Διοργάνωση – μαγνήτης για την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2019, τ. 981
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ της Σπυριδούλας Ίριδας Σπανέα

Η ψηφιακή τεχνολογία δίνει ραντεβού με τον αθλητισμό τον Ιούλιο, στο Καλλιμάρμαρο

Σε μαγνήτη για τους τουρίστες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στη χώρα αλλά και για άλλους, που δεν το σχεδίαζαν, φιλοδοξεί να εξελιχθεί μια πρωτοποριακή διοργάνωση… made in Greece. Στις 7 Ιουλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο αθλητισμός δίνει ραντεβού με την τεχνολογία: Είκοσι Olympians της γυμναστικής από 20 διαφορετικές χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με τον τέλειο ψηφιακό εαυτό τους, σε μια διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τα επόμενα χρόνια θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό. Το World Outdoor Gymnastics Gala (WOGG) έχει προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον της διεθνούς γυμναστικής και η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIG), η πολυολυμπιονίκης Νέλι Κιμ, θα ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να το παρακολουθήσει και να δει από κοντά τις προοπτικές που ανοίγει για το άθλημα η ελληνική ιδέα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία απολύτως συμβατή με την ευρύτερη στρατηγική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού σε πιο… ειδικές κατευθύνσεις, όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός και ο συνεδριακός τουρισμός. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εικόνες θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια σπουδαία ευκαιρία δωρεάν διαφήμισης της Ελλάδας. «Αυτή η αθλητική δραστηριότητα θα δώσει στη χώρα μας το μοναδικό χάρισμα της εξωστρέφειας. Η τουριστική απήχηση θεωρείται δεδομένη. Οι αθλητές των χωρών που θα πάρουν μέρος θα προβάλλουν τη συμμετοχή τους στα ΜΜΕ και στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης. Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν την πρωτοποριακή διοργάνωση που θα γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά και να στηρίξουν την προσπάθεια των αθλητών τους σε ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα στάδια του κόσμου, το Καλλιμάρμαρο. Εκεί θα φανεί η ψυχή της Ελλάδος», δήλωσε ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού.

Συναγωνισμός με την τέλεια ψηφιακή εκδοχή
Σε μια εποχή όπου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να βρει τρόπους για να φέρει το κοινό πιο κοντά στις αθλητικές διοργανώσεις και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων με την εισαγωγή της τεχνολογίας στα αθλήματα, το WOGG μοιάζει να αποτελεί έναν από αυτούς. Στις 7 Ιουλίου, αθλητές και αθλήτριες με διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια ή Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα θα βρεθούν απέναντι στην τεχνολογία και το κοινό θα είναι ο κριτής τους. Θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που θα διεξαχθεί ένα γκαλά στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και των τριών ολυμπιακών αθλημάτων της γυμναστικής: ενόργανης, ρυθμικής και τραμπολίνο.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα προσδιοριστεί το τέλειο πρόγραμμα κάθε γυμναστή και ο αθλητής, όταν θα εκτελέσει το ασκησιολόγιό του στο ιστορικό στάδιο, θα πρέπει να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Στο Καλλιμάρμαρο θα στηθούν οθόνες που θα φτάνουν, συνολικά, τα 500 τετραγωνικά μέτρα, όπου ο Woggatar (η τέλεια ψηφιακή εκδοχή κάθε αθλητή) θα παρουσιάσει στους θεατές το πρόγραμμα και ο αθλητής, στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να τον ανταγωνιστεί. Το κοινό θα είναι αυτό που θα ψηφίσει ποιοι γυμναστές κατάφεραν να αναμετρηθούν με την τεχνολογία, φτάνοντας πιο κοντά στην τελειότητα.

Διοργάνωση-γέφυρα στα παραδοσιακά αθλήματα και στα e-sports
«Φιλοδοξούμε το WOGG να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στα, ας τα χαρακτηρίσουμε, παραδοσιακά αθλήματα και στα e-sports. Στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ας ξεκινήσει και αυτή η εξέλιξη από την Ελλάδα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε λοιπόν πώς μπορεί να λειτουργήσει το ντίτζιταλ παιχνίδι απέναντι σε αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ονομάζουμε αθλητισμό», δήλωσε στην Οικονομική ο Γιάννης Πάνου, ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας.

Οι περίπου 40.000 θεατές που θα βρεθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εν δράσει κάποιους από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκεται και ο Φαμπιάν Χαμπίχεν, ο χρυσός Γερμανός Ολυμπιονίκης, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις «κόντρες» του στο μονόζυγο με τον πρωταθλητή μας Βλάση Μάρα. «Πρόκειται για μια εκπληκτική εμπειρία. Όλοι λέμε ότι έχουμε ως αντίπαλο τον εαυτό μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον έχουμε αντιμετωπίσει. Τώρα θα γίνει και αυτό. Ως εμπειρία μάς εκστασιάζει και ανυπομονούμε να δούμε και στην πράξη πώς μπορεί να γίνει αυτό. Οι ξένοι αθλητές της γυμναστικής είναι ενθουσιασμένοι. Η ιδέα αρέσει σε όλους και θέλουν να έρθουν για να πάρουν μέρος. Όμως στο ιστορικό στάδιο θα βρεθούν μόνο είκοσι, οι οποίοι πρέπει να έχουν αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να είναι δηλαδή Olympians”, τόνισε ο Νίκος Ηλιόπουλος, κορυφαίος Έλληνας στο σύνθετο ατομικό, ο οποίος μαζί με τον Γ. Πάνου είχε την ιδέα για τη διοργάνωση της διοργάνωσης.

