Δήλωση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. & Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Β. Κορκίδη, για το παρεμπόριο οπωροκηπευτικών, εκτός της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών

«Καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την αγροτική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα, το κόστος ζωής και τα έσοδα του κράτους είναι ο τρόπος διακίνησης των οπωροκηπευτικών. Το 38% της αξίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που παράγονται στην Ελλάδα είναι φρούτα και κηπευτικά. Από αυτά ένα σημαντικό μέρος εξάγεται, όμως το μεγαλύτερο μέρος διακινείται στην εσωτερική αγορά. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δαπανά 684 ευρώ το έτος για την αγορά νωπών οπωροκηπευτικών, γεγονός που σημαίνει ότι, σε επίπεδο χώρας, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι, ένα μεγάλο τμήμα αυτών των προϊόντων διακινείται χωρίς παραστατικά, φαινόμενο που συνεχώς διευρύνεται. Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός της Κεντρικής Λαχαναγοράς έχουν αναπτυχθεί επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ελέγχους του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου δεν διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά. Δηλαδή, διακινούν ευπαθή προϊόντα, χωρίς την απαραίτητη σήμανση και εξασφάλιση κανόνων υγιεινής, ενώ είτε δεν τα τιμολογούν καθόλου, είτε τα τιμολογούν πολύ χαμηλά, προωθώντας τα πολλές φορές προς εξαγωγή.

Το τελευταίο διάστημα χιλιάδες τόνοι φρούτων και οπωροκηπευτικών προϊόντων κατασχέθηκαν σε 600 ελέγχους που διενήργησαν μικτά κλιμάκια του ΣΥΚΑΠ και υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, αστυνομικούς του Τμήματος Παραεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ειδικότερα οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν για υπαίθριο εμπόριο άνευ αδείας, έλλειψη νόμιμων παραστατικών, ιχνηλασιμότητα προϊόντων σε παράνομους οπωροπώλες και πάσης φύσεως παραεμπόριο εντός και εκτός καταστήματος, καθώς και ελληνοποιήσεις προϊόντων σε υπαίθριες αγορές.

Στον αντίποδα, οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών φροντίζουν να κρατούν, όσο επιτρέπουν οι κανόνες της υγιούς ελεύθερης αγοράς, χαμηλά τις τιμές των αγαθών για τον λιανοπωλητή και κατά συνέπεια τον καταναλωτή, διαμορφώνοντας ικανές συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, οι συνεχείς έλεγχοι από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων, που διακινούνται στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. Εκπροσωπώντας την υγιή επιχειρηματικότητα.

Επανειλημμένως, έχουμε τονίσει,  ως Ε.Σ.Ε.Ε. και Ε.Β.Ε.Π., ότι το παρεμπόριο αποτελεί μία ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αποτελώντας ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της συνεπούς επιχειρηματικότητας και άλλες λύσεις, που θα προκύψουν από ευρεία διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Οφείλουμε, όλοι να αποτρέψουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να διασφαλίσουμε την ορθή και νόμιμη διαδρομή των προϊόντων από το “χωράφι στο ράφι“».