Ευρωεκλογές και βιομηχανία

 

Κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο, την λογική να εκφράσουν θέσεις και να καταθέσουν απόψεις για τα Ευρωπαϊκά αισθάνθηκαν και οι φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού – ας το πούμε έτσι, δανειζόμενοι μια πιο παλιοκαιρινή διατύπωση. Με δυο μέρες απόσταση, η Ελληνική Παραγωγή – εκφραστής της κυρίως μεταποίησης – οργάνωσε δημόσια συζήτηση με θέμα «Η θέση της Βιομηχανίας στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ανάπτυξης», ενώ ο ΣΕΒ – το ευρύτερο σχήμα επιχειρηματικής εκπροσώπησης – μίλησε (ως #SEV4 Europe) για «12 Προτεραιότητες της Επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2019-24».

Η δημόσια συζητηση της Ελληνικής Παραγωγής επέλεξε να επιστρατεύσει 4 Ευρωβουλευτές – Δημήτρη Παπαδημούλη και Μίλτο Κύρκο (αυτοί ήταν στην ώρα τους, όταν πέρασε το ακαδημαΪκό τέταρτο του ορισμένου χρόνου έναρξης της συζήτησης, στην «Αίγλη» του Ζαππείου), Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή (οι δυο κυρίες κατέφθασαν μ’ αυτήν την σειρά καθυστέρησης) – οι οποίοι μάλλον κινήθηκαν σε επίπεδο γενικότητας. Ο Δημ. Παπαδημούλης θέλησε να καταθέσει μια «Ευρωπαϊκή ανάγνωση» πολιτικής και οικονομίας, ο Μ. Κύρκος να τοποθετηθεί κριτικά στο παραγωγικό μοντέλο και τα συμφέροντα. Η Μαρία Σπυράκη, πιο ετοιμασμένη απο σημειώσεις, ανακίνησε το θέμα του αδιεξόδου της ΔΕΗ και στάθηκε γενικότερα στο ενεργειακό (που, άλλωστε, είχε αποτελέσει κεντρική αιχμή της αρχικής τοποθέτησης της Άννυς Ποδηματά, από μέρους της Ελληνικής Παραγωγής, η οποία τόνισε ότι πρέπει «όχι απλώς να παρακολουθούμε αλλά και να επηρεάζουμε την Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση»), ενώ η Εύα Καϊλή μάλλον ειχε την γενικότερη τοποθέτηση . Το σημείο της συζήτησης που προσέχθηκε περισσότερο ήταν η – επ’ ευκαιρία – διευκρινιστική παρέμβαση της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (εκ των υποστηρικτών της εκδήλωσης, μαζί με Όμιλο Στασινόπουλου, Ηρακλή/Lafarge-Holcim και Ν. Μπαζίγος), που βρέθηκε απο σπόντα να είναι στο κέντρο πολιτικής αντιδικίας υψηλού προφίλ για τα εργασιακά, και τουτο την στιγμή που έχει απο τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Φαινόμενο κι αυτό των καιρών…

Την έκκληση, ουσιαστικά, για όχι απλή συμμετοχή αλλά ενεργό επηρεασμό της Ευρωπαϊκης διαπραγμάτευσης σήκωσε και ο ΣΕΒ, με την πρωτοβουλία κοινής συνέντευξης Τύπου Θόδωρου Φέσσα/Βαγγέλη Μυτιληναίου – εδώ η διοργάνωση επελέγη να είναι στα Γραφεία του ΕυρωΚοινοβουλίου – μάλιστα εξειδικεύοντας την έκκληση προς τους ψηφοφόρους (α) να πάνε να ψηφίσουν, (β) «να επιλέξουν ανθρώπους ικανούς, επάξιους να αντιπροσωπεύσουν την χώρα, γνώστες του αντικειμένου και σοβαρούς οπαδούς της Ευρωπαϊκής ιδέας» (Φέσσας). Δεν διέφυγε της προσοχής του ΣΕΒ οτι η έως τώρα πολιτική συζήτηση «δεν αφορά τις Ευρωεκλογές – εκτός ελαχίστων μεμονωμένων υποψηφιών – αναλώνεται στην πόλωση των εθνικών εκλογών» (Μυτιληναίος).

Υπό κάποιαν έννοια, το δομημένο έγγραφο του ΣΕΒ «Για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους», που δόθηκε στην δημοσιότητα και ξεχωρίζει τις (κατά ΣΕΒ) 12 προτεραιότητες για την περίοδο 2019-24 ήρθε να προσφερθεί ως υλικό εις διάθεσιν των αυριανών Ευρωβουλευτών. Δεν τέθηκε σε συζήτηση το πώς ακριβώς, με την ανάδειξη των αυριανών Ευρωβουλευτών με σταυροδοσία (σε σύνολο χώρας, δε) θα μπορούσαν να προκύψουν ακριβώς οι κατάλληλοι να κατανοήσουν – ασε να προωθήσουν! – παρόμοιες προτεραιότητες, ή έστω σκέψεις/προσεγγίσεις/ανησυχίες. Πάντως οι εν λόγω προτεραιότητες, και μάλιστα οι πιο αιχμηρές και λειτουργικές – Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς, Αγορά Ενέργειας, Κυκλική Οικονομία, Επόμενη Προγραμματική Περίοδος (των Διαρθρωτικων Ταμείων), Φορολογικά Θέματα – ήταν ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τέθηκαν απο τον Σύνδεσμο ευθέως, και τούτο στην σημερινή συγκυρία όπου βρίσκεται σε σημείο καμπής (α) η «Ευρώπη»/η ΕΕ την επαύριο των Ευρωεκλογών, με ανάδειξη νέου Προέδρου Επιτροπής, νέων Επιτρόπων στα καίρια χαρτοφυλάκια, ύστερα νέου επικεφαλης της ΕΚΤ, (β) η Ελλάδα στην πορεία προς τις επερχόμενες εθνικές «επόμενης μέρας» εκλογές και (γ) ο ίδιος ο ΣΕΒ.

Μέχρι και … δημόσια συζήτηση θα μπορούσε να προκύψει, όχι βέβαια μέχρι τις Ευρωεκλογές, αλλά στην συνέχεια.