Για τα «κόκκινα δάνεια» και τον δημοσιονομικό χώρο: η συζήτηση των Alumni HBS

 

«Αντίβαρο» κατά κάποιον τρόπο στην παρουσίαση του «Πέρα από την λιτότητα» που είδαμε χθες απ’ αυτήν την στήλη απετέλεσε η διοργάνωση – από τον Σύλλογο αποφοίτων του Harvard Business School, με συμμετοχή του Daniel Gros (του CEPS και με παρελθόν συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ), του Lorenzo Bini-Smaghi (άλλοτε της ΕΚΤ, τώρα Προέδρου της Société Générale), του νέου Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα Jens Ploettner και του Κυριάκου Μητσοτάκη (μεταξύ των alumni του ΗΒS, άλλωστε) – συζήτησης, που τεχνικά οργανώθηκε σαν προβληματισμός για το «μετά τις Γερμανικές εκλογές».

Στην συζήτηση αυτή αφέθηκε να ανέβει στην επιφάνεια ο υπορρέων προβληματισμός για τα συσσωρευμένα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα NPLs και για τις επιπτώσεις της μη-αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Και ναι μεν ο L. Bini Smaghi θεώρησε τεχνικά απλό το προσπέρασμα του σκοπέλου («αλλάζεις διοίκηση στις τράπεζες – διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη-εξυπηρετούμενων δανείων – βγαίνεις στην αγορά για να τα διαθέσεις»), χωρίς να αποκλείει και μια προσέγγιση απευθείας «κουρέματος» των δανείων: αλλά η αληθινή του κατακλείδα ήταν ότι εκείνες οι τράπεζες που έχουν υψηλά NPLs, θα χρειαστούν και περισσότερα κεφάλαια. Ενώ ο D. Gros, που στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα του δημοσίου χρέους και της αναχρηματοδότησής του, ιδιαίτερα στην μετά το πάνελ συζήτηση αναφέρθηκε στο υφιστάμενο (ακόμη) στην Ελλάδα μαξιλάρι καταθέσεων: όχι ευχάριστος ο συνειρμός….

Κατά τα άλλα, το συμπέρασμα για την πορεία των Ευρωπαϊκών πραγμάτων «μετά τις Γερμανικές εκλογές» ήταν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στο συνολικό σκηνικό. Όσον αφορά την ιδιαίτερη πορεία της Ελληνικής διαπραγμάτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή της μέχρι τώρα συμφωνίας ώστε να γίνει μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα και (παράλληλη) προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Με ένα τέτοιο trade-off «δημοσιονομικού χώρου για μεταρρυθμίσεις» θεώρησε ότι θα μπορούσε να «γυρίσει» η οικονομία, πράγμα που με τους τόσο υψηλούς στόχους που έχει τεθεί δεν γίνεται.