Απανθίσματα μιας διοργάνωσης (ΣΤ): Ο δηλητηριώδης κήπος των “κόκκινων δανείων”

 

Περάσαμε την περασμένη εβδομάδα, ξεναγώντας τον αναγνώστη στη συζήτηση/ημερίδα που οργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη/το Greek Law Digest, με τη συνεργασία του ομίλου Economia για τις νομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις στην Ελλάδα του 2017. Θα μας ανεχθεί για μιαν ακόμη κατάθεση με ιδιαίτερη, θαρρούμε, σημασία: εκείνη του Ηλία Πλασκοβίτη, μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής στην ΤτΕ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, με αρμοδιότητα στην εποπτεία των τραπεζών – ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει το κρίσιμο ζήτημα των “κόκκινων δανείων”.

Κρατώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία, ο Πλασκοβίτης έδωσε πρώτα τα στοιχεία του προβλήματος. Δηλαδή το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων/ΝPEs στο ςλληνικό τραπεζικό σύστημα, που έχει φθάσει τα 107,5 δις ευρώ. Ενώ, δε, το απόλυτο ύψος τους έχει σταθεροποιηθεί ή και σημειώσει κάποια κάμψη, το ποσοστιαίο βάρος τους επιδεινώνεται καταλήγοντας πλέον να αποτελεί 45,2% του συνόλου (επίπεδο-ρεκόρ στην Ευρωζώνη, λόγος για τον οποίο το μέτωπο αυτό τείνει να γίνει το πιο επικίνδυνο “της επόμενης μέρας”). Από αυτά ένα 44,6% έχουν ήδη καταγγελθεί, ενώ 27,6% θεωρούνται σε ανοιχτή διακινδύνευση /unlikely to pay.

Μπροστά σ’ αυτά, έχει προωθηθεί μια μεγάλη σειρά μέτρων – νομοθετικών ρυθμίσεων («συνήθως σε όχι θετικό περιβάλλον – πολιτικό και νομικό»), με ενίσχυση της εποπτείας, με πίεση για βελτίωση της λειτουργίας στο εσωτερικό των τραπεζών, με άρση νομικών εμποδίων, με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και ήδη με τη νομοθέτηση και σταδιακή αδειοδότηση για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για πώληση και ανάθεση διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”.

Μολαταύτα, ο Ηλ. Πλακοβίτης παραδέχθηκε ότι πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν – και τούτο ενώ ο χρόνος πιέζει και υποχρεωτικοί στόχοι τίθενται στα πλαίσια του Προγράμματος Προσαρμογής, αλλά και της εποπτικής λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Από τα μέτωπα που θα χρειαστούν άμεση ρύθμιση, προκειμένου το θέμα των “κόκκινων δανείων” να προχωρήσει στην πράξη (και όχι απλώς να συζητείται…), είναι η διασφάλιση των στελεχών των τραπεζών από νομικές ευθύνες, ώστε να οριστικοποιούν ρυθμίσεις, η φορολογική μεταχείριση της διαγραφής και ρύθμισης δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η ουσιαστική ενημέρωση του κοινού για τις διαδικασίες που υπάρχουν, αλλά και η προωθούμενη συνολικοποίηση των οφειλών των δανειοληπτών (προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες), ώστε να καθίσταται εφικτή γενική τους ρύθμιση.

Δηλητηριώδης ο κήπος των “κόκκινων δανείων”…