Από Βρυξέλλες/Στρασβούργο σε Βερολίνο, μικρή απόσταση

 

Ξεκινάει η εβδομάδα αυτή με την ετυμηγορία του ΕυρωΚοινοβουλίου – στις 16 Ιουλίου, προγραμματισμένη – επί της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου/των αρχηγών Κυβερνήσεων και Κρατών για την διεκδίκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την (έως τώρα υπουργό Αμύνης της Γερμανίας, παλιότερα στενής συμμάχου της Άνγκελας Μέρκελ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συνεχείς διαδικασίες πειθούς ασκούνται ώστε να μαζευτούν οι 376 ψήφοι που απαιτούνται, καθώς οι ψήφοι του ΕΛΚ/των Χριστιανοδημοκρατών είναι μόλις 182, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (που διαφωνούν απόλυτα) έχουν 153, οι δε Πράσινοι 74 μετά την άνοδό τους. Το Renew Europe, δηλαδή οι παλιοί Φιλελεύθεροι συν του Μακρόν, ο οποίος «χρεώνεται» την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν αφού καταβύθισε εκείνην του Μάνφρεντ Βέμπερ, έχουν 108.

Μένοντας στην απλή αριθμητική, η Ούρσουλα που θα παρουσιάσει την Τρίτη το μεσημέρι το Πρόγραμμά της (και θα μάθει την μοίρα της το βράδυ…), προσπάθησε να συλλέξει τις +/- 90 ψήφους που της λείπουν «ψαρεύοντας» και στους μικρότερους Ευρωδιστακτικούς σχηματισμούς, π.χ. στους ανθρώπους του Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν (που το ΕΚ του Μάνφρεντ Βέμπερ είχε φιλοξενήσει μέχρι να υποχρεωθεί να τους «παγώσει», αλλ’ όχι να τους διώξει, ακριβώς πριν τις Ευρωεκλογές). Αυτό υπονόμευσε την ίδια της την υποψηφιότητα, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει με πρόβλημα καθώς η επιλογή της είχε γίνει από τους αρχηγούς Κυβερνήσεων και Κρατών σε χαρωπή αδιαφορία για την επιλογή υποψήφιου για την Προεδρία με την λογική των Spitzenkandidaten (ο Βέμπερ θεωρήθηκε «υποψήφιος χαμηλής πτήσεως» στην Κορυφή). αλλά και η παρουσία φον ντερ Λάιεν ενώπιον των Πολιτικών Ομάδων υπήρξε «κατώτερη των προσδοκιών».

Πρόσθετο πρόβλημα , η προετοιμασία της Ούρσουλα από την νομενκλατούρα των Βρυξελλών/της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε – φαίνεται – με ελάχιστο ενθουσιασμό , καθώς ο (κυρίαρχος των διαδρόμων) Γενικός Γραμματέας της ΕΕ Μάρτιν Σέλμαγιερ, Γερμανός και ο ίδιος, προσπαθούσε να προωθήσει πάση δυνάμει μιαν εναλλακτική υποψηφιότητα, εκείνη του Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. (Γιατί; Από μικρό Κράτος ο Πλένκοβιτς, από μικρό και ο έως τώρα Πρόεδρος Γιουνκέρ, θα επέτρεπε να παραμείνει στα ηνία ο Σέλμαγιερ. Του οποίου, σημειωτέον, την απομάκρυνση ζήτησαν στην Κορυφή αρκετοί αρχηγοί Κυβερνήσεων… («Ευρώπη του 2019»!).

Πάντως, άμα δεν ψηφισθεί τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη το βράδυ, ένα παράξενο ντόμινο κινδυνεύει να παιχτεί στην Γερμανία. Ντόμινο με μεγαλύτερη, εν τέλει, σημασία από εκείνο των Βρυξελλών. Πρώτα-πρώτα, θα αποδυναμωθεί κι άλλο η Καγκελλάριος Μέρκελ. Αν τα πράγματα ήταν όπως πριν 2 μήνες, θα μπορούσε η ίδια να βρεθεί ως λύση ανάγκης- μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! – για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: όμως η εικόνα της υγείας της, αυτό το σενάριο δεν τη βοηθάει.

Ταυτόχορνα όμως, μια τέτοια αστοχία – και το ενδεχόμενο στην ΕΕ να μην επιτευχθεί να είναι επικεφαλής Γερμανός, καθώς μάλιστα όλα τα άλλα πόστα μοιράστηκαν (κυρίως η Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ…) – θα έχει κλονίσει κι άλλο τον Κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο. Πρόωρες εκλογές; Με τους Χριστιανοδημοκράτες κάτω από 26% στις δημοσκοπήσεις, με τους Πράσινους στο 25%, με την AfD τρίτο κόμμα στο 13,2% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 12,8%, ποιος/πώς τις προκηρύσσει; Και πως διαχειρίζεται  μετά το αποτέλεσμα.

Ο φίλος της Ελλάδας – Πρόεδρος του Μπούντεσταγκ σήμερα – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει Κυβέρνηση μειοψηφίας/ψήφο ανοχής στους Χριστιανοδημοκράτες (Με 26% στις δημοσκοπήσεις;). Α, ναι, κι έπονται εκλογές στα Ανατολικά κρατίδια, όπου όχι απλώς η AfD αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα, αλλά… να αποκλείει σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης χωρίς συμμετοχή της.

Τα προβλήματα βρίσκονται μπροστά μας. Το «μας» αναφέρεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.