Από το μέτωπο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού , νεότερα

 

Μεσοκαλόκαιρα – στις 3 Αυγούστου συγκεκριμένα – ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Από τον οποίο υπάρχουν τόσο υψηλές προσδοκίες να «ξεκολλήσει» κάποτε το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» αλλά και συνολικά ο Γόρδιος Δεσμός του ιδιωτικού χρέους.

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα μιαν ακόμη ενημερωτική εκδήλωση, της ΕΕΔΕ αυτή την φορά, όπου άνθρωποι με άμεση εμπλοκή με το θέμα προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς πάει αυτή η υπόθεση – μόλις 40 μέρες μετά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας που (διαβεβαιώνουν και δείχνει να δικαιώνονται) κατάφερε και λειτούργησε κατά τα υπεσχημένα· δεν κράσσαρε· προχωράει. Φώτης Κουρμούσης, ο πάντα μειλίχιος Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – Χαρούλα Απαλαγάκη ως Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – Θόδωρος Καλαντώνης ως ΕΕΤ και Eurobank – Νικολας Κανελλόπουλος ως ΟΠΕΜΕΔ (τι είναι αυτό; ο φορέας που προωθεί την διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδο αντί της προσφυγής στην Δικαιοσύνη).

Προχωράει όμως; Κάπου 6.500 περιπτώσεις έκαναν login στην πλατφόρμα – 1.500 απερρίφθησαν, οι άλλοι προχώρησαν – κάπου 1.000 κρίθηκε ότι καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας /ιδίως την μια τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση μέσα στο βάθος της κρίσης – 600 υπέβαλαν αίτηση και κατέθεσαν ένα τουλάχιστον δικαιολογητικό (1 από 24 βέβαια) – 120 προχώρησαν και βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Είναι αυτός ο ρυθμός ικανοποιητικός; “Αύγουστο μήνα ξεκινήσαμε, ο κόσμος χρειάζεται εξοικείωση”. Συν, στον προηγηθέντα νόμο Δένδια μόλις 53 αιτήσεις είχαν υποβληθεί… Συν, μια διαδικασία που υπόσχεται in globo/συνολική ρύθμιση χρεών και γενικό restart αφού φύγουν οι επιχειρήσεις-ζόμπι απο την μέση, θέλει τον χρονο της. Συν, όσο ξεκινά ο ίδιος ο εξωδικαστικός μηχανισμός, “γλυκαίνεται” η Διοίκηση και επεκτείνει την λογική.

Όμως… προτού δούμε σε τι ποσοστό των υπό επεξεργασία υποθέσεων θα δώσει ο μηχανισμός αμοιβαία αποδεκτές λύσεις – σε πιστωτές και σε προσερχόμενες επιχειρήσεις – μάλλον μικραίνει το καλάθι που κρατούμε. Όχι ακριβώς σχετικό αλλά: όταν ήδη τρέχει η είδηση για πρόθεση του Υπουργού Οικονομίας Δήμου Παπαδημητρίου και της Δικαιοσύνης Σταυρου Κοντονή να πάνε πίσω τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – δηλαδή την πειθώ να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού, έτσι; – μην πολυελπίζουμε σε έντονους ρυθμούς ξεκαθαρίσματος.