Εκκλήσεις Μακρόν, προειδοποιήσεις Πάιατ

 

Βλέπαμε χθες πώς ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, στην πολυσυζητημένη ήδη αρθρογραφική έκκλησή του «για μια Ευρωπαϊκή Αναγέννηση», είχε αναφερθεί στην ανάγκη «προάσπισης της πρώτης ελευθερίας» που είναι η εξασφάλιση ότι «ξένες δυνάμεις» δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν την ψήφο στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Σε σημείο μάλιστα, να προτείνει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Δημοκρατιών, που θα δανείζει εμπειρογνώμονες σε όποιο ενδιαφερόμενο Κράτος-μέλος αισθανόταν τυχόν την ανάγκη ενισχύσεων «για την προστασία των εκλογικών διαδικασιών από τις κυβερνοεπιθέσεις και την χειραγώγηση των συμπεριφορών».

Πάρτε, τώρα, αυτήν την τοποθέτηση-έκκληση (που ήδη έλαβε έκταση και πέραν του Ατλαντικού, καθώς λειτουργεί σαν ηχώ για τις εκεί συνεχιζόμενες καταγγελίες για επηρεασμό ή απόπειρες επηρεασμού του πολιτικού σκηνικού από κινήσεις Πούτιν…) και ελάτε στα καθ’ ημάς. Όπου ο ούτως ή άλλως υπερδραστήριος Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ – σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, αλλά η τοποθέτησή του  δεν άργησε να γίνει κεντρικό θέμα… – θεωρήθηκε ότι κατήγγειλε προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας (ευθέως, δε) στις επικείμενες Ελληνικές εκλογές. «Έχουμε δει στοιχεία χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα» […]. Προσήγαγε, δε, ο Πάιατ τις ήδη καταγεγραμμένες κινήσεις της Μόσχας σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, «τις προσπάθειες υπονόμευσης  του Οικουμενικού Πατριάρχη». Αρχικά υπήρξε αναφορά σε «ενδείξεις προσπαθειών για ανάμειξη στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας». Δεν άργησε να εκδηλωθεί απορία.

Ακολούθησε διάψευση/επανόρθωση απο πλευράς ΑΝΤ1, οπότε απεφεύχθη η δημιουργία σάλου. Βλέπετε, στην δική μας πολιτική ζωή – πάντως μετά τα μέσα του 2015 και την αποδρομή Λαφαζάνη κοκ – επιρροή Ρωσίας μουρμουριζόταν μόνον προς την πλευρά των ΑΝΕΛ (ήδη ενισχυμένων και με την προσχώρηση Τάκη Μπαλτάκου…), τώρα τελευταία προς εκείνη της Ελληνικής Λύσης/Βελόπουλου. Υπάρχει βέβαια και η (βαριά) επιρροή Ιβάν Σαββίδη – η οποία πάντως σε κομματικό σχηματισμό δεν κατέληξε. Υπήρξε και η κήρυξη ανεπιθύμητων (επί Νίκου Κοτζιά…) Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων για ανοίκεια ανάμειξη στα πράγματα.

Με τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών που η Δύση συνολικά την στηρίζει (αν όχι υμνεί…) ενώ η Μόσχα την βλέπει με άκρα ψυχρότητα, η διαψευσθείσα τοποθέτηση Πάιατ πήγε να εγείρει αληθινά ερωτηματικά. «Ευτύχημα» που προ καιρού βρέθηκε στην Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας, προηγούμενος έτσι του Κυριάκου Μητσοτάκη…