Εταιρική διακυβέρνηση: τι είναι τελικά; (Μέρος Β’)

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Mάιος 2019, τ. 982
Συνέντευξη στους Αντώνη Παπαγιαννίδη & Χάρη Σαββίδη

Είναι, όμως, εφικτό να ελεγχθεί κατά πόσο όλα αυτά λειτουργούν επί της ουσίας και όχι φαινομενικά;

Καταρχάς, υπάρχουν οι μέτοχοι (ο principal κατά τη θεωρία), που έχουν συμφέρον να παρακολουθούν τη διοίκηση (τον agent). Σήμερα όλο και περισσότεροι ψάχνουν τις λεπτομέρειες στην άσκηση της διοίκησης. Για παράδειγμα, τα funds που έχουν μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες διαφορετικών κρατών δεν μπορούν να έχουν άμεσα πλήρη εικόνα και άρα να αποφασίζουν πώς τοποθετούνται στις γενικές συνελεύσεις. Για τον λόγο αυτό απευθύνονται σε ειδικούς οργανισμούς, που ελέγχουν αν όντως πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις του ΔΣ, αν υπήρχε ατζέντα, ενημερωτικά σημειώματα για τα θέματα, πρακτικά της συζήτησης που έγινε κ.λπ. Υπάρχουν διεθνώς δύο οργανισμοί, ο ένας με έδρα το Βέλγιο και ο άλλος την Ιρλανδία, που παρακολουθούν τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, καταγράφουν τις λεπτομέρειες, βαθμολογούν και παραδίδουν έναν «έλεγχο» για τα πεπραγμένα της διοίκησης.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετά φαινόμενα κακής εταιρικής διακυβέρνησης, με το πλέον γνωστό να είναι αυτό της Folli Follie. Τι φταίει;

Η εξήγηση είναι δύσκολη, καθώς δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Σε άλλες χώρες γίνονται ειδικές επιτροπές, με συμμετοχή ειδικών από διάφορους κλάδους, που καταλήγουν σε ένα πόρισμα. Στην Ελλάδα δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορεί κάποιος να ψυχανεμιστεί είναι ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Ειδικά στην περίπτωση
της Folli Follie υπήρχαν και εξωτερικοί ελεγκτές, πλην όμως δεν ήταν κάποιος από τους «big-4», και κυρίως δεν ασχολήθηκαν παρά μόνο με το ελληνικό κομμάτι, χωρίς να ελέγχουν τα στοιχεία για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Εκτιμάτε ότι είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας;

Διεθνώς η νομοθεσία διαρκώς βελτιώνεται, καλύπτοντας τα κενά που αναδεικνύονται στην πράξη. Ειδικά στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία αλλά η εφαρμογή. Για παράδειγμα, λέει ο νόμος ότι η ελεγκτική επιτροπή πρέπει να αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη, με γνώση του αντικειμένου. Είναι, όμως, κάτι που τυπικά δύσκολα ελέγχεται. Άρα είναι πιθανό να εφαρμόζεται το γράμμα αλλά όχι το πνεύμα του νόμου, επιλέγοντας άτομα που είτε δεν γνωρίζουν το αντικείμενο είτε έχουν σχέσεις με τη διοίκηση που δεν γίνεται να αποδειχθούν.


Προκύπτουν άλλες μορφές ελέγχου, για παράδειγμα από τους χρηματοδότες ή τους ανταγωνιστές της εταιρείας; Μήπως αυτών η ματιά και ο έλεγχος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στην πράξη;

Θεωρητικά υπάρχει και το λεγόμενο peer pressure – ο έλεγχος από τους ανταγωνιστές. Όσοι συμμετέχουν σε έναν κλάδο λίγο-πολύ γνωρίζουν τι συμβαίνει. Συχνά, όμως, οι πληροφορίες διακινούνται εμπιστευτικά και δεν κοινοποιούνται στο ευρύτερο κοινό. Και, βέβαια, σημαντικό ρόλο πρέπει να έχουν και οι χρηματοδότες, παρακολουθώντας τέτοιου είδους ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο τα ποσοτικά μεγέθη μιας εταιρείας. Ειδικά αυτοί έχουν άμεσο κίνητρο να το πράττουν, καθώς εάν κάτι πάει στραβά θα υποστούν τις απώλειες – θα πληρώσουν για τα λάθη τους. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τις τράπεζες. Μάλιστα κάποιες τράπεζες, υιοθετώντας και σχετικές αρχές που προωθεί διεθνώς ο ΟΗΕ, όταν κάνουν πιστοδοτήσεις ελέγχουν και παράγοντες εταιρικής διακυβέρνησης. Μια εταιρεία που λειτουργεί σωστά σου δίνει μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια ότι θα πάρεις πίσω τα δανεικά. Εν ολίγοις, όλοι οι παράγοντες σε μια χώρα με υγιή οικονομία έχουν κίνητρο να διασφαλίζουν ότι υπάρχει υγιής εταιρική διακυβέρνηση.

Οι ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρονται για τη διακυβέρνηση στις εταιρείες που δανείζουν;

Στις τράπεζες, από τη στιγμή που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κεφάλαια των δανειστών, υπήρξε η απαίτηση να αλλάξουν οι διοικήσεις. Έφυγαν οι Έλληνες και ήρθαν ξένοι, με προϋπογραφές που οι δανειστές υπαγόρευσαν και αυξημένη καχυποψία. Φτάσαμε μάλιστα σε σημείο υπερβολής, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των ΔΣ –δεν βοηθά ένα γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας– και συχνά έχοντας μερική κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας.

Πάντως, στον τραπεζικό τομέα εφαρμόζονται πλέον οι βέλτιστες πρακτικές και αυτό θα πρέπει να γενικευτεί στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αν πας να δεις ελληνικές εταιρείες, συχνά βρίσκεις στα ΔΣ συγγενείς, φίλους, υπαλλήλους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιδερμικά τα θέματα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα ΔΣ γίνονται διά περιφοράς. Αν όμως η διοίκηση είναι ανεξέλεγκτη και καθώς πάντα μπορεί να κάνει λάθη, δεν υπάρχει κάποιος να τα αντιμετωπίσει εγκαίρως.

Θα φτάνατε στο σημείο να πείτε ότι αυτή ήταν μία από τις αιτίες της κρίσης που μας χτύπησε;

Σαφώς! Καταρχάς, τα θέματα κακοδιαχείρισης και του Δημοσίου είναι θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, είτε σε επίπεδο υπουργείων είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι ελληνικές εταιρείες στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους δεν σέβονται το πνεύμα παρά μόνο το γράμμα των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Για να λειτουργήσει η εταιρική διακυβέρνηση πρέπει να εμπεδωθεί κουλτούρα σεβασμού όχι μόνο στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα των κανόνων. Όσο υπάρχει προβληματική εταιρική διακυβέρνηση, τόσο πιο πιθανό είναι οι εταιρείες να μην λειτουργούν αποτελεσματικά, ούτε για τις ίδιες, ούτε βέβαια για την κοινωνία.

 

 

Βρείτε το Μέρος Α’ εδώ