Ελλάς και ΗΠΑ: μια ακόμη προσέγγιση (συνέχεια)

 

Βλέπαμε την περασμένη εβδομάδα πώς, στα πλαίσια της συζήτησης του American Hellenic Institute για την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, τόσον η πλευρά των ΕλληνοΑμερικανών του AHI όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα είχαν τοποθετηθεί ιδιαίτερα θετικά για τις προοπτικές που διαμορφώνονται. Ήταν ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι και η εισήγηση του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και κάποια στιγμή ΥΕΘΑ, στάθηκε κατά πολύ στην διάσταση της ενέργειας ως συντελεστή των γεωπολιτικών σταθμίσεων. Τονίζοντας ότι «η ενέργεια προϋποθέτει την ασφάλεια» και στρεφόμενος στην παρατήρηση ότι πολύ συχνά οι «σταθερές αστάθειες» είναι παράγοντες που οδηγούν την διεθνή πολιτική, ανέδειξε τον ρόλο των σημείων στραγγαλισμού/choke points που δημιουργούνται στην ενεργειακή ισορροπία της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης συνολικά, και που με την βοήθεια της Ελλάδας (και της Κύπρου) επιχειρείται να προσπεραστούν.

Παρεμβαίνοντας με την σειρά του ο Κύπριος δικηγόρος Αθηνών – και Πρόεδρος της Ελληνικής πτυχής του ΑΗΙ – Γιώργου Οικονόμου υποστήριξε ότι «ο συνδυασμός Ελλάδος και Κυπριακής ∆ημοκρατίας προσδίδει στρατηγικό́ βάθος στην ∆ύση και γίνεται πολλαπλασιαστής ισχύος γιατί με την κατάλληλη υποδομή και συνέργειες εξασφαλίζεται η απαραίτητη εγγύτητα προς άλλες φίλιες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ καθώς και άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, με τα οποία, εξ άλλου συνορεύει η Κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στη συνέχεια η Ελληνική».  Κατέγραψε το πώς «η Μέση ή, καλύτερα, η Εγγύς Ανατολή απομακρύνεται από την επιρροή της Αμερικής και πλησιάζει στον αστερισμό της Ρωσίας – στην Συρία κυριαρχεί ο Άσσαντ, το Ιράν αυξάνει την επιρροή του, στο Ιράκ ισχυροποιούνται οι Σιϊτες, το ίδιο και η Hezbollah στον Λίβανο».  Οπότε η Τουρκία, «πάντοτε ο επιτήδειος ουδέτερος» δημιουργεί συμμαχίες με Ρωσία και Ιράν ενώ έχει εντάσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.

Μπορούν αυτού του είδους οι εκτιμήσεις να δώσουν αληθινά (και , κυρίως, σταθερά…) βαθύτερο ρόλο στρατηγικού εταίρου στην Ελλάδα και στο συνεχές Ελλάδας-Κύπρου;