Εμφατική ψήφος εμπιστοσύνης

 

Ο Θάνος Δημόπουλος επανεξελέγη άνετα στον α’ γύρο πρύτανης του ΕΚΠΑ


Η επανεκλογή του Θάνου Δημόπουλου στον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνει τη δυναμική του πανεπιστημιακού με το ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στην επιστήμη του, αλλά και την επιτυχία του στη διοίκηση του ιδρύματος, και μέσα από τις καίριες επιλογές αναπληρωτών πρυτάνεων. «Πρόκειται για μια επιβράβευση του έως τώρα έργου και για επιβεβαίωση της προσπάθειας να το ολοκληρώσουμε. Η τιμή είναι μεγάλη, καθώς η επικράτηση ήλθε από τον πρώτο γύρο. Κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων στο πρόσωπό μου», ανέφερε στην Οικονομική ο Θ. Δημόπουλος.

Την ίδια στιγμή βέβαια, πέρα από το επιστημονικό κύρος που διαθέτει ο Θ. Δημόπουλος, η επανεκλογή του αναδεικνύει αδυναμία των υπολοίπων σχολών (πλην της Ιατρικής) να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διοίκηση του ΕΚΠΑ. Η νέα πρυτανική ηγεσία του ΕΚΠΑ, αλλά και των υπολοίπων ΑΕΙ, θα κληθεί να υλοποιήσει τις αλλαγές που προώθησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τόσο ως προς τη σύνθεση του πρυτανικού συμβουλίου αλλά και ως προς την τελευταία μεταρρύθμιση με τα νέα Τμήματα ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών «ενισχύθηκε» από τα Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος στα Ψαχνά Εύβοιας, κάτι που έγινε δεκτό με περισσότερο αρνητικές παρά θετικές αντιδράσεις από την κοινότητα του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, ο Θ. Δημόπουλος επανεξελέγη με 53,13% των ψήφων. Ακολούθησε ο Στάθης Ευσταθόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, όπως και πρύτανης, με 21,65%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Ευθύμης Λέκκας (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος) με 12,24%, ενώ ο Ναπολέων Μαραβέγιας (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) πήρε 9,14% και η Μαρίζα Φουντοπούλου (Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας) 3,85%.

Μετά την επανεκλογή του, ο Θ. Δημόπουλος απευθύνθηκε στα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ένα ενωτικό μήνυμα: «Η επόμενη μέρα των πρυτανικών εκλογών θα βρει το Πανεπιστήμιό μας πιο ενωμένο και πιο ισχυρό. Με όραμα και σχέδιο, με συντονισμένα και σταθερά βήματα, διασφαλίζοντας το κύρος του Ιδρύματος μέσα από τα θεσμικά μας όργανα, στοχεύουμε στη συνεχή αναβάθμιση του πανεπιστημίου μας». «Τα μεγάλα προβλήματα των ιδρυμάτων και εύλογα και του ΕΚΠΑ είναι η έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων, καθώς και η περιορισμένη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη μεγάλη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει το έργο της αξιοποίησης των πόρων που εισρέουν στο ΕΚΠΑ από την έρευνα», παρατηρεί στην Οικονομική ο Θ. Δημόπουλος. Το ΕΚΠΑ απασχολεί κατά μέσο όρο 6.000 συμβασιούχους επιστήμονες ετησίως –κατά περιόδους έως και 11.000– και είναι από τους μεγαλύτερους δημόσιους εργοδότες, μετά τα Υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξεως, με 130.000 εντάλματα πληρωμών ετησίως.

Βεβαίως, πίσω από τις διακηρύξεις που συνήθως επαναλαμβάνουν γενικόλογες δεσμεύσεις, το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών στο ΕΚΠΑ οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει περί τους 1.600 πανεπιστημιακούς, συνολικά 460 μέλη ειδικού διδακτικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και περίπου 1.050 διοικητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, στις πρυτανικές εκλογές είναι σαφής η μονοκρατορία της Ιατρικής Σχολής, λόγω του μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών (πάνω από 700) και διοικητικών υπαλλήλων.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Θ. Δημόπουλος όσο και ο δεύτερος, Στάθης Ευσταθόπουλος, είναι καθηγητές στην Ιατρική Σχολή, ενώ και μεταξύ των τεσσάρων αντιπρυτάνεων που εξελέγησαν από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχέση με εκείνο των πρυτάνεων δύο είναι καθηγητές στην Ιατρική σχολή: ο πρώτος, ο Αθανάσιος Τσακρής, με 20,56%, και ο τρίτος, ο Δημήτριος Τουσούλης, με 16,36%, ενώ στις άλλες δύο θέσεις εξελέγησαν ο Νικόλαος Βούλγαρης (Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος) με 20,32%, και ο Δημήτριος Καραδήμας (Φιλολογίας) με 14,96%.

Η αριθμητική υπεροχή σε μέλη ΔΕΠ-ψηφοφόρους της Ιατρικής Σχολής και το εκλογικό σύστημα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εκλογή πρύτανη από κάποια άλλη σχολή. Αυτό, εύλογα, οφείλεται στο σύστημα των εκλογών, για το οποίο υπάρχουν αιτήματα από τις μικρότερες σχολές να αλλάξει ή τουλάχιστον να διευρυνθεί η σύνθεσή του ώστε να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν περισσότερες Σχολές.

