Για την καταπολέμηση της απάτης

 

Μια ιδιαίτερη συνεδριακή διοργάνωση, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης  Πιστοποιημένων Ελεγκτών κατά της Απάτης/Hellenic Association of Certified Fraud Examiners, επεδίωξε να ανοίξει – με αρκετά αγγλοσαξονικό τρόπο, π.χ. τίτλος: “Together! We can fight fraud together!” – μια συζήτηση που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική δημόσια σκηνή. Για να το κάνουμε πιο πρακτικό, το ζητούμενο αυτής της διοργάνωσης ήταν να ξεφύγει η συζήτηση από το ιδιαίτερα συχνό μοτίβο, της καταγγελίας και της (σχεδόν) κατάρας κατά των φαινομένων απάτης και να περάσει στην πιο διεξοδική και τεχνική κατανόηση του τι κινεί και τι προωθεί την απάτη σε τομείς της καθημερινότητας, από την ιδιωτική ασφάλιση μέχρι την υγεία, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τα νομικά συστήματα… Μόνο άμα κατασταλάξει στον νου των κοινών, των καθημερινών ανθρώπων πώς δομείται και πώς λειτουργεί το κύκλωμα της απάτης, μόνον τότε μπορεί να προκύψει μια συστράτευση εναντίον του – και όχι απλώς εκκλήσεις για “καταπολέμηση” και για “πάταξη”.

Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς την – τεχνική, αλλ΄ άξιζε τον κόπο – ξενάγηση του Tim Harvey, του Βρετανικού κλάδου της ACFA, στον μαγικό κήπο των νέων ψηφιακών μεθόδων κρυπτογράφησης, της blockchain technology, που έχει για παράδειγμα καταστήσει εφικτή την λειτουργία του Bitcoin ή και νέων, απλουστευμένων και φθηνότερων, συστημάτων μεταφοράς κεφαλαίων και πληρωμών με κόστος κλάσμα των τραπεζικών χρεώσεων (μέχρι και υποκατάστατο του SWIFT μπορεί να προκύψουν σ’ ένα κοντινό μέλλον). Ακριβώς η τεχνολογική πολυπλοκότητα των συστημάτων αυτού του τύπου – αλλά και η ταχύτατη εξέλιξη που γνωρίζουν οι σχετικές τεχνολογίες – δείχνει πόσο ευαίσθητο ζήτημα είναι ιη οχύρωση της ασφάλειας ευαίσθητων συστημάτων.

Στην συνέχεια, είχε χρησιμότητα να δει κανείς πώς η περιγραφή των ρωγμών που υπάρχουν ακόμη και στα πλέον εξελιγμένα συστήματα αποτροπής της απάτης σε τομείς όπως των ασφαλειών ή της υγείας έρχεται να θέσει σε νέα βάση και τους μηχανισμούς καταστολής και τους θεσμούς που έχουν προκύψει από κανονιστικά συστήματα “παλαιότερης εποχής”. Ζητήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος ή πάλιν η εσωτερική πληροφόρηση πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από την συνήθη δημοσιογραφική πρόσληψη ή/και την αστυνομική αντιμετώπιση. Το τελικό ζητούμενο είναι, σε παρόμοια θέματα, η κοινωνία “να βρεθεί απέναντι” ώστε να νομιμοποιεί την ανάληψη δράσης: αυτό, όμως, παραμένει… ζητούμενο! Και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Οι εργασίες στο antifraudsymposium.gr.