Αποστασίας ανατομή

 

Γεώργιος Κ. Στεφανάκης, Πρόλογος:  Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Αποστασίας ανατομή
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2019, (έκδ. β΄), σελίδες 288, τιμή: 17,00 ευρώ

 

Σε δεύτερη έκδοση, το Αποστασίας ανατομή  του Γεωργίου Στεφανάκη επαναφέρει την κριτική/μερικώς αναθεωρητική «ανάγνωση» των πολιτικών δρώμενων του 1965-67 που καταγράφηκαν στην κοινή συνείδηση ως Αποστασία, αυτή τη φορά ενσωματώνοντας στοιχεία που αντιπαρατίθενται στις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (που συνέλεξε ο Αλέξης Παπαχελάς, στις εκδόσεις Παπαδόπουλος) όσο και σε εκείνες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (που κυκλοφόρησαν με καταγραφή Γ. Μαλούχου, στο Βήμα ).

Γιος του Κωνσταντίνου Στεφανάκη, ο οποίος υπήρξε βασική φιγούρα στην Ένωση Κέντρου και με ρόλο στις ισορροπίες που πήγαν να διαμορφωθούν εκεί –επίγονο βενιζελισμού/«κύκλος «Ελευθερίας»»/ανδρεϊκοί– που άλλα γνωστά, άλλα λιγότερο, άλλα παντάπασιν άγνωστα, επιτρέπουν στον αναγνώστη να ξαναζήσει την εποχή. Από τον βενιζελισμό που είχε «καταστεί αδέσποτος» μέχρι τις ισορροπίες Ανακτόρων-Κ. Καραμανλή, από τη διαμόρφωση της Ένωσης Κέντρου μέχρι την ηγεσία Γεωργίου Παπανδρέου, τον ρόλο του Ανενδότου και την έλευση του Ανδρέα, όλο το φόντο της εποχής επιστρατεύεται προκειμένου να λειτουργήσει ως ερμηνευτικό πλαίσιο για τα στοιχεία των μηνών του 1965 που επώασαν την Αποστασία – και όσα ακολούθησαν.

Ο Γ. Στεφανάκης αξιοποιεί τα τότε γεγονότα για να καταθέσει και παρατηρήσεις/αναλύσεις-αναλογίες για τη σημερινή κατάσταση αμφισβήτησης και φθοράς του πολιτικού συστήματος και της εμπιστοσύνης προς αυτό. Αλλά διατηρεί την αναφορά στον πατέρα του, ως «η διάψευση της προσδοκίας ότι η ενότητα των κεντρώων δυνάμεων θα οδηγούσε σε εθνική ανάταση τον λύπησε πολύ», διάψευση που ηχεί δυσάρεστα επίκαιρη – πάλι.