Απανθίσματα μιας διοργάνωσης (Β): Κινέζικη διάσταση

 

Στη συζήτηση/ημερίδα που οργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη/το Greek Law Digest, με τη συνεργασία του ομίλου Economia για τις νομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις στην Ελλάδα του 2017, δεν ήταν παράξενο που μια γωνία προσέγγισης αφιερώθηκε σ’ εκείνο που θα λέγαμε “κινεζική διάσταση”.

Ήδη η Αφροδίτη Μπλέτα, του Ελληνοκινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας, έφερε τη ματιά της εμπειρίας της στο πώς βλέπει την ελληνική πραγματικότητα εκείνη η πλευρά του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος. Όπως το περιέγραψε αφοπλιστικά, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι μπορείς να απευθύνεσαι στους πάντες, να καλέσεις τους πάντες· όμως, σημαίνει και ότι σε βλέπουν οι πάντες, μαζί δηλαδή με όλους τους άλλους διαθέσιμους παίκτες. Έτσι, όταν εξετάζεται η επενδυτική ελκυστικότητα μιας χώρας σαν την Ελλάδα, παράγοντες όπως η φορολογία ή η διαφάνεια του πλαισίου λειτουργίας είναι αυτομάτως αξιολογημένοι/factored-in. Συνεπώς, όταν για παράδειγμα απευθυνόμαστε σε μια αγορά που είναι συνηθισμένη – όπως η κινεζική– στη διαδικτυακή λειτουργία του εμπορίου, χρειάζεται να είναι και σαφές και ευκολονόητο το πλαίσιο της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας.

Από εκεί και πέρα, επιχειρώντας να δείξει προς τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει λιγότερο παραδοσιακή δραστηριότητα, η Α. Μπλέτα ανέφερε το άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος, την αναβάθμιση της τεχνικής/τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά και το άνοιγμα των “παραδοσιακά κρατικών τομέων” – από βιομηχανικές περιοχές/ΒΙΠΕ μέχρι τεχνολογικά πάρκα.

Τη δική του εμπειρία συνεργασίας με την κινεζική πραγματικότητα εισέφερε ο Γ. Ξηραδάκης της XRTC, ο οποίος πρώτος έφερε σε επαφή τον ελληνικό εφοπλισμό με τη χρηματοπιστωτική ικανότητα της Κίνας εδώ και δυο δεκαετίες. Εξήγησε την κινεζική προσέγγιση του “νέου Δρόμου του Μεταξιού”/One Belt, One Road και πώς μπορεί να μεταφράσει σε κάτι το συγκεκριμένο τη στρατηγική της Κίνας, που επιδιώκει πολύ απτά πράγματα: Γεωπολιτική παρουσία – Πρόσβαση σε πρώτες ύλες – Νέες Αγορές – Θέσεις εργασίας για Κινέζους – Αύξηση εξαγωγών – Βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Τόσο η βαθύτερη ιστορικότητα της θέασης της Ευρώπης από τους Κινέζους –που επιφυλάσσει διακριτή θέση στην Ελλάδα, ανέκαθεν–, όσο και σειρά από συγκυρίες που έφεραν π.χ. την κίνηση της Cosco στον Πειραιά, επιτρέπει να υπάρχει μια θετική προοπτική. Όμως, μόνον άμα συνειδητοποιηθεί το πόσες εναλλακτικές διαθέτει η κινεζική δραστηριοποίηση/οι κινεζικές διελεύσεις, οι κινεζικές πρωτοβουλίες εμπορικές ή επιχειρηματικές. «Μηδενική φαντασίωση!» ήταν το σύνθημα του Γ. Ξηραδάκη προς το ακροατήριο.