Διαβάζοντας λίγο από το Μηνιαίο Δελτίο του ΣΕΒ

 

Το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του ΣΕΒ, αν και χωρίς την αιχμηρότητα του εβδομαδιαίου συγγενούς του, δεν είναι απλώς προϊόν της δουλειάς του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης του Συνδέσμου (με την πάντα έντονη παρουσία του Μιχάλη Μασουράκη δίπλα στον Μιχάλη Μητσόπουλο). Είναι και ένας δείκτης του πώς «η επιχειρηματικότητα» βλέπει την πορεία των πραγμάτων στην οικονομία. πώς αξιολογεί τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται (ή και… δεν λαμβάνονται). πώς αποτιμά τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά.

Παίρνοντας λοιπόν στα χέρια το Μηνιαίο Ιανουαρίου (με ημερομηνία 15/1/2018, δηλαδή της ημέρας που στην Βουλή των Ελλήνων συζητούνταν το Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα – όχι όλα, αλλά πολλά – της τρίτης αξιολόγησης), δεν μπορεί κανείς να μην καταγράψει την ιδιαίτερα θετική περιγραφή που κατατίθεται απ’ αυτό. Μετρήστε: ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Δεκεμβρίου προκύπτει σαφώς καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ακόμη καλύτερος από τον Δεκέμβριο 2016, στο καλύτερο σημείο από τον Νοέμβριο 2014. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στην μεταποίηση (ο γνωστός προπορευόμενος δείκτης PMI) ήταν για έκτο συνεχόμενο μήνα πάνω απο το 50 που αποτελεί το κατώφλι αύξησης. Η βελτίωση των προσδοκιών στην βιομηχανία δημιουργεί αισιοδοξία για τις επενδύσεις, όπου το ΙΟΒΕ γράφει αύξηση 12,1% για το 2017, βλέπει +15,4% για το 2018. Αυξανόμενες και οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (+3,1 δις ευρώ το 10μηνο του 2017, έναντι +2,3 δις του 10μήνου 2016). Οι εξαγωγές – χωρίς καύσιμα και πλοία, τα οποία δεν έχουν αξιοπιστία – βρέθηκαν για 7ο συνεχόμενο μήνα σε θετικό έδαφος, και μάλιστα με αύξηση κατ’ αξία μεγαλύτερη από την κατ’ όγκο (+6,6% έναντι +1,9%). Η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Περνώντας τώρα στα νοικοκυριά, βλέπουμε τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2017 καλύτερο από τον προηγούμενο μήνα και σαφώς καλύτερο από τον Δεκέμβριο του 2016 – συνολικά στο καλύτερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 (μνήμη ημερών ταραχής…). Ενώ δε τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να αποταμιεύουν στο μέλλον, οι καταθέσεις τους κατέγραψαν άνοδο για 6ο συνεχόμενο μήνα.

Βέβαια, το Δελτίο του ΣΕΒ δεν βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες. Οπότε δεν παραλείπει να καταγράψει και την πτώση της μεταποίησης κατά -1,7% (πλην πετρελαιοειδών) τον Νοέμβριο, αν και μετά από 4 μήνες ανοδικής πορείας, την παραμονή της πιστωτικής επέκτασης σε αρνητικό έδαφος (-0,9%), που συνεχίζει να φρενάρει, αλλά και την υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (όπου όμως οι ενδείξεις από το κλείσιμο της χρονιάς ήταν αντίστροφες, θετικές).

Ενδιαφέροντα πράγματα.