Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θυμηθήκαμε μια ημερίδα που είχαμε διοργανώσει στις 18 Νοεμβρίου 2008, όταν η τότε μεγάλη (όπως αποδείχτηκε) οικονομική κρίση μόλις ξεκινούσε. Με αφορμή εκείνη την ημερίδα είχαν εκδοθεί τα πρακτικά της, τον Φεβρουάριο 2009, με τίτλο «Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η Ελλάδα» (Economia Publishing). Και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, αλλά όχι ως φάρσα!

Η ημερίδα περιελάμβανε ομιλίες από τον Γιώργο Αλογοσκούφη (πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, τη Λούκα Κατσέλη (βουλευτή Επικρατείας ΠΑΣΟΚ), τον Charles Wyplosz (καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών, The Graduate Institute, Geneva), τον Γκίκα Α. Χαρδούβελη (καθηγητή, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, & οικονομικό σύμβουλο ομίλου Eurobank EFG), τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο (πρόεδρο S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., πρώην πρόεδρο ΣΕΒ) και τον Χρήστο Βλ. Γκόρτσο (γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

Κοινή διαπίστωση της ημερίδας προς διερεύνηση ήταν το γεγονός ότι οι αντιλήψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για τα όρια παρέμβασης του κράτους και τα «εργαλεία» της οικονομικής πολιτικής, άλλαξαν ριζικά μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε και την πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για μία έκδοση η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, ακόμη και αν δεν είχε παρευρεθεί στην ημερίδα, να μεταφερθεί και να την παρακολουθήσει «ζωντανά»…