Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, με την επίσκεψη Τσίπρα σε Ερντογάν ως φόντο

 

Ο «εορτασμός» των Χριστουγέννων με υπερπτήσεις  Τουρκικών μαχητικών – σε μεγάλο μεν ύψος, αλλ’ υποτίθεται ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας που πάνε 30 χρόνια πίσω (εποχής Παπουλια-Γιλμάζ) προβλέπουν πλήρη αποφυγή παρόμοιων κινήσεων… – πάνω από νησιά και νησίδες του συμπλέγματος του Καστελόριζου, ώρες μετά τις δηλώσεις Π. Καμμένου (υπουργού Αμύνης) ενώπιον της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο, ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον συντρίψουμε, θα τον τσακίσουμε», ανοίγει νέο κύκλο προβληματισμού για τα ΕλληνοΤουρκικά. Σημειωτέον ότι ο ΥΠΕΞ της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην προοπτική της αναβληθείσης επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία («αφού πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο» στην Άγκυρα. Ταυτόχρονα, όμως, η ηγέτις του «Καλού Κόμματος»/Iyi Parti Μεράλ Ανσενέρ εγκαλούσε την Τουρκική ηγεσία, ότι «ανέχεται» τις δηλώσεις των Ελλήνων.

Δεν έχει σβήσει ακόμη η ηχώ των διασταυρωμένων δηλώσεων του ίδιου Πάνου Καμμένου αλλά και του ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ (ο οποίος, σημειωτέον, σπανιότερα φωτογραφίζεται με στρατιωτική περιβολή, αν και έως πρόσφατα ήταν Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, μάλιστα με ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δικό μας Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη) σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους.  Ούτε έχουν υποχωρήσει οι Τουρκικές αναφορές στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (των 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων): η αναφορά είναι στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία, για τις οποίες κατά Ακάρ «ο αγώνας συνεχίζεται, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται».

Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις δηλώσεις και στάσεις της δικής μας πλευράς. Δεν μπορεί να επαληθευθεί η αίσθηση ότι οι δηλώσεις της Ελληνικής πλευράς, ιδίως δε εκείνες του Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη που μίλησε για «ισοπέδωση» βραχονησίδας, αν υπάρξει Τουρκική απόπειρα απόβασης/κατάληψης, ξεκίνησαν όταν υπήρξαν πληροφορίες για σχεδιασμούς ή/και προετοιμασίες από Τουρκικής πλευράς – ειδικά στην κατεύθυνση του συμπλέγματος του Καστελόριζου απ’ όπου ξεκινά ο κώνος-σκιά της διεκδικούμενης Ελληνικής ΑΟΖ, που φθάνει μέχρι και την Κυπριακή. Στην φάση έντασης όπου βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή, η παρακολούθηση (και έγκαιρη προειδοποίηση) είναι το σημαντικότερο αγαθό. Στον τομέα αυτό, όπου σε παλιότερες δεκαετίες μονοπωλιακή ήταν η Αμερικανική παρουσία, εδώ και δύο δεκαετίες έχει αναβαθμισθεί ταχύτατα η Ισραηλινή ικανότητα. Αυτή είναι η μόνη κατεύθυνση, από την οποία θα μπορούσε να διαψευσθεί η άλλη αναφορά του Β. Αποστολάκη, ότι «αν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας, κανείς δεν θάρθει στο πλάι μας […] Θα είμαστε μόνοι μας».

Όμως, σε αυτήν την προσδοκία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πού βρίσκεται το όριο ανάμεσα στο Αιγαίο και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Τουρκική θέση που διαφοροποιεί – προσοχή!, έναντι του διεθνούς δικαίου… – Αιγαίο από Ανατολική Μεσόγειο, χρειάζεται να είναι σαφώς παρούσα σε όποια προετοιμασία του ταξιδιού Τσίπρα. Αν και όταν…

Υποσημείωση: ο διάδοχος του Τζιμ Μάττις ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο προερχόμενος από την Boeing και έως τώρα υφυπουργός του Μάττις Πάτρικ Σάναχαν, καταγράφεται με εγγύτητα στις σχέσεις – εξοπλιστικές, τουλάχιστον – με την Τουρκία της οποίας η οργανικά συνδεόμενη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων Turkish Aerospace/TAI αναδείχθηκε σε βασικό συμπαραγωγό προγραμμάτων της Boeing.