Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις

 

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η Αμερικανική παρουσία στο Delphi Economic Forum ήταν τονισμένη. Δεν ήταν μόνο /δεν ήταν τόσο το παρών του Τζέφρι Πάϊατ (και η συζήτηση για Παγκόσμιες Μεταβολές και Εθνικές Προτεραιότητες), ήταν κυρίως η Αμερικανική διάσταση σε ζητήματα όπως το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία ή το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Γεωπολιτική Αλλαγή». Ο Tristan Asprey της ExxonMobil ή ο Richard Morningstar του Atlantic Council είναι ένα μικρό δείγμα.

Πολλοί θυμήθηκαν ότι στο περσινό DEF, ο ίδιος Πάϊατ είχε πάρει την πρωτοβουλία να χαιρετήσει (με tweet) την αναφορά του Βαγγέλη Αποστολάκη – τότε Α/ΓΕΕΘΑ – στην Σούδα, ως «ναυαρχίδα της ΕλληνοΑμερικανικής αμυντικής συνεργασίας».

Ενώ ήδη στο DEF 2017 ο ίδιος Πάιατ στο ξεκίνημα τότε της θητείας του (η οποία, σημειωτέων, τώρα μόλις ανανεώθηκε…) είχε για πρώτη φορά αναφερθεί στον «κίνδυνο ατυχημάτων» στο Αιγαίο όταν πανάκριβες και τεχνολογικά προηγμένες πολεμικές πλατφόρμες «κινούνται σε τόσο μικρή απόσταση ανάμεσά τους».

Φρέσκια ακόμη η απήχηση της συζήτησης με θέμα «Η προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και οι ΕλληνοΑμερικανικές σχέσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες», που είχε οργανώσει μεσοβδόμαδα το ΕΛΙΑΜΕΠ σε μια ξέχειλη αίθουσα του Χίλτον. Όπου ο Πάιατ παρακολούθησε μια συγχορδία θετικών προβολών των ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων.

Ακόμη και σε ένα πλαίσιο που θεωρητικοποίησε «μετά-Δυτικό» και «με στοιχεία Σινο-παγκοσμιοποιήσης», ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει μεγάλη αισιοδοξία για «περαιτέρω βελτίωση των ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων στο μέλλον», ενώ αντιστικτικά τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στηριζόμενος στον «ρόλο κομβικού κράτους [που αποτελεί η Ελλάδα] στην Ανατολική Μεσόγειο». Η «απάντηση» Πάιατ ήταν η απαρίθμηση των τομέων – άμυνα, ασφάλεια, μετανάστευση, ενέργεια, ναυτιλία, εκπαίδευση, (αλλά και «εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες της περιοχής»…) στις οποίες η συνεργασία ΗΠΑ Ελλάδας κάνει την δεύτερη «αποφασιστικής σημασίας σύμμαχο». Μην παραλείποντας να προσθέσει (ημέρες μη-χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα) την διάσταση συνεργασία για καταπολέμηση  της τρομοκρατίας.