Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα

 

Κ. Σακελλαροπούλου-Μ. Πικραμένος-Ι. Συμεωνίδης-Β.Π. Ανδρουλάκης-Θ. Νικολαΐδου-Λ. Τσόγκας-Π. Αλικάκος
Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα
Έκδοση διαΝΕΟσις, Αθήνα 2018, σελίδες 320, τιμή: 9,00 ευρώ

 

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ακούγεται αυτοκριτική, και μάλιστα επί του συγκεκριμένου, από ανθρώπους του ούτως ή άλλως κλειστού κόσμου της Δικαιοσύνης– και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου όλοι βολεύονται (δυσάρεστη η διατύπωση, αλλά δυστυχώς ακριβής) με το να αφήνουν/έχουν τη Δικαιοσύνη στη γωνία, ομνύοντας στην ανεξαρτησία της αλλά παραβλέποντας την ουσία. Είναι ακόμη σπανιότερο να επιχειρείται –αλλά και να επιτυγχάνεται, όπως με αυτό το συλλογικό έργο– μια ανατομία των προβλημάτων, όμως… στραμμένη προς λύσεις· προς διεξόδους· προς το αύριο. Και μία ακόμη ιδιαιτερότητα: να επιχειρείται μια τέτοια προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία, σε πλήθος συγκεντρωμένων και επεξεργασμένων στοιχείων – εδώ έχουμε το ίχνος της διαΝΕΟσις, που γενικώς την έχει αυτή τη λογική, της ενθάρρυνσης του να συγκεντρώνονται στοιχεία· να αξιοποιούνται· να προκύπτουν οι προτάσεις σε μια τέτοια, fact-based λογική.

Ήδη η εισαγωγή στον συλλογικό αυτό τόμο, διά χειρός του αντιπροέδρου ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, κάνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραδοχή: ότι «η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος […] τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τη δικαστική ανεξαρτησία». Η παραδοχή αυτή αποτελεί μιαν αρχή προσγείωσης στις ανάγκες της πραγματικότητας.

Η οποία τη «βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα δικαιοσύνη» δεν τη θεωρεί πληρούσα την αποστολή της – χωρίς να αναμείνει καν τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ! Επιστρατεύεται δε και η «ποιότητα του δικαστικού έργου» ως τρίτη θεμελιακή συνιστώσα κάθε κρίσης περί δικαιοσύνης σήμερα. Στην έννοια αυτή της ποιότητας περιλαμβάνεται λογικά κατεξοχήν το προβλεπτό της δικαστικής κρίσης, ή πάντως ο αποκλεισμός κάθε ιδιόρρυθμης αστάθειας στις αποφάσεις και τις ανατροπές νομολογίας…

Όμως και της νυν προέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι επισημάνσεις αξίζουν ιδιαίτερα προσοχή, καθώς δίπλα στη δικαστική ανεξαρτησία και αμεροληψία αναδεικνύονται η ικανότητα, η ακεραιότητα αλλά και η ευπρέπεια των δικαστών ως στοιχεία απαραίτητα αν είναι να ξαναστηθεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στα πόδια του. Δικαστής να αναφέρεται ανοιχτά στην ανάγκη ευπρέπειας.

Συνολικά, πάντως, πρόκειται για μια δουλειά-προσφορά για τη συζήτηση περί Δικαιοσύνης, για να γίνει συνείδηση ότι πρόκειται για μια συζήτηση που χρειάζεται να γίνει. Με βάση στοιχεία, με βάση αυτοκριτική διάθεση, με βάση αληθινές παραδοχές και ειλικρίνεια.