Ελλάς και ΗΠΑ: μια ακόμη προσέγγιση

 

Στην συζήτηση που οργάνωσε το ΑΗΙ (American Hellenic Institute) με αντικείμενο την «Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο», στα πλαίσια των επαναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών του στην Ελλάδα που αποτελούν και αντικατοπτρισμό των αντίστοιχων σε Αμερικανικό έδαφος (εκείνες στήριξαν και την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπως και τόσων άλλων Ελλήνων Πρωθυπουργών), προέκυψε πολύ και σαφώς ενδιαφέρον υλικό.

Ήδη ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης, μιλώντας για την «λαμπρή δουλειά/excellent job» που έκανε η επίσκεψη Τσίπρα σε Σικάγο και Ουάσιγκτον θύμισε την σειρά επισκέψεων Ελλήνων υπουργών αλλά και των επικεφαλής των Επιτελείων που είχαν προηγηθεί –και που κατέδειξαν την «διάσταση προβολής/projection των Αμερικανικών συμφερόντων» στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας. Ο Ν. Λαρυγγάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάσταση Σούδας, που θύμισε ότι το ΑΗΙ πρώτο είχε συμβάλει να αναδειχθεί πριν λίγα μόλις χρόνια («τότε που όταν ανέφερες την Σούδα στην Ουάσιγκτον εισέπραττες βλέμματα απορίας»).

Στην δική του τοποθέτηση ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ μίλησε με ακόμη πιο θετικά λόγια για την υλοποίηση ενός ρόλου στρατηγικής σημασίας από την Ελλάδα, θυμίζοντας ότι πέρα κι από την αναβάθμιση της Σούδας που προωθείται «και αποτελεί για τις ΗΠΑ παγκόσμιο μοντέλο/global model» , υπήρξαν πρόσφατα οι ασκήσεις ετοιμότητας ΝΑΤΟ/KFor στην Αλεξανδρούπολη με την απομάκρυνση δύναμης ελικοπτέρων αλλά και σειρά άλλων συνδυασμένων ασκήσεων που δείχνουν την πρόοδο της αμυντικής συνεργασίας. Ο Πάιατ συνέδεσε την διάσταση αυτή με την ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου σταδιακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, με την νέα ισορροπία αγωγών (ΤΑΡ, IGΒ, μονάδα απο-υγροποίησης LNG), αλλά και την συνολική προσπάθεια «πρόσδεσης των Βαλκανίων σε ευρωατλαντικές δομές».

Καθώς η συζήτηση του ΑΗΙ γι’ αυτήν την λογική του στρατηγικού εταίρου πηγαίνει πολύ βαθύτερα, θα επανέλθουμε.