Βαυαρικά/Γερμανικά, στο νήμα

 

Όλοι συμφωνούν ότι «πρέπει να προσέξουμε τις εκλογές στην Βαυαρία» – το μεγαλύτερο και πλουσιότερο Land της Γερμανίας (Freistaat Bayern, πάντα με ιδιαίτερη γνώμη για τον εαυτό του), με το 1/5 του πληθυσμού της Γερμανίας κι ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ΑΕΠ. Όμως, πολύ περισσότερα είναι τα πολιτικά διακυβεύματα που βρίσκονται στο τραπέζι την Κυριακή που έρχεται. Ας τα δούμε – πρώτα, τεχνικά.

Πρώτον, με πόσο θα χάσει η μέχρι προ καιρού περίπου αυτοδύναμη CSU/οι Σοσιαλκοινωνιστές, δεξιόστροφοι που πήγαν ακόμη πιο συντηρητικά σε μια προσπάθεια να ανακόψουν  την γνήσια ακραία AfD. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετριόταν η CSU στο 33%, «καταστροφικό» άμα συγκρίνει κανείς με το άνω του 45% (μέχρι και… 60% παλιότερα!) προηγούμενων εποχών. Η δεξιά στροφή της CSU που σκηνοθέτησε ο Χoρστ Ζέεχόφερ – ήδη πολύβουος υπουργός Εσωτερικών, σε ομοσπονδιακό επίπεδο – και συνεχίζει ο νυν ηγέτης της στις εκλογές της Κυριακής Μάρκους Σέντερ, δεν δείχνει να της απέδωσε. Δεύτερο κόμμα έχουν εγκατασταθεί οι Πράσινοι που σταθερά ανεβαίνουν: οι Βαυαροί Πράσινοι είναι οι λιγότερο ριζοσπάστες του είδους, αλλά με 18,5% αφήνουν σαφέστατα πίσω το AfD στην τρίτη θέση, με 12-14%. Τι θα δώσει το αύριο ως δυνατότητες πρωτοβουλίας στους Πράσινους,  που επιπρόσθετα εκτοπίζουν το SPD; (Εδώ μια πρόσθετη παρένθεση: μέχρι και την ιδιότυπη στήριξη Εβραιογερμανών ψηφοφόρων έχει πλέον το AfD – υποτίθεται λόγω των αντι-μεταναστευτικών επιλογών του. Που… ήρκεσαν για να σβήσουν τον αντισημιτισμό που το διακρίνει). Τέταρτο κόμμα, άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν το SPD/ Σοσιαλδημοκρατικό με έως 12%, άλλες τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους»/FW, με 10-11% (Αυτοί αποτελούν βαυαρική ιδιοτυπία, με προγραμματική βάση που θυμίζει patchwork). Φιλελεύθεροι/FDP και Αριστεροί/Die Linke είναι στο 4,5%, στο όριο δηλαδή.

Όταν κληθεί, την Δευτέρα, να σχηματισθεί τοπική Κυβέρνηση θα φανούν οι δυνατότητες συνασπισμού με δεδομένο ότι συμμετοχή του AfD δεν γίνεται δεκτή – για την ώρα, πάντως – σε συνασπισμό, ούτε σε τοπικό επίπεδο στην Γερμανία του 2018.

Όμως ήδη εκείνο που θα καταγραφεί στην Βαυαρία – ακολουθούν τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, σε δυο εβδομάδες, αλλά με σαφώς λιγότερη ακτινοβολία – «χρωματίζει» την συνολική ισορροπία στην Γερμανική πολιτική σκηνή. Όπου η πάγια συμμαχία Χριστιαανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, CDU/CSU (προσοχή! η οποία συμμαχία κινδυνεύει πλέον να διαρραγεί…) κατέγραφε ήδη ένα ιστορικό χαμηλό 26%, με τους Σοσιαλδημοκράτες/SPD μόλις στο 15%, τέταρτο κόμμα. Δεύτεροι τείνουν να εγκατασταθούν οι Πράσινοι, που μετρούνται στο 17% σε εθνικό επίπεδο. Τρίτη, η ακραία AfD στο 16%, στάσιμη μεν αλλά διαταρακτικά ψηλά. Στο 10% κινούνται τόσον η Αριστερά/Die Linke, όσο και οι Φιλελεύθεροι/FDP, που κι αυτοί βρίσκονται σε δεξιά στροφή. (Μετρήστε κι εδώ, να βρείτε τι δυνατότητες μελλοντικού Συνασπισμού υπάρχουν: δύσκολη υπόθεση. Α, ναι, ο γνώριμός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη μίλησε ανοιχτά για Κυβέρνηση μειοψηφίας).