Δυσανάγνωστα συμπεράσματα

 

Ενώ στην (άλλοτε Μεγάλη) Βρετανία οι χειρισμοί «στην κόψη του ξυραφιού» του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να φέρνουν κάλπες νωρίτερα απ’ ό,τι νομιζόταν – και πάντως προτού το Brexit-χωρίς-συμφωνία γίνει πραγματικότητα, για να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει όσους βλέπουν ακραίες συνέπειες – και ενώ στην (πάντα επιπλέουσα) Ιταλία ο απερχόμενος Πρωθυπουργός συναίνεσης 5Αστέρων/Λέγκας λειτουργεί πάλι ως εντολοδόχος της αντίστροφης συναίνεσης 5Αστέρων/Δημοκρατικού Κόμματος (εναντίον της Λέγκας, δηλαδή του Σαλβίνι), τα πιο δυσανάγνωστα συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή σκακιέρα μας προκύπτουν – πού αλλού; – στην Γερμανία.

Γιατί μιλούμε για δυσανάγνωστα συμπεράσματα; Γιατί μπορεί στην ηπειρωτική Ευρώπη να φρίττουμε για τις τακτικές κινήσεις Τζόνσον (κλείσιμο της σεπτής Βουλής των Κοινοτήτων, ή μάλλον επέκταση των διακοπών της ώστε να μην πολυαναμειγνύεται στις διαπραγματεύσεις του Brexit), όμως άμα οι Βρετανοί πάνε σε εκλογές… αυτοί θα αποφασίσουν τι ισχύει/τι θα ισχύσει! Ενώ στην Ιταλία, η απώθηση του Ματτέο Σαλβίνι σε αυτοδημιουργηθέν περιθώριο, μπορεί να χαιρετίζεται (έχει χάζι να δει κανείς πώς τώρα πολλοί επαινούν τα 5Αστέρια…) στους Ευρωπαϊστικούς κύκλους, πλην μήπως αύριο φέρει την Λέγκα από το 34%, η οποία βρέθηκε διπλασιάζοντας τα ποσοστά της στην κυρίαρχη θέση στην Ιταλική πολιτική σκηνή;

Όπως πάντα, όμως, τα τελευταία χρόνια η ουσία παίζεται στην Γερμανία. Εκεί θέλει αρκετή προσοχή για να βγάζει κανείς συμπεράσματα που να δείχνουν προς την εικόνα του μέλλοντος: ασφαλώς και η άνοδος της υπερσυντηρητικής/ακροδεξιάς AfD (κι εδώ θέλουν προσοχή οι ετικέτες: ανά κρατίδιο η AfD μπορεί να έχει διαφορετική στόφα) είναι μια κίνηση βάθους και ανησυχητική. ασφαλώς και η υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών κι ακόμη περισσότερο των Σοσιαλδημοκρατών δείχνει πόσο το αυριανό  πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι αναγνωρίσιμο. Προσθέστε εδώ και την σοβαρή υποχώρηση της Αριστεράς/Die Linke, που παραδοσιακά ήταν ψηλά στα ΑνατολικοΓερμανικά κρατίδια: αυτή η υποχώρηση την υποχρεώνει σε συμβιβασμούς…

Όμως υπάρχουν και άλλες σημαντικές εξελίξεις, που τους δόθηκε λιγότερη προσοχή ενώ – προοπτικά – μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία. Έτσι, στο Βρανδεμβούργο (πρωτεύουσα Πότστνταμ, δίπλα το Βερολίνο) οι Σοσιαλδημοκράτες/SPD που συγκυβερνούσαν με την Αριστερά/Die Linke, συνεχίζουν μεν να είναι πρώτοι με 26,5% – αλλά βραχεία κεφαλή με την AfD (στο 24,5%). Πλην όμως η άνοδος των Πρασίνων, που πλησίασαν εδώ το 10% – πολύ πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, αλλά για Ανατολική Γερμανία σημαντικό ποσοστό – δημιουργεί προϋποθέσεις συγκυβέρνησης στα αριστερά – Rot/Rot/Gruen. Όποιος θέλει να ξαφνιαστεί, ας δει ότι αντίστοιχος συνασπισμός κυβερνά στο Βερολίνο, στην Βρέμη αλλά και στην Θουριγγία (πρωτεύουσα η Ερφούρτη), με Die Linke μάλιστα επικεφαλής στην τελευταία περίπτωση. Όμως η υποχώρηση των Die Linke, γενικά, «χρωματίζει» αλλιώς το Rot/Rot/Gruen.

Ακόμη πιο διδακτική η κατάσταση στην Σαξωνία (πρωτεύουσα Δρέσδη), όπου υπήρχε συγκυβέρνηση CDU/SPD. Τώρα «βγαίνουν κοντές» οι επιδόσεις των δυο, οπότε θα χρειαστεί – με το SPD σε αληθινή κατάρρευση – να αναζητηθεί διαφορετική κυβερνητική συμμαχία. Η AfD εδώ θα μπορούσε άνετα (πήρε άνω του 27%, με την CDU στο 32%) να διεκδικήσει κυβερνητικό ρόλο. Όμως… αληθινή θύελλα ξεσηκώθηκε όταν υπήρξε ακόμη και υπαινιγμός για κάτι τέτοιο.

Γι αυτό μιλούμε για δυσανάγνωστα συμπεράσματα.