Δημήτρης Χριστόπουλος: Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;

 

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ποιος είναι Έλληνας πολίτης, Δυο αιώνες ιθαγένεια
Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2019 (β’ έκδοση), σελίδες 336, τιμή: 20,00 €

 

Η ματιά του Δημήτρη Χριστόπουλου, με σημαντική προσωπική ιστορία στον χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσεγγίζει στα δυο αυτά βιβλία – ουσιαστικά – την διεπαφή του Έλληνα με τον ξένο. Δυο εντελώς διαφορετικές διαδρομές, θέτουν σε συζήτηση το πώς μια κοινωνία που θέλει να θεωρεί τον εαυτό της και να αισθάνεται ανοιχτή αντιμετωπίζει τον άλλο, τον «απέναντι» όταν βρίσκεται ανάμεσά της.
Το «ποιος είναι Έλληνας πολίτης» είναι ένα ζήτημα το οποίο, από την αρχή του αιώνα που ζούμε, τέθηκε με ένταση τόσο στο δικαιϊκό μας σύστημα όσο και στον δημόσιο διάλογο. Οι προϋποθέσεις απονομής της Ελληνικής ιθαγένειας, με την πολύκροτη υπόθεση των παιδιών των μεταναστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε αλλεπάλληλες νομοθετήσεις, δεν ήταν παρά μια μόνο πτυχή της δημόσιας συζήτησης που – συχνά με ένταση – έσκυψε στο συνθηματολογημένο «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» με ό,τι αυτό κρύβει σε απορρπτικότητα της ένταξης στο εθνικό σύνολο. Η αντιπαλότητα του jus sanguinis και του jus soli ανά την υφήλιο, η προσγείωση της συζήτησης στην Ελληνική πραγματικότητα σε ένα έδαφος που (ήδη από τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Κράτους) δίχασε γύρω από αυτόχθονες και ετερόχθονες, το ιδιαίτερο ζήτημα των «Ελλήνων το γένος» και η αντιπαράθεση με συνθήματα του τύπου «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ…» στην τελευταία ιστορική περίοδο, οι εμβληματικές περιπτώσεις του Οδυσσέα Τσενάι ή του Γιάννη Αντετοκούμπο – όλα αυτά αποτελούν υλικό για τον Δημ. Χριστόπουλο.

Σε μια πορεία που κάτω από το νομικό/θεσμικό, αλλά και πίσω από το ειλικρινέστερα και επικίνδυνα πολιτικό των τελευταίων χρόνων, πασχίζει να διασώσει μιαν ουμανιστική προσέγγιση που – κάποτε – θεωρούσαμε στην Ελλάδα σύμφυτη με την ταυτότητά μας. Έστω διακηρυκτικά…

Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