Γραφείο του οργανισμού EnterpriseGreece στη Μελβούρνη

 

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών ταμείων της Αυστραλίας χαιρετίζουν την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, να λειτουργήσει γραφείο του οργανισμού EnterpriseGreece στη Μελβούρνη με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κ. Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ελληνική Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογσμό.

Σε επιστολή του προς τον Ελληνα υπουργό, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης τον συνεχάρη για την άμεση ανταπόκρισή του στα αιτήματα και τις προτάσεις που του έγιναν κατά την επίσκεψή του στη Μελβούρνη, τον περασμένο μήνα.

Επανέλαβε δε για μια ακόμη φορά την πρόταση της Κοινότητας να φιλοξενήσει δωρεάν το νέο γραφείο στο Ελληνικό Κέντρο, το μοντέρνο κοινοτικό κτήριο που βρίσκεται στην καρδιά της Μελβούρνης.

“Οπως προέκυψε και από τις συζητήσεις με ελληνικής καταγωγής διευθυντές και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων της Αυστραλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κοινότητά μας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα,” αναφέρει ο κ. Παπαστεργιάδης στην επιστολή του. «Επιθυμούμε να επαναλάβουμε την πρότασή μας, το γραφείο του Enterprise Greece στη Μελβούρνη να λειτουργήσει στο Ελληνικό Κέντρο, καθώς τον απαιτούμενο χώρο του γραφείου τον προσφέρει η Κοινότητά μας δωρεάν.»

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του κ. Παπαδημητρίου, λέγοντας πως «αυτό  καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορη δράση».

«Ως γνωστό, καλέσαμε τον Υπουργό στο Ελληνικό Κοινοτικό Κτήριο μόλις πριν από ένα μήνα για να συναντήσει ελληνικής καταγωγής διευθυντές μεγάλων επενδυτικών ταμείων της Αυστραλίας,» λέει.

«Η συνάντηση ήταν ενημερωτική και από την αυστραλιανή πλευρά εξηγήσαμε το ισχύον πλαίσιο για τα ταμεία και πώς αντλούν κεφάλαια για μεγάλα έργα υποδομής και ποιές είναι οι σχέσεις των τραπεζών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.  Ο Υπουργός προέβη σε λεπτομερή αναφορά για τη θέση της Ελλάδας σε τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα, φορολογικά κίνητρα και μελλοντικές προοπτικές.»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη, είναι σημαντική η λειτουργία γραφείου ενημέρωσης των επενδυτών στη Μελβούρνη, καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι ο διάλογος που ξεκίνησε μαζί τους θα συνεχιστεί.

«Η Ελληνική Κοινότητα  Μελβούρνης θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα όσο μπορεί περισσότερο για να καταστεί αυτό το γραφείο λειτουργικό και αποτελεσματικό,» είπε ο κ. Παπαστεργιάδης.

«Με το να εδρεύει στο κτίριο μας, το νέο γραφείο της Enterprise Greece θα περιβάλλεται από τους σημερινούς ενοικιαστές, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, δικηγόρων, σχολείων και χιλιάδων επισκεπτών κάθε εβδομάδα.»

Ο Διευθυντής Επενδύσεων του συνταξιοδοτικού ταμείου Telstra Super κ. Τζον Ηλιόπουλος, που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τον κ. Παπαδημητρίου, στην Κοινότητα, τόνισε:

«Η Αυστραλία έχει την 4η μεγαλύτερη δεξαμενή αποταμίευσης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Η Μελβούρνη φιλοξενεί τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας. Το άνοιγμα γραφείου του EnterpriseGreece στη Μελβούρνη θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε αυτά τα ταμεία.»

Από την πλευρά του ο κ. Πίτερ Σιαπικούδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Υποδομών, της Frontier Advisors δήλωσε:  “Η Μελβούρνη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής διασποράς, αλλά και έναν μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών που έχουν αυξημένη διάθεση για επενδύσεις σε υποδομές. Το γραφείο θα αποτελέσει σίγουρα το βασικό κρίκο για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Ο Δρ Γιώργος Νάσιος, Σύμβουλος Επενδύσεων και Στρατηγικής στην Escala Partners Ltd τόνισε: «Ένα γραφείο του EntepriseGreece στη Μελβούρνη σημαίνει ότι οι πιθανοί Αυστραλοί επενδυτές σε υποδομές και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν διάλογο σε αρχικό στάδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχείς επενδύσεις στην Ελλάδα.”

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του υπουργού κ. Παπαδημητρίου με ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους αυστραλιανών επενδυτικών ταμείων στην Ελληνική Κοινότητα, συμμετείχαν οι:

Michael Stavropoulos, VFMC
Paul Orphanos, Delphi Bank
Chris Artis, Chief Investment Manager, Meat Industry
Peter Siapikoudis, Head of Infrastructure, Frontier consultants
Terry Charalambous, Head Private Equity, Australian Super.
Peter Lampos, Head of Institutional Sales, BT Investment Managers
John Eliopoulos, Head of Australian Equities and Chairman of Asset Allocation Committee, Telstra Super
George Nassios, head of Investment Strategy, Escala Partners
Andrew Papageorgiou, Chief Investment Officer, Realm Fixed Interest Partenrs
Phillip Grundy, Senior Finance Lawyer
Michael Markowitz, Senior Property Lawyer
Vassilis Papastergiadis, President Greek Community of Melbourne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας,
κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την επίσκεψή του
στην Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης