Ελληνοτουρκικά: περί ρητορικής, ατυχημάτων και τετελεσμένων

 

Δυο διασταυρωμένες τοποθετήσεις – στα πλαίσια του 27ου Συνεδρίου του ECONOMIST – είπαν όλη την ουσία για την ένταση στην περιοχή, την οποία «εισπράττουν» και οι ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις. Η πρώτη τοποθέτηση ανήκει στον (βετεράνο, πάντα ουσιαστικό) Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ: ένα ατύχημα στην περιοχή δεν θα μπορούσε να το αντέξει κανένα από τα μέρη. Ας σημειωθεί ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη αλλά κυριολεκτικά η πολλοστή φορά που ο Πάιατ αναφέρεται σε ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί καθώς πολύπλοκες (και πανάκριβες, αλλ’ αυτή είναι άλλη υπόθεση) πολεμικές πλατφόρμες κινούνται και κάνουν ελιγμούς στον ούτως ή άλλως στενό χώρο του Αιγαίου – εναέριο ή θαλάσσιο – και μάλιστα υπό συνθήκες έντασης και εκνευρισμού.

Η δεύτερη τοποθέτηση ανήκει στον (φρεσκο-ορκισμένο) υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο: η επιθετική ρητορική της Τουρκίας μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει. Η διατύπωση είναι «σωστή», κυρίως όμως εκφράζει μια ελπίδα διατήρησης ισορροπίας στα πράγματα. Δυσάρεστης ισορροπίας, αλλά ισορροπίας.

Η φάση των Ελληνοτουρκικών που περνάμε τώρα, έρχεται και συμπλέκεται με την Αμερικανοτουρκική αντιπαράθεση. Αυτή, ήδη, πέραν του μπλοκαρίσματος της παράδοσης των  F-35 στην Άγκυρα (και, πολύ περισσότερο, της συμμετοχής της Τουρκίας στην κοινοπραξία παραγωγής του Αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενεάς…) λόγω της αποδοχής στην τουρκική εξοπλιστική σκακιέρα των ρωσικών S-400, έτσι όπως οδηγεί και προς πρόσθετες διακηρυγμένες Αμερικανικές κυρώσεις, κινδυνεύει να εγκαταστήσει την δική μας δημόσια συζήτηση μια αίσθηση ασπίδας προστασίας. Ιδίως με τις επανειλημμένες αναφορές Αμερικανών επισήμων – ήδη και ο Νίκος Δένδιας καθίσταται κοινωνός – περί μετάβασης σε «νέα στρατηγική σχέση» Ελλάδας/ΗΠΑ.

Εκείνο όμως που συμβαίνει αυτούς τους μήνες και βδομάδες στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ να διενεργεί γεώτρηση Δυτικά (οι υποτιθέμενες αμφιβολίες έχουν σβήσει) και το αδελφό του σκάφος Γιαβούζ να ξεκινάει Δυτικά, έχοντας δηλαδή δημιουργήσει πραγματική κατάσταση/τετελεσμένο όσο κι αν ΕΕ και ΗΠΑ δηλώνουν και διακηρύσσουν διαφωνία και καταδίκη και προωθούν – χαλαρά – μέτρα/ «κυρώσεις» δείχνει ότι το μεγάλο τραπέζι συζήτησης, διαπραγματεύσεων ή όπως αλλιώς ονοματισθεί έχει ήδη στηθεί.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ώρα…