Από την άλλη, η προεκλογική περίοδος στο ΕΚΠΑ συνοδεύτηκε από επιχειρήματα και φιλονικίες… «μη ακαδημαϊκού χαρακτήρα». Χαρακτηριστικά, ο Θ. Δημόπουλος επικρίθηκε παρασκηνιακά ότι ήταν πολύ φιλοκυβερνητικός, με στόχο να ψηφιστεί ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ο Θ. Δημόπουλος αντέτεινε το επιχείρημα ότι λειτούργησε ενωτικά υπέρ του πανεπιστημίου, προτάσσοντας τόσο τη μεγάλη του εμπειρία σε διοικητικές θέσεις του ΕΚΠΑ όσο και τη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού του έργου. Την ίδια στιγμή, πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι στον Στ. Ευσταθόπουλο (δεύτερο στη ψηφοφορία, αλλά με σημαντική διαφορά από τον εκλεγέντα) στοίχισε το γεγονός ότι είναι μέλος της ΝΔ. «Η πανεπιστημιακή κοινότητα επιβράβευσε την ακαδημαϊκότητα και τη διατήρηση συναινετικού κλίματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, διατηρώντας το ήθος και το ύφος που ταιριάζει στην ιστορία, τη διαδρομή και την προοπτική του Ιδρύματος», ανέφερε ο Θ. Δημόπουλος. Πάντως, η διελκυστίνδα με διακύβευμα το πόσο ακομμάτιστοι ήταν οι υποψήφιοι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ καταδεικνύει τα πολιτικά χαρακτηριστικά του πρυτανικού θώκου του πρώτου και ιστορικότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας.

Το νέο πρυτανικό σχήμα του ΕΚΠΑ θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες του, καθώς ο επανεκλεγείς πρύτανης χάνει τους έως τώρα έμπιστους, στενούς του συνεργάτες. Έως και τις πρυτανικές εκλογές του 2015, οι αντιπρυτάνεις είτε εκλέγονταν σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον πρύτανη είτε ο πρύτανης τους επέλεγε, χωρίς εκλογή. Με το νέο, ισχύον πλέον καθεστώς, οι τέσσερις αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ξεχωριστό από εκείνο για την πρυτανική εκλογή.

Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της Οικονομικής τόσο πριν από τις εκλογές όσο και μετά υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στους υποψηφίους πρυτάνεις από την Ιατρική Σχολή με τους αντιπρυτάνεις και τους τελικά επικρατήσαντες ώστε να υπάρξει καλή συνεργασία και να κατανεμηθούν τα χαρτοφυλάκια των αντιπρυτάνεων.

Τέλος, το νέο πρυτανικό συμβούλιο υπό τον Θ. Δημόπουλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του Ιδρύματος με νέα Τμήματα. Ιδρύθηκαν Τμήμα Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ θα προστεθούν και τα Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος. Μια διεύρυνση με πολλά αγκάθια!

 

Θάνος Δημόπουλος

O Θάνος Δημόπουλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στο McGill University (Καναδάς) στην Παθολογία και στο M.D. Anderson Cancer Center (Χιούστον, ΗΠΑ) στην Αιματολογία-Ογκολογία, όπου έφθασε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Στην ίδια Ιατρική Σχολή υπηρετεί από το 1994, όπου εξελίχθηκε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες.

Από το 1994 πρωτοστάτησε στη στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής, που ημερησίως νοσηλεύει ασθενείς χορηγώντας χημειοθεραπευτική αγωγή σε άνω των 100 συμπολιτών μας με ογκολογικά νοσήματα. Πρόκειται για πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, η οποία ειδικεύεται κυρίως στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, αμυλοείδωση), στον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως. Τον Ιούλιο 2012, η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα έλαβε την πιστοποίηση ποιότητας της TÜV (ΙSO 9001) για τις θεραπευτικές, νοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες σε επίπεδο βραχείας νοσηλείας, καθώς επίσης και για την εκτέλεση και συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και την παραγωγή επιστημονικού έργου κλινικής και μεταφραστικής έρευνας.

Ο Θ. Δημόπουλος έχει πάνω από 900 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά. Οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν αποφέρει 50.000 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index 101 από το ISI/Web of Knowledge μέχρι σήμερα. Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως επιστήμονας με βιβλιογραφικές αναφορές μεταξύ του 1% των επιστημόνων με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό τους αντικείμενο (από την Thomson-Reuters, που διατηρεί τον πλέον έγκυρο οργανισμό καταγραφής του επιστημονικού έργου, τον ISI). Επίσης, από το Thomson-Reuters έλαβε αναγνώριση ως ένα από “The World’s Most Influential Scientific Minds” για τη δεκαετία 2002-2012.

Το 2017 η γαλλική κυβέρνηση του απέδωσε τον τιμητικό τίτλο Οfficier de l’Ordre des Palmes Académiques, ενώ το 2018 έγινε Membre associé étranger της Εθνικής Ακαδημίας της Ιατρικής (National Academy of Medicine) στη Γαλλία. Το ίδιο έτος παρέλαβε το “Lifetime Achievement Award” για τα επιστημονικά επιτεύγματα στη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και φέτος παρέλαβε το βραβείο για το πολλαπλούν μυέλωμα “Robert Kyle Lifetime Achievement Award” από το International Myeloma Foundation.