Ανατροπές επί ανατροπών στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

Ας πάρουμε τα πράγματα με την αντίστροφη φορά. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις (ήδη ο τίτλος ξυπνάει το ενδιαφέρον..) Γουές Μίτσελ, ανέφερε ότι «η απάντηση της Δύσης, όταν τα τουρκικά πλοία παρενοχλούν δυτικές (sic) πλατφόρμες στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι σημαντικό να είναι σαφής και άμεση». Βέβαια η δήλωση έγινε στα πλαίσια συνεδρίου στην Κύπρο 15th(Cyprus Summit του Economist), όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το ότι Μίτσελ συνέδεσε το σχόλιό του με «επιδιώξεις της Ρωσίας στην Ν.Α. Μεσόγειο», υπό την έννοια ότι η Μόσχα επιθυμεί να ανακόψει τις εξελίξεις στην Λεκάνη της Λεβαντίνης. Εξελίξεις που, μετά και την ανάδειξη της Αιγύπτου σε σημαντικό παίκτη, θα μπορούσαν να υποσκάψουν την Ρωσική κυριαρχία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. (Η στενή συνεργασία Άγκυρας – Μόσχας δεν αποτελεί μυστικό, τελευταίως).

Είχε προηγηθεί κατά λίγες ώρες ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για έγκριση πέντε ακόμη γεωτρήσεων μέσα στο 2020, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο , μεταξύ των οποίων και σε περιοχές της Βόρειας Κύπρου.

Ακόμη πιο σημαντική, όμως, και ρίζα της τοποθέτησης Γουές Μίτσελ, είναι η πληροφορία για υποχώρηση της Ιταλο-Γαλλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total από το πρόγραμμα δικών τους γεωτρήσεων στο πρόσφατα αδειοδοτημένο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί δηλαδή όπου η προσέλευση της Total σε ενίσχυση της θέσης της ΕΝΙ που είχε δειχθεί διστακτική να προχωρήσει τις δικές της έρευνες – ήδη πέρσι, στο Οικόπεδο 3 – μπροστά στην Τουρκική διεκδικητικότητα, θεωρήθηκε ότι θα σταθεροποιούσε την κατάσταση. Τώρα όμως, η λογική του παγώματος μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα κινδυνεύει να παγιωθεί.

Θα αρκέσει η Αμερικανική τοποθέτηση – υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil έχει (μαζί με την Καταριανη εταιρεία το Οικόπεδο 10…- για να ξαναφέρει ανατροπή;  Ας θυμηθούμε ότι, λίγο μετά την σταθερή Αμερικανική θέση προ εβδομάδων, το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ είχε αποφασίσει (προφασιζόμενο τεχνικό πρόβλημα) να απομακρυνθεί από τα ανατολικά της Κύπρου, όπου επιχειρούσε.

Ή μήπως η σκέψη ότι η Τουρκική παρουσία, με τα Φατίχ και Γιαβουζ, μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσε να δώσει αποτέλεσμα/ευρήματα επί του πεδίου, οδηγεί τους διεθνείς παίκτες σε ανοχή των Τουρκικών γεωπολιτικών κινήσεων, με δικές τους (των εταιρειών) έρευνες, σοβαρότερες παραδίπλα;

«Το μεγάλο τραπέζι στήνεται στην πράξη»…