Εν τω μεταξύ, στα ΕλληνοΤουρκικά…

 

Ήταν η επίσκεψη Μέρκελ, οι ερμηνείες και οι προβολές της, που μας πήρε από κάτω. Ήρθε και η επιψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στην (ήδη) Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με την ευθύνη τοποθέτησης να περνά πλέον στα χέρια της Βουλής των Ελλήνων – με πρώτο αποτέλεσμα την αποχώρηση Πάνου Καμμένου/ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση. Προαναγγέλλεται συλλαλητήριο (20/1 , στο Σύνταγμα) για το Μακεδονικό• έρχεται και πάλι η Τρόικα της μεταΜνημονιακής παρακολούθησης (21/1). Οπότε…

… Οπότε αναμενόμενο να παραπέσουν μερικά πολύ – επιτρέψτε μας – ουσιωδέστερα. Αναφερόμαστε στην συνεχιζόμενη εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών που, πέρα από την κάθε τόσο φραστική όξυνση, δεν έφθασε σε αποσταθεροποίηση. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί το πως δεν έπαψε η προετοιμασία για επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, για συνάντηση με Ερντογάν. Η αντικατάσταση Καμμένου με τον έως τώρα Α/ΓΕΕΘ Βαγγέλη Αποστολάκη δημιουργεί ούτως ή άλλως νέα ισορροπία.

Αν, όμως, τον απελθόντα Καμμένο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αποκαλέσει «κακομαθημένο παιδί», για να προειδοποιήσει εν συνεχεία: «Έλληνες προσέξτε να μην ξεφύγει κανένα ατύχημα από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας μας», ο ίδιος ο Τσαβούσογλου – αναφερόμενος στα του Κυπριακού φυσικού αερίου και μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Επίτροπο στην ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη – πήρε την πρωτοβουλία να αναφερθεί στο ότι «υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας ΕλληνοΚυπριακής και ΤουρκοΚυπριακής πλευράς, όπως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μέσω εταιρειών». Και τούτο σε πλαίσιο όπου γινόταν αναφορά και στο «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκίας»• η οποία εν τω μεταξύ ξεκινά γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου…

Γιατί θεωρούμε ότι αυτή η συνεχιζόμενη κινητικότητα έχει καίρια σημασία; Βλέπετε, εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των γεωτρήσεων από την ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο «Δελφύνη», με την Αμερικανική εταιρεία να αποφεύγει συνειδητά να προβεί σε ανακοινώσεις για τα όποια ευρήματα. Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης δήλωνε ότι πρώτα θα γίνει και η γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος», και μόνον τότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δυο εκδοχές διακινούνται: η μια – λέει ότι η «Δελφύνη» απογοήτευσε, οπότε συνεχίζεται η προσπάθεια μην και αποδώσει αλλού το Οικόπεδο 10• η δεύτερη ότι, όπως συνέβη προ ετών και στο Οικόπεδο 12 των ΑμερικανοΙσραηλινών (κοίτασμα «Αφροδίτη»), η έκβαση είναι μεν θετική αλλ’ όχι ενθουσιώδης. Και στις δυο περιπτώσεις, ας καταγραφεί η προσεκτική διαχείριση – αλλά και η έμφαση στην γεωπολιτική διάσταση: επανάληψη των προσπαθειών αργότερα το 2019, με ομπρέλλα ExxonMobil, και στο Οικόπεδο 3 στην κακότυχη «Σουπιά» όπου η ΕΝΙ πέρσι απωθήθηκε/αποθαρρύνθηκε από Τουρκικά πλοία.

Πάντως, είτε αν η Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίσει να δικαιώνει τις προσδοκίες που δημιούργησε, είτε αν τις διαψεύσει περαιτέρω,… έρχεται η σειρά της Ελληνικής ΑΟΖ. Και εννοούμε πρώτιστα το τμήμα κάτω από την Γαύδο και το Λασήθι, με ExxonMobil, TOTAL και ΕΛΠΕ νότια της Κρήτης. Ενώ την ίδια στιγμή θα ωριμάζει η συζήτηση για τον αγωγό EastMed, δηλαδή την άμεση «πρόσβαση» προς την Ευρώπη του συνόλου των γεωφυσικών πόρων της Λεβαντίνης (με την σειρά σπουδαιότητας: Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και βλέπουμε), με υποβρύχια διέλευση όμως και με ενδιάμεσο σταθμό Ελλάδα.

Ξαναδείτε, λοιπόν, τώρα την ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν μ’ αυτό το φόντο.

Α, ναι και μην λησμονήσετε και το άλλο παραλειπόμενο, εκείνο από την επίσκεψη Μέρκελ και τις επαφές Τσίπρα-Μέρκελ. Υπήρξε – λέει – και ενεργειακή διάσταση, εκείνη όμως αφορούσε τον «άλλο» αγωγό – τον Turkish Stream. Ο οποίος είχε πάει πίσω με την αρνητική προδιάθεση των Βρυξελλών (σε φόντο Αμερικανικής δυσπιστίας: ο Turkish Stream θα έφερνε Ρωσικό αέριο προς Ευρώπη, γι αυτό άλλωστε και είχε συζητηθεί στα πλαίσια του ταξιδιού Τσίπρα στην Μόσχα, στις συζητήσεις με Πούτιν). Την οποία προδιάθεση – να το πούμε έτσι – η Καγκελάριος «μπορεί να επηρεάσει». Άλλη μια άκρια των ΕλληνοΤουρκικών εδώ.

[Ένα υστερόγραφο: καλός γνώστης αυτού του αντικειμένου, μας διαβεβαίωνε ότι η Αμερικανική πλευρά «συμβουλεύει» την Ελληνική να μην επιδιώξει επιτάχυνση των κινήσεων «σ’ αυτήν την συγκυρία». το καταγράφουμε, κι ας μην είναι συμβατό με την δική μας αντίληψη των πραγμάτων].