Από το κοινωνικό μέρισμα στην (ήπια;) ξενοφοβία

 

Ήταν που ήταν μέρες γιορτών, συνέπεσε και η τελική φάση διανομής του κοινωνικού μερίσματος με την επέκτασή του ad hoc προς τις νεότερες ηλικίες αλλά και με το άλλο, στοχευμένο επίδομα προς τους νησιώτες/ «μεταφορικό ισοδύναμο» καθώς και με το (εντελώς άσχετο) θέμα της λοταρίας αποδείξεων από την ΑΑΔΕ για όσους χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, οπότε επεκράτησε συνολικά μια αίσθηση «μοιράζονται χρήματα».

Μπορεί κανείς επί καιρό και σε κάποιο βάθος να σχολιάζει τι λογής νοοτροπία εισάγει/ενισχύει αυτή η πρακτική. Ήδη όμως, κάτι δυσάρεστο αναδύθηκε στην δημόσια συζήτηση – ήδη στον Τύπο και τα κανάλια με το προκάλυμμα της ενημέρωσης, πολύ πιο άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφερόμαστε στην πληροφορία ότι «1 στους 10 που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα ήταν αλλοδαπός» ή , σε άλλη διατύπωση ότι «172 υπηκοότητες ήταν ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος». Μάλιστα εξειδικεύεται το στοιχείο – όπως ανακοινώθηκε – με την διευκρίνηση ότι 9.700 δικαιούχοι ήταν από Ινδία, Μπαγκλαντές, Κεϋλάνη, Αίγυπτο και Φιλιππίνες (τυπικές χώρες «βαριάς μετανάστευσης»), 97.000 από Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία (εδώ μιλάμε για ανθρώπους συχνά πιο «ριζωμένους» στην χώρα), ενώ 400 είναι από Κίνα. Μάλιστα, μετρήθηκαν και 1.500 από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία…

Έως εδώ, θάλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα στατιστικό στοιχείο. Το κοινωνικό μέρισμα, ούτως ή άλλως, δόθηκε με βάση απόφαση που στην Βουλή συγκέντρωσε ευρύτατη στήριξη – αν και η αρχική απόφαση είχε τότε επικριθεί από Ν.Δ. και ΚινΑλ, που ωστόσο «θυμήθηκαν» την περσινή άρνηση της «13ης σύνταξης» που είχε όμως γίνει θετικότατα δεκτή από την κοινή γνώμη, οπότε και «προσήλθαν» στο κοινωνικό μέρισμα – και με κριτήρια όσο πλησιέστερα στο αντικειμενικό. Το κύμα αντίδρασης που δημιουργήθηκε από την ιδιότυπη κοινή γνώμη της κοινωνικής δικτύωσης, με το «επιχείρημα» ότι τόσοι/τόσο πολλοί δικαιούχοι είναι «αλλοδαποί», δεν προβληματίζει τόσο επειδή αναδεικνύει μιαν εύκολη και μίζερη ξενοφοβία. είναι ακόμη περισσότερο ότι δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό σε τι έκταση οι «αλλοδαποί» είναι ενσωματωμένοι (και) στην Ελλάδα στον οικονομικό ιστό, την παραγωγή, την ζωή. Η από μέρους τους καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η δουλειά τους, αυτά θεωρούνται αυτονόητα. Η δυσχέρεια να τούς θεωρούνται αυτονόητα παρεχόμενα τα ωφελήματα του συστήματος σαστίζει.

Πάλι καλά που δεν έγιναν αντίστοιχα σχόλια, για την εθνική κατανομή του 1000άρικου από την λοταρία αποδείξεων! Η ξενοφοβία έχει πολύν δρόμο να κάνει ακόμη στην ωραία μας χώρα, ως φαίνεται.