Εξαγωγική ορμή με καύσιμο από… τιτάνιο

 

Oικονομική Επιθεώρηση, Ιανουάριος 2019, τ. 978
ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ… του Παναγιώτη ΖαΪμη

 

Η Vassiliou Titanium αξιοποιεί το ανθεκτικό μέταλλο για να δημιουργήσει κοσμήματα που “στολίζουν” την ελληνική πολιτισμική βιομηχανία

 

Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες τζίρου και σημαντικές αλλαγές στην ελληνική αγορά κοσμήματος. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα αγαθό πολυτελείας, η Vassiliou Titanium, μια βιοτεχνία εικαστικού κοσμήματος, κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την οικονομική της ανάπτυξη αλλά και να επεκτείνει το δίκτυό της. Κάνοντας χρήση ενός υλικού που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στον χώρο του κοσμήματος και ακολουθώντας εναλλακτικές τεχνικές διαχείρισης της πρώτης ύλης, θέτει το παράδειγμα για το πώς μια καλλιτεχνική δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να είναι αυθεντική ή τολμηρή αλλά και κερδοφόρα.

Ο καλλιτέχνης Βασίλης Καραβασίλογλου μιλά στην Οικονομική για την πρότυπη και πρωτότυπη επιχειρηματική και εμπορική του δραστηριότητα, καθώς επίσης και για το πώς το ελληνικό εικαστικό και χειροποίητο κόσμημα μπορεί να γίνει όχημα μιας οικονομικής ανάπτυξης που προέρχεται από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Από τις ιταλικές επιρροές στην ελληνική αγορά

Ο Β. Καραβασίλογλου πρωτοήρθε σε επαφή με την τέχνη του κοσμήματος στην Ιταλία, όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και μετά στο Istituto Statale D’Arte di Porta Romana, στη Φλωρεντία. «Μαζί με τη σύζυγό μου Ειρήνη ξεκινήσαμε από την Ιταλία, όπου στα πρώτα μας βήματα μάθαμε χαρακτική, λιθογραφία και στη συνέχεια κόσμημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως «εκεί δημιουργήσαμε πρωτόλεια στα οποία δώσαμε σάρκα όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα και ουσιαστικά ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας».

Αναφέροντας πως η Vassiliou Titanium δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό κόσμημα και την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, ο Β. Καραβασίλογλου επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «το μεγάλο breakthrough ήρθε όταν αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Τότε υπήρχε χώρος για το κόσμημα στην ελληνική αγορά, στην οποία φέραμε έναν ιταλικό αέρα που ήταν αρκετά προχωρημένος για την εποχή». Έτσι, οι διεθνείς επιρροές της Vassiliou Titanium δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μια καλλιτεχνική προσέγγιση σε πρώτες ύλες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως, όπως το τιτάνιο.

Μια εναλλακτική πρώτη ύλη

«Στο τιτάνιο βρήκα το καλλιτεχνικό μου κάλεσμα», αναφέρει ο Β. Καραβασίλογλου, ο οποίος έχοντας την εμπειρία διεθνών εκθέσεων εικαστικού κοσμήματος σε Λονδίνο, Μιλάνο, Μόναχο και Βαρκελώνη παρατήρησε την προσπάθεια καλλιτεχνών να επεξεργαστούν αυτό το υλικό, αλλά σε τελείως βιομηχανοποιημένη μορφή.

Το τιτάνιο είναι ένα από τα πιο σκληρά μέταλλα και χαρακτηρίζεται από ένα φυσικό ασημί-γκριζωπό χρώμα, που με τη θερμική επεξεργασία ή την ανοδίωση αντανακλά όλα τα χρώματα του φαινομένου της διάθλασης του φωτός. Είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα, τον χρυσό και την πλατίνα, αλλά έχει πολύ μικρό βάρος. Παράλληλα, το καθαρό τιτάνιο είναι 100% υποαλλεργικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για οποιονδήποτε να το φορέσει, καθώς δεν προκαλεί αντιδράσεις στο δέρμα. Η πιο δημοφιλής χημική ιδιότητα του τιτανίου είναι η εξαιρετική αντοχή του στη διάβρωση, ήτοι πρόκειται για ένα υλικό ικανό να αντέξει ακόμα και στην επαφή με οξύ. Λόγω της αντοχής του, το τιτάνιο έχει αποκτήσει ιδιαίτερο momentum στον χώρο του εικαστικού κοσμήματος, όπου σχεδιαστές και καλλιτέχνες το σμιλεύουν για την παραγωγή έργων τέχνης.

