Εν τω μεταξύ, η διαχείριση Ντοναλντ Τραμπ…

 

Το ενδιαφέρον στην δική μας πλευρά του κόσμου – ας πούμε την «Ευρώπη» και μάλιστα την όχι-και-τόσο-συντηρητική εκδοχή της – έχει επικεντρωθεί σε πτυχές της πολιτικής παρουσίας Τραμπ που περισσότερο σοκάρουν τώρα τελευταία: την αναγνώριση/απόπειρα επιβολής της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. νωρίτερα την υπόσκαψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου/του διεθνούς συστήματος ρύθμισης των εμπορικών συναλλαγών. από την πρώτη στιγμή, τον δυναμιτισμό του συστήματος Υγείας/Obamacare στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον με κριτική-επικριτική διάθεση.

Εν τω μεταξύ, όμως, χωρίς να πολυκαταγραφεί σ’ εμάς, «πέρασε» η θεμελιώδης φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους να την στηρίζουν στο Κονγκρέσσο (όπως δεν στήριξαν την άρση του Obamacare, αρχικά). Βασικό εργαλείο, οι εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες (και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια), με δηλωμένο στόχο την παλιννόστηση κεφαλαίων από τις Αμερικανικές επιχειρήσεις (κεφαλαίων που τηρούνταν σε φορολογικούς παραδείσους, ή και απλώς στην Ευρώπη) και την ένεση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αφού σημειωθεί ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν εκ των προτέρων δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσέγγιση Τραμπ – η Ουώλλ Στρητ μπαίνει στο 2018 μετά από πολλαπλά ρεκόρ, δείκτη και τζίρου – ας μην παραβλέπεται ότι το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων Τραμπ, κάπου στο 1,5 τρις δολλαρίων,σημαίνει δυνητική εγκατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας σε δημοσιονομικό κενό. Η επίσημη άποψη – του Treasury, του Steven Mnuchin – είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα προκύψουν, θα αρκέσουν ώστε να καλυφθεί το κενό. Ο εκ Goldman Sachs πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Gary Cohn θεωρεί ότι θα πιαστεί ένα 4% αν μη περισσότερο ως ρυθμός ανάπτυξης (έναντι πρόβλεψης της Fed για 2,5%). Αυτού του είδους ο «Κεϋνσιανισμός Ρεπουμπλικάνων», πάντως, σε πολλούς θύμισε εποχές ΄80/Ρόναλντ Ρέηγκαν. Μόνον που τότε τα ελλείμματα πήγαιναν σε εξοπλισμούς/Πόλεμο των Άστρων, ενώ τώρα μάλλον στοχεύεται η ενέργεια και μάλιστα οι ήπιες μορφές ενέργειας, η ψηφιακή οικονομία και γενικώς οι τεχνολογίες αιχμής.

Εμείς, «πίσω στην Ευρώπη», θα δούμε τι θα αποδώσει το άδειασμα. Αμερικανικής «επενδυτικής ύλης» απ’ εδώ…