Επανατοποθετώντας Θεσσαλονίκη (και Βόρεια Ελλάδα) στον γεωοικονομικό χάρτη

 

Επανερχόμαστε για μια ακόμη ματιά στην διοργάνωση του Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου συζητήθηκαν υπό διάφορες οπτικές και με αντίστοιχα διαφοροποιημένες προοπτικές “αναπτυξιακά πατήματα” για το μέλλον της περιοχής.

Μια ιδιαίτερη παρουσίαση ήταν εκείνη του καθηγητή Γεωπολιτικής στην Σορβόννη Γιώργου Πρεβελάκη, που πρότεινε ένα άλλο πλαίσιο αναζήτησης και προβληματισμού. Βλέποντας από πιο “ψηλά” την Ελλάδα/την Βόρεια Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, διάβασε μια εξέλιξη που συμβαίνει μπροστά μας. Ενώ κάποια στιγμή, επί δεκαετίες ή μάλλον τον περασμένο  αιώνα, η οικονομία είχε μετακινηθεί Δυτικά – τελευταία στις δυο ακτές του Ατλαντικού, ΗΠΑ/Ευρώπη, τώρα, ταχύτατα, με την μετακίνηση των κέντρων βάρους στην Ανατολή, δημιουργήθηκε ένα δίπολο με Άπω Ανατολή στο ένα άκρο,  Ευρώπη (με ΗΠΑ στο βάθος) στο άλλο. Εδώ λοιπόν, πάλι, η Ανατολική Μεσόγειος/ η Ν.Α. Ευρώπη/η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εδώ ακριβώς, ο Άξονας Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου-Κεντρικής Ευρώπης (τον οποίο οι Κινέζοι έχουν ήδη επισημάνει) τείνει να προσλάβει καινούργια δυναμική/καινούργιο ρόλο. Οδικά, σιδηροδρομικά, ακόμη και με το ενδεχόμενο κανάλι Μοράβα/Αξιού, ένα νέο ίχνος μπορεί να δημιουργήσει μια “διαφορετική κεντρικότητα” στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό, πέρα από τα στοιχεία που μπορούν να παρεμποδίσουν (περιφερειακές αναθέσεις, ανταγωνισμοί π.χ. του Ρότερνταμ μέσω Ευρωπαϊκών μηχανισμών, Τουρκική αντίθεση, μνήμες γεωπολιτικών τραυμάτων του παρελθόντος) , υπάρχει και το ζήτημα μια τέτοια προοπτική να μην μείνει σε έναν απλό “Κινεζικό διάδρομο”. Που περισσότερο θα ωθούσε σε στάσεις προσοδοθηρικές, θα επισώρευε περιβαλλοντική υπερεπιβάρυνση και θα άφηνε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς να αναδυθούν. Ενώ μια σωστή διάχυση της ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της παραγωγής και της ενσωμάτωσης στην διεθνή οικονομική ζωή θα ήταν εκείνο που οφείλει να στοχεύεται.

Μια τέτοια, γεωπολιτική/γεωοικονομική προσέγγιση στις δυνατότητες Θεσσαλονίκης/Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στις παγίδες που συνοδεύουν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.