Για την συζήτηση περί ψηφιακού άλματος (συνέχεια)

 

Μιλούσαμε την περασμένη Πέμπτη για το Συνέδριο ΣΕΒ/Accenture “Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας”. Θεωρούμε ότι μερικά απ’ όσα διαδραματίστηκαν την δεύτερη μέρα της διοργάνωσης είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα οι διαξιφισμοί μεταξύ του ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννη Ταφύλλη και του Μιχάλη Μπλέτσα του Media Lab του ΜΙΤ για το πώς το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και οι πεισματικές αδυναμίες του επηρεάζουν αρνητικά την προσαρμοστικότητα της οικονομίας και των παραγόντων της στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Ομοίως, η ανηφορική συζήτηση – με Δημ. Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ), Μιχ. Στασινόπουλο (ΕΛΒΑΛ/ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Αλεξ. Μάνο (INTRASOF), Δημ. Στεφανίδη (Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ) – για το πώς η βιομηχανία/μεταποίηση χρειάστηκε και χρειάζεται να μετακινηθεί προς μια διαφορετική, “ευφυή” και πελατοκεντρική οργάνωση της παραγωγής, την ίδια όμως στιγμή που αντιμετωπίζει μια κατάσταση συνεχιζόμενης κρίσης.

Ίσως ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον “αιχμής” να παρουσίασε η συζήτηση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Θ. Φέσσα και τον ΓΔ της BusinessEurope Markus Beyrer, για την συνολική πολιτική κατεύθυνση του ψηφιακού. Ο Κ. Μητσοτάκης (ο οποίος είχε ήδη σημειώσει “δεν είμαι θιασώτης των πολιτικών υπερρύθμισης που εφαρμόζει η ΕΕ”) έδειξε κατ’ αρχήν διστακτικός να συμπαραταχθεί με την λογική της συγκράτησης ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Στρατηγικής. “Πολλά ζητήματα τα λύνει η πραγματικότητα των αγορών και του υγιούς ανταγωνισμού, όχι το Κράτος”. Διαπιστώνοντας όμως πού ισορροπούσε η συνολική συζήτηση, τελικά μάλλον προσήλθε στην διαμορφούμενη συναίνεση.

Αλλά και την παραμονή, στο πιο επίσημο/εναρκτήριο τμήμα της διοργάνωσης, δίπλα στον Θ. Φέσσα και  τον Μιχάλη Τσαμάζ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, βρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, ο Εσθονός πρώην Πρωθυπουργός Andrus Ansip (ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εσθονίας, σε σημείο να διαθέτει πλέον την πιο πετυχημένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ευρώπη) – δείγμα κι αυτό της έμφασης που δίνουν οι Βρυξέλλες στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος .Η προσέγγιση του A.Ansip ήταν να στραφεί υπέρ μιας “εθνικής ψηφιακής στρατηγικής”, που θα επιτρέψει στις όσο και πυκνότερες start-ups να ωφεληθούν “από την δημιουργία στην Ελλάδα κόμβων ψηφιακής οικονομίας”, οι οποίοι θα ήταν ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια. Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι συνολικές ψηφιακές δεξιότητες του Ελληνικού εργατικού δυναμικού “που είναι κρίμα να υστερεί, παρά το γενικό υψηλό επίπεδό του”.