Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν;

 

Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν;
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαλλιάς, Συντελεστές: Μ. Γιαννάκου, Στ. Λυγερός, Λευτ. Οικονόμου,
Θ. Πάγκαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Αγγ. Συρίγος, Γ. Χατζηθεοφάνους
Πρόλογος: Λ.-Α. Σισιλιάνου
Εκδόσεις Σάκκουλα, Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αθήνα 2016, σελίδες 582, τιμή: 44,00 ευρώ

 

Όσο τα πράγματα στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» θα απομακρύνονται από τη μονοπώληση της προσοχής από το Μακεδονικό (των τελευταίων πολλών μηνών) τόσο μια άλλη πλευρά προβληματισμού θα αναδύεται – όχι αναγκαστικά ευκολότερη ή λιγότερο φορτωμένη από στερεότυπα: πρόκειται για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Όπου, από τα πολεμικά νεκροταφεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη χάραξη της ΑΟΖ, από το αγκάθι της Τσαμουριάς μέχρι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, η δημόσια συζήτηση εύκολα εκτρέπεται. Και χάνεται το νήμα. Βέβαια, το γεγονός αυτό και μόνο «διευκολύνει» στο να εκτρέπεται η ουσιαστική συζήτηση, οσάκις φθάνουμε στην αντιμετώπιση των μετώπων που παραμένουν ανοιχτά στις σχέσεις με την Αλβανία…

Οι οκτώ συγγραφείς αυτού του τόμου, από τους οποίους τρεις άσκησαν πολιτικά καθήκοντα (ο ένας, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, έχει και τη βαθύτερη πείρα της ηπειρώτικης καταγωγής, γι’ αυτό άλλωστε και η δική του συνεισφορά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συλλογικού τόμου, εισφέροντας από ιστορικά στοιχεία μέχρι την απαραίτητη ενσυναίσθηση των πραγματικών σχέσεων στη μεθόριο…), ενώ οι υπόλοιποι κινούνται από την ασφάλεια και τη στρατιωτική εμπειρία μέχρι τη δημοσιογραφική ματιά και τη διπλωματική επίγνωση (ο και επιμελητής του τόμου Αλέξανδρος Μαλλιάς είχε από τις πιο σημαντικές διπλωματικές εμπειρίες Βαλκανικής), καταθέτουν ακριβώς αυτό που τόσο συχνά λείπει στη δημόσια συζήτηση.

Γνώση της λεπτομέρειας, ψύχραιμη ματιά, άρνηση του στερεοτύπου. «Πέρασαν την μπάρα της Κακαβιάς», είτε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 είτε στη δεκαετία του ‘90, και κατόρθωσαν –και αυτό προτείνουν στον σημερινό Έλληνα αναγνώστη– να δουν πέρα από την αγκυλωμένη μνήμη του παρελθόντος, «κάτι» από το ενδεχόμενο μέλλον. Το οποίο, θέλουμε/δεν θέλουμε, βρίσκεται μπροστά μας και μας περιμένει.