στην πρώτη φάση, σιωπή. Στην συνέχεια, μετά από τις επαφές με Νίκο Δένδια, ο Πομπέο ήχθη στην δήλωση «υπάρχουν κάποια όρια» και ακόμη-ακόμη ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.

Α, ναι, και στα μέσα της επόμενης εβδομάδες ο Κυριάκος μεταβαίνει στο Κάιρο για (προγραμματισμένη, επείγουσα) Τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο.

Αν όλα αυτά δεν σας αρκούν για να δείτε κυκλώνα των ημερών, προσθέστε τις επιπτώσεις από την ακύρωση του Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, καθώς και τις διαφαινόμενες αντιρρήσεις Τρόικας για τον δημοσιονομικό χώρο στον προϋπολογισμό 2020…