«Το τιτάνιο είναι ουσιαστικά αυτό που διαφοροποιεί τη δραστηριότητά μας ως Vassiliou Titanium. Με άλλα λόγια, παράγουμε τριδιάστατα κοσμήματα, τα οποία μοιάζουν με μικρογλυπτά και τα οποία δημιουργούνται μέσα από την επεξεργασία του υλικού με μοναδικό τρόπο. Μετά από έρευνα πολλών ετών και πειράματα πάνω στο τιτάνιο, εγώ και η σύζυγός μου επεξεργαζόμαστε τελείως “εικονοκλαστικά” τις επιφάνειες, τη λάμψη και τα χρώματα. Πλέον η τάση που ακολουθούμε περιλαμβάνει τον συνδυασμό του τιτανίου με άλλα υλικά, όπως ο χρυσός και τα διαμάντια», τονίζει ο Β. Καραβασίλογλου.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως στην αρχή το αγοραστικό κοινό αντιμετώπισε με έκπληξη, περιέργεια και αμφιβολία αυτή την προσέγγιση, ωστόσο στην πορεία τη στήριξε εγκάρδια. «Το τιτάνιο είναι ένα υλικό με το οποίο αρκετοί προσπάθησαν να ασχοληθούν, αλλά λίγοι συνέχισαν την προσπάθεια γιατί είναι δύσκολα διαχειρίσιμο», υποστηρίζει ο καλλιτέχνης.

Συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Τα τελευταία χρόνια η Vassiliou Titanium συνεργάζεται στενά με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον. Τα Θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ υποδέχονται περισσότερους από εκατό χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ απασχολούν ως προσωπικό μέλη της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς, μέσω των Μουσείων, το ΠΙΟΠ δημιουργεί ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία και λειτουργία των Μουσείων, το ΠΙΟΠ συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευρύ δίκτυο ειδικών και επαγγελματιών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Όντας μέλος αυτού του δικτύου, ο Β. Καραβασίλογλου λέει: «Το ΠΙΟΠ είδε δείγμα της δουλειάς μας και ζήτησε να σχεδιάσουμε κάποια θεματικά κοσμήματα για τα Μουσεία του. Αυτή τη στιγμή τα κοσμήματα αυτά βρίσκονται στα πωλητήρια του δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια».

Το κόσμημα ως μοχλός πολιτιστικής-οικονομικής ανάπτυξης

Το κόσμημα ανέκαθεν ήταν μια μορφή τέχνης παρούσα σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης δημιουργίας, μεταβάλλοντας τα υλικά και ακολουθώντας τις απαιτήσεις των εποχών, πάντα κοντά στη φύση, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο ακολουθεί, παρακολουθεί και σκιαγραφεί την ανθρώπινη ιστορία από μια οπτική γωνία συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή και τις νοοτροπίες της κοινωνίας μας. Το μεγάλο ερώτημα για το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα ως μοχλός πολιτιστικής-οικονομικής ανάπτυξης απαντάται από καλλιτέχνες, οι οποίοι πειραματιζόμενοι με εναλλακτικά υλικά και νέες τεχνικές εναντιώνονται στη βιομηχανοποίηση και τη φτηνή-μηχανική απομίμηση της γραμμής παραγωγής, και ακολουθούν μια φιλοσοφία που δίνει έμφαση στις χειροποίητες δημιουργίες.

«Ο χώρος του εικαστικού κοσμήματος στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά ανεβασμένος. Έχουμε πάρα πολύ καλούς σχεδιαστές και μάλιστα πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διεθνές brand σε αυτό τον τομέα, εκμεταλλευόμενη φυσικά και τον τουρισμό της χώρας μας», υποστηρίζει ο Β. Καραβασίλογλου και προσθέτει:
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα μάς λείπει η οργάνωση και πολλές φορές μας τρομάζει ο ανταγωνισμός των ξένων βιοτεχνών και καλλιτεχνών που μπορεί να φέρει η διεθνοποίηση του χώρου».

Η Vassiliou Titanium αποσκοπεί στο να συνεχίσει να φτιάχνει πρωτότυπα κοσμήματα, προωθώντας παράλληλα τη δουλειά της περισσότερο στην αγορά του εξωτερικού, γιατί οι αγοραστικές ικανότητες στην Ελλάδα μετά την κρίση έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα. «Τα εικαστικά κοσμήματα από τιτάνιο έχουν μεγάλη επιτυχία με πελάτες από Αμερική, Αυστραλία και Βόρεια Ευρώπη, καθώς παρατηρείται πως αυτοί οι λαοί έχουν την τάση να ψάχνουν για πιο ιδιαίτερα κοσμήματα», σημειώνει ο Β. Καραβασίλογλου, ενώ κλείνοντας συμπληρώνει ότι στα μελλοντικά του σχέδια βρίσκεται κάποια στιγμή η διεξαγωγή σεμιναρίων πάνω στην τεχνολογία της επεξεργασίας του τιτανίου, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να πειραματιστούν και να αποκτήσουν το δικό του ύφος. «Θα ήθελα να διδάξω την τεχνική παραγωγής κοσμήματος, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσω την τεχνογνωσία που έχω αποκτήσει μετά από όλα αυτά τα χρόνια έρευνας και επεξεργασίας του τιτάνιου», λέει χαρακτηριστικά.