Αριστερόστροφες συζητήσεις

 

Θα ξεκινήσουμε το σημείωμα αυτό με… ένα εξώφυλλο. Όχι ένα οποιοδήποτε εξώφυλλο, βέβαια, αλλ’ εκείνο του ECONOMIST – του ασφαλώς ελιτίστικου/φιλελεύθερου (με την Αγγλοσαξωνική διπλή, οικονομική και πολιτική έννοια) πλην πάντα με την διάθεση ανοιχτής παρατήρησης των δρώμενων της διεθνούς σκηνής. Ο ECONOMIST, που λέτε, επέλεξε να στήσει ένα παλιάς αισθητικής εξώφυλλο σε κόκκινο/κατακόκκινο φόντο, στο οποίο μια νεαρή γυναίκα με γελαστό πρόσωπο φωνάζει ένα (προφανώς) σύνθημα με τρόπο που θυμίζει ντουντούκα παλιών εποχών. Είναι δε το θέμα-σύνθημα η αναγέννηση του σοσιαλισμού (κόκκινα γράμματα) από τους σημερινούς νέους/τους millennials.

Με το εξώφυλλο του περιοδικού αντιστοιχίζεται το κύριο άρθρο του. Το οποίο – θα το περίμενε κανείς – δεν αγκαλιάζει ως «λύση» την επανανακάλυψη σοσιαλιστικού τύπου προσεγγίσεων για την οικονομία και την κοινωνίας. Όμως δεν παραλείπει να καταγράψει το τι σημαίνει η αναζήτηση μιας καταπολέμησης των ανισοτήτων και, συνάμα, της άμυνας κατά των κρατικών (και υπερκρατικών) Λεβιάθαν. Ο ECONOMIST προειδοποιεί τους millennials ότι η κοινή γνώμη, ευρύτερα, δεν ακολουθεί τα δικά τους αντανακλαστικά. Καταγράφει το ότι η στροφή των σοσιαλιστών και των σοσιαλιζόντων προς το κέντρο (των Μπλερ και των Κλίντον, θα προσέθετε κανείς και των Σρέντερ ή της εποχής Σημίτη σ’ εμάς) ξεπεράστηκε από τα γεγονότα. Αντίθετα, βλέπει στροφή προς κάποιου είδους Αριστερά. Παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Αμερικανική πολιτική σκηνή – της σταδιακής αντίδρασης στην κυριαρχία Τραμπ…

Σταματούμε όμως εδώ. Για να περάσουμε «στα δικά μας». Όπου η εντός ολίγων εβδομάδων – 4 Μαρτίου – μια οργάνωση συζήτησης με πρωτοβουλία της Ομάδας ευρωσοσιαλιστών του Ούντο Μπούλμαν, με αντικείμενο την συγκρότηση «Προοδευτικής Συμμαχίας» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο/με Ευρωεκλογές στο φόντο, βρήκε ψυχρή υποδοχή από μέρους του ΚινΑλ (τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη), επειδή θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης) όσο και της ευρύτερης αριστερόστροφης πλευράς της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (Λούκα Κατσέλη),  με Γιώργο Παπανδρέου παραδίπλα, ενώ υπάρχει και προοπτική παρουσίας/χαιρετισμού Αλέξη Τσίπρα. Η συμμετοχή Γιώργου Παπανδρέου, που κάποια στιγμή είχε φανεί πιθανή, απομακρύνεται ως ενδεχόμενο μετά την αποστασιοποίησή του από τις κινήσεις διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με «Παπανδρεϊκούς».

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός με Μωραϊτη-Τόλκα έχει ούτως ή άλλως οξύνει τα αρνητικά αντανακλαστικά στον χώρο του ΚινΑλ, όμως εκείνο που εδώ λειτουργεί περισσότερο είναι η ανάπτυξη αντίθεσης προς μια λογική επανακάλυψης της Αριστεράς. η οποία, με σαφή χρωματισμό αντιΔεξιάς λόγω της ανόδου της επέκεινα της Χριστιανοδημοκρατίας ή των Φιλελεύθερων Δεξιάς στην Ευρώπη/στην σκακιέρα των Ευρωεκλογών, αποτελεί πλέον κεντρικό φαινόμενο.

Εν τω μεταξύ, στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών/ΕΝΑ οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ήταν μεταξύ εκείνων που – με συνονιστή ΠανΠαν – αναζήτησαν χθες «προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις» για την περιβόητη προοδευτική συμπαράταξη. Δηλαδή κοίταξαν προς την κατεύθυνση του πώς οι διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις, μαζί και οι τοπικές πρωτοβουλίες πρώτης γραμμής (Συμφωνία των Πρεσπών) οδηγούν ούτως ή άλλως σε αναδιάταξη το πολιτικό σκηνικό. Όχι μόνο/όχι τόσο «από πάνω», αλλά επειδή ο μέσος πολίτης – ο οποίος περιμένει να γίνει ψηφοφόρος στην επόμενη στροφή των πραγμάτων …- συνεχώς ανατοποθετείται. Ο ίδιος επιλέγει /παρακολουθεί πως τοποθετούνται οι διάφοροι παίκτες του πολιτικού συστήματος για να αποφασίσει την τελική του ένταξη.

Θα προκάνουν – όπως θάλεγε και ο Χαρίλαος – αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες τον ρυθμό των εκλογικών εξελίξεων;