Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων

 

Γιάννης Μαρίνος, Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων:
Κωνσταντίνος Καραμανλής – Ανδρέας Παπανδρέου – Χαρίλαος Φλωράκης
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σελίδες 324, τιμή: 14,40 ευρώ

 

Στο βιβλίο αυτό,  ο βετεράνος δημοσιογράφος – καταγράφεται  πρώτιστα ως διευθυντής του ιστορικού πλέον «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», πολύ περισσότερο κι από σχολιογράφος στα «ΝΕΑ»/Ποπολάρος και αρθρογράφος τελευταία στο «ΒΗΜΑ», ή απο Ευρωβουλευτής – Γιάννης Μαρίνος κάνει κάτι πρωτότυπο και διαβρωτικά χρήσιμο, συνάμα, για την εποχή που ζούμε σήμερα. Την εποχή των διασταυρωμένων αδιαλλαξιών• την εποχή της άρνησης επικοινωνίας, συζήτησης καν• την εποχή των νέων φραγμών και τειχών• την εποχή της αυτάρεσκης εχθροπάθειας.
Φέρνει στην δημοσιότητα, με τρόπο διακριτικό αλλά και γλαφυρό συνάμα το συναπάντημά του με εκείνους που – δίκαια – ονομάζει τρεις μεγάλους της μεταπολεμικής Ελλάδας, πάντως της Μεταπολίτευσης. Και αφηγείται /καταδεικνύει πώς κανείς μπορεί να συνομιλήσει (ουσιαστικά, όχι τυπικά, επιδερμικά) με ανθρώπους με τους οποίους τον χωρίζει ιδεολογική απόσταση – αν όχι χάσμα. Γιατί με τον Κ. Καραμανλή ο Γιάννης Μαρίνος μπορεί να είχε πολιτικές συνηχήσεις πολύ προτού τον γνωρίσει πρόσωπο-με-πρόσωπο, αλλά και εν συνεχεία περισσότερες φορές βρέθηκε σε διαφωνία μαζί του• όμως και απο τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις πολιτικές του επιλογές τού 1981-88 (ιδίως στην οικονομική πολιτική…) τον χώριζε σημαντική απόσταση• από δε τον Χαρίλαο Φλωράκη, ακόμη στην πλέον προσγειωμένη φάση του μεταπολιτευτικού ΚΚΕ, περίπου άβυσσος.
Και όμως: το αφήγημα Μαρίνου – και μάλιστα οι καταθέσεις του για συζητήσεις ή διασταυρωμένα κείμενα, παράλληλα και με ανέκδοτα στιγμιότυπα – δείχνει πώς η συζήτηση μπορεί να διεξάγεται. Πώς η διασταύρωση των ιδεών, ακόμη και η αλληλεπικονίαση τους, μπορεί να προχωράει. Γύρω από το βιβλίο αυτό, θα άξιζε να γίνει μεγάλη συζήτηση στα ανέμπνευστα χρόνια μας.

Α.Δ. Παπαγιαννιδης