Είναι «διαφορετικά» αυτή η φορά για την Τουρκία;

 

Ενώ στην Βουλή των Ελλήνων μαίνεται η αντιπαράθεση για τα Πολακικά, που οδήγησαν σε μια εφ’ όλης της ύλης απογείωση της έντασης (μπήκε και ως φόντο η φιλοξενία του Αλέξη Τσίπρα στην θαλαμηγό Παναγόπουλου, είχε ήδη ανακινηθεί ως φόντο η φρίκη της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι…), η πάγια γεωπολιτική απειλή που βαραίνει την Ελλάδα – εκείνη που προέρχεται από την γειτονική Τουρκία – έχει φθάσει σε νέα κορύφωση. Άλλος θα πει ότι η υπόθεση των Τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με ελάχιστα συγκαλυμμένη την απειλή αναθεωρητισμού-επί-του-πεδίου και δυτικότερα/στο Αιγαίο/στις σχέσεις με Ελλάδα, θυμίζει την αντιπαράθεση του 1987, άλλος θα φθάσει μέχρι την ανάφλεξη του 1974: το θέμα όμως είναι ένα, η Τουρκική διεκδικητικότητα ξεπερνάει αισθητά ό,τι είχαμε «συνηθίσει». Ίμια του 1996 και «Γαύδος» του 2018 κατέληξαν να είναι χλωμές μνήμες.

Η αλήθεια είναι ότι οι έμπρακτες («Μπαρμπαρός» για έρευνα, «Φατίχ» για γεωτρήσεις) Τουρκικές διεκδικήσεις επί της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας έρχονται σε μια στιγμή που η Άγκυρα βρίσκεται σε επισφαλή διεθνή θέση. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, την Τουρκική πρακτική ήρθε να καταδικάσει η ΕΕ (έκκληση Μογκερίνι/ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική «να σεβαστεί [η Τουρκία] τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», με παραπομπή στην καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών από την Κορυφή της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2018, συν τοποθέτηση ότι η ΕΕ θα δράσει σχετικώς «με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο), οι ΗΠΑ («πολύ προκλητικό βήμα» οι γεωτρήσεις στην περιοχή «που έχει οριοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της»), αλλά και η άμεσα εμπλεκόμενη λόγω γειτνίασης ΑΟΖ Αίγυπτος («η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου») καθώς και το Ισραήλ («πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της»).

Eν τω μεταξύ, η πάντα προσεκτική – έως επιφυλακτική: κατανοητό με δεδομένες τις σχέσεις ισχύος αλλά και το παρελθόν δεκαετιών διαλλακτικότητας του διεθνούς συστήματος έναντι της Άγκυρας … – Λευκωσία, αυτήν την φορά έδειξε να ανοίγει περπατησιά. Και διεθνή εντάλματα σύλληψης επέσεισε καθ’ όσων θα δραστηριοποιηθούν στα ερευνητικά και υποστηρικτικά σκάφη, και φάκελο με συντεταγμένες της ΑΟΖ κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη για την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ/EUMC αναβάθμισε τα διαβήματά της.

Αφήσαμε τελευταία την «άλλη» ανησυχία για τις Τουρκικές ενέργειες: «το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανησυχεί βαθύτατα […] απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του Κυπριακού».

Η εντύπωση που δημιουργείται είναι μιας προσπάθεια containment/ανάσχεσης-συγκράτησης της Τουρκίας από το διεθνές σύστημα. Θα αρκέσει; θα προκάνει; που θάλεγε και ο Χαρίλαος.