Στο WOGG θα πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, οι εθνικές ομάδες της χώρας μας σε ενόργανη, ρυθμική και τραμπολίνο. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη διοργάνωση επέλεξαν η πρωταθλήτρια της ενόργανης Βασιλική Μιλλούση και η πρωταθλήτρια της ρυθμικής Βαρβάρα Φίλιου για να ολοκληρώσουν τη σταδιοδρομία τους. “Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να εκτελέσουμε για τελευταία φορά τα προγράμματά μας στο…σπίτι μας, μπροστά στις οικογένειές μας και σε φίλους”, μας είπαν οι αθλήτριες.

Οι πρωταθλητές μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για τη διοργάνωση. Εξάλλου, πέρα από τη δημοσιότητα που θα φέρει στα αθλήματά τους, μετά την εκτέλεση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί δεξίωση και τα έσοδα θα διατεθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής με στόχο να στηριχθούν οικονομικά οι αθλητές και οι αθλήτριές μας που διεκδικούν προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ανάμεσα στους αθλητές που θα προσπαθήσουν να νικήσουν τον τέλειο ψηφιακό εαυτό τους θα είναι και ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων θεωρεί εξαιρετικά δελεαστική την πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια ο “άρχοντας των δαχτυλιδιών” δεν έχει ηττηθεί από κανέναν αθλητή στον κόσμο, και τώρα θα πρέπει να νικήσει τον εαυτό του, τον “ψηφιακό Πετρούνια”. “Το WOGG είναι ό,τι ομορφότερο μπορεί να σκεφτεί κανείς για τη γυμναστική. Όλοι μας με την προπόνηση ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας και, πάντα με αυτό το σκεπτικό, γινόμαστε καλύτεροι. Το δεύτερο καλύτερο σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση αποτελεί η συμμετοχή του κοινού, το οποίο θα αναδείξει τον νικητή, ενώ, φυσικά, το μεγαλύτερο κίνητρο δεν είναι άλλο από την παρουσία μας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ενωθήκαμε όλοι σαν μεγάλη οικογένεια και θα κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στο παγκόσμιο στερέωμα”, τόνισε ο Ολυμπιονίκης.

Η παραγωγή του WOGG θα είναι η υψηλότερη οικονομικά που έχει υπάρξει παγκοσμίως σε γκαλά γυμναστικής. Το κόστος θα αγγίξει τα 500.000 ευρώ, όταν άλλα γκαλά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν ξεπερνούν τα 50.000 με 60.000 ευρώ. Για να ολοκληρωθεί η διοργάνωση θα βοηθήσουν περισσότεροι από 700 εθελοντές.

Το Καλλιμάρμαρο πόλος έλξης για αθλητές και τουρίστες
Μεγάλο δέλεαρ αποτελεί και ο χώρος τέλεσης της διοργάνωσης. Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ντυμένο με το ίδιο κατάλευκο πεντελικό μάρμαρο των γλυπτών του Παρθενώνα, έχει συνδέσει την ιστορία του με τον αθλητισμό. Στην αρχαιότητα διεξαγόταν σε αυτό ένα μέρος των Παναθηναίων, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Στη συνέχεια, ο χώρος απογυμνώθηκε από τα μάρμαρα. Το 1856 ο Ευάγγελος Ζάππας προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά για την αναμαρμάρωση του χώρου, ένα έργο που ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια και του Γεωργίου Αβέρωφ, μετά την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το 1900. Στον ίδιο χώρο, το 1904, διεξήχθησαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ή Μεσο-ολυμπιακοί Αγώνες, το 2004 πραγματοποιήθηκε εκεί το άθλημα της ξιφασκίας και αποτέλεσε σημείο τερματισμού για τους μαραθώνιους δρόμους. Το Παναθηναϊκό Στάδιο απεικονίζεται σε όλα τα ολυμπιακά μετάλλια από το 2004 και μετά.

Από το 2010 αναβαθμίστηκε και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Με ακουστική ξενάγηση σε δέκα γλώσσες, μόνιμη έκθεση με δάδες και οθόνες που προβάλλουν στιγμιότυπα από τους Αγώνες του 2004, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας. Οι διεθνείς τουριστικοί οδηγοί το χαρακτηρίζουν “διαμάντι από μάρμαρο” και “αρχιτεκτονικό αριστούργημα”. Οι διοργανωτές επέλεξαν το πανέμορφο στάδιο των παρυφών του λόφου του Αρδηττού για το WOGG, κάτι που, όπως είπε η πολυολυμπιονίκης Νέλι Κιμ, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Παγκόσμιας Γυμναστικής.