Η είδηση των ημερών – που δεν καταγράφηκε

 

Έτσι που έχει εγκατασταθεί και ριζώσει η ένταση-μέχρις-εχθρότητας στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας των μέσων του 2018, δεν είναι περίεργο που «χάθηκε» από το ραντάρ της δημόσιας συζήτησης η είδηση των ημερών. Που είναι η πλήρης ταύτιση εκτιμήσεων των δυο βασικών αντιπάλων – του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – σε μια θεμελιώδους σημασίας εκτίμηση.

Δείτε: μιλώντας στο Bloomberg κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο (δηλαδή… προς την διεθνή κοινότητα), αλλά στην συνέχεια και στο LBS (δηλαδή στην αυριανό ελίτ του business), ο Αλέξης Τσίπρας αφού – αναμενόμενα – μίλησε για «διάστημα πολλών θετικών ειδήσεων» μέσα στους επόμενους μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν πάλι «λάθη του παρελθόντος» υπό την έννοια δημοσιονομικής χαλάρωσης, σε ένα κυρίως στάθηκε: ότι η χώρα όχι απλώς θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και θα έχει μπροστά της χώρο (δημοσιονομικό) για την ελάφρυνση βαρών. «Φυλάχτηκε» μεν, να μην ανοίξει το ζήτημα π.χ. μη-εφαρμογής των συμφωνημένων, ιδίως στο φλεγόμενο μέτωπο της μείωσης των συντάξεων – όπου κάθε τρεις και λίγο, στην Ελλάδα πίσω, ο ένας και ο άλλος υπουργός (Κατρούγκαλος ο πιο εντυπωσιακός, ο αρχιτέκτων της τελικής κατεδάφισης των συντάξεων, Φίλης ο πλέον πρόσφατος…) υπαινίσσεται υπαναχώρηση από τις μειώσεις την 1/1/2019 – αλλά επέμεινε ότι εφεξής «το σημαντικό (με την λήξη του Προγράμματος) είναι η τήρηση των στόχων από την Κυβέρνηση», αλλά πλέον «η ευθύνη είναι σε εμάς ή σε όποια εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Ε, λοιπόν, περίπου την ίδια ώρα, σε απόσταση δυο ωρών με αεροπλάνο – στο Βερολίνο, στο FinanzAmt – ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος λογικά προσδοκά να έχει την ευθύνη ως επόμενη εκλεγμένη Κυβέρνηση περιέγραφε στον Όλαφ Σολτς το πώς ο ίδιος έχει την πρόθεση/τον σχεδιασμό – «εστιάζοντας περισσότερο στο μέλλον της χώρας και λιγότερο στο παρελθόν» να στρέψει την οικονομική πολιτική σε λογική ανάπτυξης. Τρία πράγματα έθεσε με έμφαση στο τραπέζι, σύμφωνα πάντως με την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ (η οποία δεσμεύεται, μην το ξεχνούμε, με Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες – συνεπώς είναι προσεκτική (και) με τις ενημερώσεις της, όχι;): μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις – επαναπροσδιορισμό του κόστους ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές – δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις». Αυτονόητα τα δυο πρώτα απαιτούν δημοσιονομικό χώρο (η δε απόδοση των επενδύσεων, που θα ενισχυθεί η προσέλκυσή τους, χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης: απόφοιτος ΗΒS, o Κυριάκος το γνωρίζει απόλυτα), οπότε και αυτός προσδοκά, αν μη προεξοφλεί ότι δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει/θα ελευθερωθεί από τους «εταίρους» στα πλαίσια της μετα-Μνημονιακής εποπτείας (για την οποία το ΔΝΤ ήρθε και μας λέει ότι όντως θα είναι χαλαρότερη).

Ενδαφέρων παραλληλισμός απόψεων.

Και περίεργο που τόσο μα τόσο λίγο σχολιάστηκε.