Δυο αντιθετικά γεγονότα/εκτιμήσεις

 

Είχαμε προχθές την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα, ως Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εργασίας της συμπαθούς κυρίας Αχτσιόγλου (η οποία, την παραμονή, είχε προαναγγείλει δια συνεντεύξεως πρόγραμμα ενίσχυσης στην απασχόληση πρόσθετων 46.000 ατόμων: για ανέργους άνω των 55, ή πάλι για άτομα με αναπηρία ή και Ρομά – δηλαδή για ευαίσθητες, ως προς την πρόσβαση στην απασχόληση, ομάδες του πληθυσμού). Με την ευκαιρία, και ο Αλέξης Τσίπρας και η Έφη Αχτσιόγλου θύμισαν την υποχώρηση της – μετρούμενης – ανεργίας από το 23,6% στο 21,7%, ακόμη τραγικό ποσοστό αλλά σε υποχώρηση, ώστε να ξαναβρισκόμαστε στα επίπεδα του 2012 (δηλαδή πριν την επενέργεια των Μνημονίων-2 και -3).

Για τον Πρωθυπουργό, εφεξής θα έχουμε υποχώρηση της ανεργίας κατά 2,5% τον χρόνο. «Φυσικά», τα πυρά της Αντιπολίτευσης δεν άργησαν, καθώς σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση το peak ανεργίας του 2016 (23,6%) θα έπρεπε/θα μπορούσε να ήταν 19,5% αν η προηγούμενη πολιτική είχε συνεχισθεί, ενώ επιπλέον οι μετρήσεις δεν «πιάνουν» την φυγή νέων στο εξωτερικό.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την κατάσταση στην αγορά εργασίας – μέσα του 2017 – το «έπιασε» ακόμη καλύτερα κι από την Αντιπολίτευση το Europa Magazin του Γερμανικού καναλιού ARD. Το οποίο, με τον προβοκατόρικο τίτλο «Ελλάδα: σύγχρονοι σκλάβοι», περιγράφει την σκοτεινή πλευρά του θριάμβου του Ελληνικού τουρισμού των αφίξεων-ρεκόρ 30 εκατομμυρίων τουριστών, δείχνοντας την εργασιακή πραγματικότητα του τουριστικού κλάδου τους 6-7 μήνες high season στην Ελλάδα . Η «παραβίαση της εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας» είναι μια αχνή, τεχνοκρατική περιγραφή του καθεστώτος άκρας υπερεντατικοποίησης και απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας, που κυριαρχεί και τείνει πλέον να αποτελέσει μια διαφορετική «κανονικότητα».

Κι αν το ADR φρίττει με μισθούς κάτω από 1000 ευρώ, χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, η πραγματικότητα του τουρισμού – ιδίως στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς – είναι πλησιέστεροι προς τα μισά ή και το ένα τρίτο του ποσού αυτού. Και… ακριβώς από την απασχόληση στον τουρισμό προέρχεται η μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Οι δυο όψεις του Ιανού, κυριολεκτικά.