Αλλαγή σελίδας για την πιο επιτυχημένη ελληνική startup

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2020, τ. 994
START-UPS της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Νέα εποχή ξεκινά για την εταιρεία που έφερε το ίντερνετ στην Ελλάδα, τη Forthnet, η οποία το επόμενο διάστημα από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα καταλήξει σε έναν νέο μέτοχο, μια μεταβίβαση που θα σηματοδοτήσει το πέρασμά της σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την PC Partners η οποία θα αποκτήσει την Forthnet αν ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Η άλλοτε πρωτοποριακή εταιρεία, η πιο επιτυχημένη ελληνική startup που γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τη Minoan Lines) τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στάσιμη και υπερδανεισμένη στις τράπεζες: όχι μόνο δεν μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξή της, αλλά κινδυνεύει και να καταρρεύσει.

Από τις αρχές της δεκαετίας η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι συζητήσεις για είσοδο νέου επενδυτή είναι μόνιμες. Αρχικά αποτέλεσε στόχο της Wind (2012), στη συνέχεια των Vodafone και Wind (από κοινού) αλλά και του ΟΤΕ (2014), ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το θέμα της πώλησης του πακέτου μετοχών των τραπεζών είναι πάντα στο τραπέζι.

Όμως παραμένει πολύφερνη νύφη, παρά τον υπερδανεισμό και τη στασιμότητα που έχει δημιουργηθεί από τις διαρκείς προσπάθειες πώλησης. Κι αυτό γιατί δραστηριοποιείται στον ιδιαίτερης προοπτικής κλάδο τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση των τριών προτάσεων που κατατέθηκαν προκρίθηκε αυτή της BC Partners και πλέον έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της BC Partners και των τραπεζών. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

 

Οι ατέρμονες συζητήσεις για πώληση εδώ και 7 χρόνια

Οι διαδοχικές αποτυχίες στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και πώλησης οδηγούν τη Forthnet σε ένα διαρκές αδιέξοδο, αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει σταθερό.

Η καλύτερη προσφορά δόθηκε το 2012, όταν η Wind είχε προσφέρει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ μετρητά για την απόκτηση του μεριδίου των βασικών μετόχων (80%), με στόχο και την αγορά των μειοψηφιών και την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. Χωρίς να περιλαμβάνει κούρεμα, η συνολική αξία της συναλλαγής εκτιμήθηκε στα 550 έως 600 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η αραβική EIT, ελέγχοντας το 41% του μετοχικού κεφαλαίου και έχοντας επενδύσει στην ελληνική εταιρεία πάνω από 200 εκατ. ευρώ, δεν δέχθηκε την προσφορά.

Τότε η ολλανδική Cyrte πώλησε τη συμμετοχή της (25%) για μόλις 3,7 εκατ. ευρώ στη Wind και τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια που την ήλεγχαν. Στις αρχές του 2014 η Vodafone εισήλθε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε αρχές του 2014, αποκτώντας το 6,5% των μετοχών Forthnet για να έχει και αυτή λόγο στις εξελίξεις.

Από τότε άρχισαν οι συζητήσεις για την κοινή απόκτηση της Forthnet από Vodafone και Wind, οι οποίες κράτησαν για χρόνια εμποδίζοντας την εξέλιξη της εταιρείας. Μάλιστα, πολλοί στην αγορά έκαναν λόγο για παρελκυστική πολιτική των δύο ανταγωνιστριών της, χωρίς πραγματικό σκοπό να την αποκτήσουν…

Το φθινόπωρο του 2019 οι ορκωτοί ελεγκτές της Forthnet προειδοποιούν πως η εταιρεία έχει καταστεί μη βιώσιμη και πως η Nova δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει στη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η Forthnet είχε ενοποιημένα έσοδα ύψους 132,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, και ζημίες ύψους 15,3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου ήταν 371 εκατ. ευρώ και είχε αρνητική καθαρή θέση κατά 212,8 εκατ. ευρώ!

Ακολούθησε η πρόταση του γνωστού εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, που μέσω της Alter Ego Mass Media πρότεινε την πληρωμή ενός μικρού τμήματος του δανεισμού της Forthnet, ύψους 255 εκατ. ευρώ, της τάξεως του 20% (δηλαδή 40 με 50 εκατ. ευρώ) με αντάλλαγμα την εξαγορά του περίπου 36% των μετοχών της που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών.

Μετά την απόσυρση (ή την απόρριψη της πρότασης) της Alter Ego στις 11 Μαρτίου από τις διαπραγματεύσεις εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των βρετανικών επενδυτικών κεφαλαίων Duet Private Equity και BC Partners, ενώ πριν από την εμφάνιση της Alter Ego οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού. Είχε προηγηθεί εκ νέου διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind, που έληξε άκαρπη.

Τελικά, οι σημερινές τρεις προτάσεις της Duet Private Equity Limited, της BC Partners (μέσω της θυγατρικής της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας United Group) και του ομίλου Antenna κάνουν την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης να δείχνει πιθανότερη από ποτέ.

