Αντιμέτωποι με το μέλλον: Προκλήσεις και διλήμματα για την Ελλάδα

 

Γιάννος Παπαντωνίου, Αντιμέτωποι με το μέλλον: Προκλήσεις και διλήμματα για την Ελλάδα
Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018, σελίδες 254, τιμή: 12,70 ευρώ

 

Με το φορτίο της διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας στις δεκαετίες του ‘90 και του 2000, ο Γιάννος Παπαντωνίου επιχειρεί με το βιβλίο αυτό –όπου συγκέντρωσε τοποθετήσεις του σε διαλέξεις περί Ελλάδας και συνεισφορές στη δουλειά think tanks– να στρέψει την εμπειρία από τα χρόνια της κρίσης στα όσα έγιναν και τα όσα δεν έγιναν (ή: έγιναν και δεν απέδωσαν – εδώ εντάσσεται και η επιβολή «δρακόντειων μέτρων λιτότητας στο όνομα της οικονομικής ορθοδοξίας», που λύγισαν την οικονομία) προς το μέλλον.

Για να το κάνει αυτό, καλεί τον αναγνώστη σε μια περιήγηση ανά την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, με παρεκβάσεις μέχρι και την κλιματική αλλαγή ή το προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (την οποία διεξοδικά προσεγγίζει υπό το πρίσμα μιας «γερμανικής Ευρώπης», που εν τέλει και το χάσμα Βορρά-Νότου βαθαίνει αλλά και τον λαϊκισμό τροφοδοτεί).

Μια περιήγηση που ταξιδεύει από το μεγάλο στο μικρό – μόνο που το μικρό είναι εν προκειμένω η αναζήτηση κάποιου μέλλοντος για την ελληνική περίπτωση. O Παπαντωνίου χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από αισιοδοξία αλλά και από επένδυση στην ευρωπαϊκή διάσταση: αμφότερα παραμένουν ενεργά, όμως σε αρκετή υποχώρηση απ’ ό,τι σε παλιότερες εποχές…