Δυο Πρωθυπουργοί και μια σημαντική σιωπή

 

Δυο πρώην Πρωθυπουργοί, και οι δυο τους με δυο συνεχόμενες θητείες μετά από εκλογή στις κάλπες, μίλησαν σε απόσταση μόλις κάποιων εβδομάδων με πολύ βαριά λόγια γι’ αυτά που έχουμε μπροστά μας. Ως χώρα. Ως πολιτικό σύστημα. Ως λαός.

Μιλώντας στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (στην βράβευση, μεταξύ άλλων του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου), ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και στο συνολικό ζήτημα του δημογραφικού, της φυγής επιστημόνων κοκ για να καταλήξει ότι «μπορεί στο όχι μακρινό μέλλον να βρισκόμαστε ενώπιον εθνικής κρίσης».

Το καλοκαίρι, πριν τις εκλογές του Ιουλίου, ο Κώστας Σημίτης (στην Καθημερινή της Κυριακής) είχε μιλήσει με φόντο την μνήμη του επεισοδίου των Ιμίων για «τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές». Καθώς θα υπήρχε στον ορίζοντα ενδεχόμενο επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις «εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι ευχάριστες ίσως».

Επιστροφή στον Κώστα Καραμανλή: στα χρόνια που έρχονται «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις», οπότε θα απαιτηθεί ενδεχομένως «να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

Και, για την ισότητα των όπλων, εκ νέου επίσκεψη σε Κώστα Σημίτη – αυτή την φορά στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου – τέλη Αυγούστου. «Μια αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας είναι στο άμεσο μέλλον πιθανή», και τούτο μετά από αναφορά του στην προβολή δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία (αλλά και σε νότο Κρήτης, ή Δωδεκάνησα).

Μπορεί να βρεθούμε ενώπιον εθνικής κρίσης.

Να βρεθούν λύσεις, όχι ευχάριστες ίσως.
Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις.
Μάλλον πιθανή μια αντιπαράθεση.

Χωρίς διάθεση διεκτραγώδησης, παρόμοιες διαπιστώσεις από ανθρώπους που τόχουν παράδοση να εκφράζονται προσεκτικά – υπερπροσεκτικά θάφτανε κανείς να πει! –  θέλουν , απαιτούν μεγάλη προσοχή. Δεν την είχαν. Υπήρξαν σχόλια, υπήρξαν αναλύσεις – με εντυπωσιακό όμως αυτοπεριορισμό στο επικαιρικό, στο επιφανειακό, στο «άμεσα» πολιτικό, στην ένταξη στην κομματική αντιπαράθεση.

Και η πολιτική κανονικότητα συνεχίστηκε: ποιος φταίει – ποιος φταίει περισσότερο – σκάνδαλο ή σκευωρία (ή αντίστροφη σκευωρία ή άλλο σκάνδαλο) η Novartis – ποιος θα πρωτοανακινήσει το πάγωμα  της Συμφωνίας των Πρεσπών – τα σώψυχα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – η μετέωρη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία – οι «φυλές» της Ν.Δ. Και, φυσικά, κάποια ακόμη επιδόματα και ενισχύσεις στις συντάξεις.

Αλλά για τα βαριά λόγια δυο πρωθυπουργών που σφράγισαν 15 σχεδόν χρόνια στο πηδάλιο της χώρας, σιωπή!

Αιδήμων, εκκωφαντική, πάντως σημαντική.