Οι τρεις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha στη Forthnet και τις θυγατρικές της, ενώ τη διαδικασία έχει αναλάβει ο σύμβουλος του διαγωνισμού, Nomura International.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές είναι παραπλήσιες, υπάρχουν όμως διαφορές σε «ποιοτικά στοιχεία», τα οποία και αξιολογούνται από τον σύμβουλο του διαγωνισμού και τις πωλήτριες τράπεζες.

 

Από το χθες στις ελπίδες για το αύριο

Η Forthnet ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου του 1995 και όραμα του Παντελή Τζωρτζάκη ήταν να φέρει το μέλλον της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας, να γίνει ο πρώτος πάροχος αξιόπιστων και ανταγωνιστικών συνδυαστικών υπηρεσιών στη συγκεκριμένη αγορά.

Ο Π. Τζωρτζάκης υπήρξε εμπνευστής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από τη σύστασή της (1995), ασκώντας καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία, στην εξέλιξη και καθιέρωσή της ως ενός από τους πρωτοπόρους και πιο αξιόπιστους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη της Forthnet είναι εντυπωσιακή και στις 6 Οκτωβρίου του 2000 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας 16,2 δισ. δραχμές. Το 2004 συγχωνεύτηκε με τις θυγατρικές εταιρείες HellasNet και Internet Hellas, που είχε ιδρυθεί το 1995. Τέσσερα χρόνια μετά συγχωνεύτηκε και με τη Mediterranean Broadband Access, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2000.

Το 2008 νέος βασικός μέτοχος με 21% καθίσταται η αραβική Emirates International Telecommunications (EIT). Τον ίδιο χρόνο εισέρχεται στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης και ξεκινά η συνεργασία με τη NOVA, την οποία αποκτά με τίμημα κοντά στα 470 εκατ. ευρώ. Η Forthnet προχωρά σε δανεισμό ύψος 300 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη εξαγορά.

Το 2012 λάνσαρε την υπηρεσία Nova 3play, προσφέροντας σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση σε έναν λογαριασμό, διευρύνοντας έτσι την αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης. Από το 2016 η εταιρεία υιοθέτησε το brand Nova για όλες τις υπηρεσίες της, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, είτε αφορούν ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, προσφέροντας πλέον στους καταναλωτές μια ενιαία εμπειρία κάτω από ένα πολύ ισχυρό brand name.

Τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώνει ότι εισέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO).

 

Η Forthnet πεδίο ανταγωνισμών: Η εμπλοκή των Wind και Vodafone

Τρία χρόνια (από το 2014 ως το 2017) κράτησαν οι συζητήσεις για να ανανεωθεί το δικαίωμα που είχε η Vodafone, ώστε να αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό 13% (πλέον του 6,51%) της Forthnet με τη Wind Hellas, η οποία κατέχει το 33%.

Οι επαφές χρειάστηκαν τρία χρόνια και δόθηκαν πέντε παρατάσεις (19/6/2015, 19/11/2015, 6/6/2016, 1/9/2016 και 16/12/2016), μέχρι να τερματιστούν το 2017.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Vodafone Ελλάδος στη Forthnet έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2014 και από τότε εκφράστηκε πολλάκις η πρόθεση διεύρυνσης της συμμετοχής.

Η Vodafone εμφανίστηκε μία εβδομάδα μετά την προσφορά που είχε καταθέσει ο ΟΤΕ για την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova με πρόταση εξαγοράς της Forthnet, την οποία κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο.

Έτσι, στις 17 Ιουλίου του 2014 η Vodafone κατέθεσε κοινή μη δεσμευτική πρόταση με τη Wind Hellas προς το ΔΣ της Forthnet, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που δεν ανήκουν στην κυριότητά τους έναντι τιμήματος που κυμαινόταν μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες μαζί κατέχουν το 39,5%, με βάση την πρόταση δήλωναν πως προτίθενται να πληρώσουν 127 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του λοιπού 60,5%, ήτοι συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα περίπου 210 εκατ. ευρώ συν 335 εκατ. ευρώ, που ήταν τότε ο δανεισμός.

Ωστόσο, μετά από συνεχή και «εξαντλητικά» due diligence το ενδιαφέρον αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Forthnet, από το 2014 και μετά τόσο η Vodafone όσο και η Wind ποτέ δεν είχαν πραγματική πρόθεση να αγοράσουν την εταιρεία. Και όπως εξηγούν, οι δύο ενδιαφερόμενοι, όταν κλήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση, απλώς δεν προσήλθαν. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτό που ενδιέφερε πραγματικά τις Vodafone και Wind είναι να μην περιέλθει η Forthnet σε τρίτο ανταγωνιστή, γεγονός που θα δημιουργούσε μεγαλύτερο επίπεδο ανταγωνισμού στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Το βέβαιο είναι ότι από το 2012 η Wind και από το 2014 οι δύο εταιρείες μαζί έχουν καταβάλει πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 26%. Τέλος, καθώς δεν συμμετείχαν στα όργανα διοίκησης της Forthnet, σημειώνουν ότι η μόνη ουσιαστική επαφή που αποκτήθηκε όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο με τη Nomura, όταν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του 32,4% της Forthnet από τις τράπεζες.

 

Οι μέτοχοι

Η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η Massar Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.