Η Ελλάδα επιστρέφει

 

Μπάμπης Παπαδημητρίου, Η Ελλάδα επιστρέφει
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2019, σελίδες: 144, τιμή: 9,90 ευρώ

 

Αν το σύντομο αυτό βιβλίο δεν είχε συμπέσει με την υποψηφιότητα του συγγραφέα –όχι τόσο/όχι μόνο βετεράνου της οικονομικής δημοσιογραφίας, όσο παρατηρητή των οικονομικών πραγμάτων και αναλυτή της οικονομικής πολιτικής στην εφαρμογή της– για συμμετοχή στη Βουλή του 2019 και, συνεπώς, στην πολιτική ζωή της χώρας, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια παρέκβαση διαδρομής. Συνδυασμένη με μια διαρκή διακήρυξη πίστεως.

Πίστεως στην ευρωπαϊκή ιδέα, πρώτα-πρώτα, την οποία παρουσιάζει με πολύ ζωηρά χρώματα καθώς ξεκινάει με ένα διευρωπαϊκό ταξίδι (με αυτοκίνητο) από Αθήνα μέχρι Μεγ. Βρετανία, διασχίζοντας την Κεντρευρώπη. Και «ζώντας» στην πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση (το 2018-19, με το Brexit βέβαια στα σκαριά) με περίπου θαυμασμό (αφού φθάσει να γοητεύεται από τη μοντερνίστικη αρχιτεκτονική των κτηρίων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενδιάμεσο σταθμό).

Πίστεως στο ότι η Ελλάδα, της οποίας την ταραγμένη διαδρομή στο «τρενάκι του τρόμου» του παρ’ ολίγον Grexit –«που έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερες από δύο φορές»–έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά, όχι μόνον θα ‘πρεπε, αλλά και έχει τη δυνατότητα να ζήσει θετικά την «εμβάθυνση της σχέσης μας με την Ευρώπη [που έφερε] η υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος».

Πίστεως, ακόμη, ότι η εμπέδωση ενός νέου προσώπου παραγωγής, «στραμμένου στις εξαγωγές και την υψηλή προστιθέμενη αξία» όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά ότι επιτρέπει «να γίνει η Ελλάδα η έκπληξη εκεί που όλοι περιμένουν μιαν ακόμη επανάληψη των κακών συνηθειών που μας έκαναν διάσημους». Εκείνο που οδηγεί την ανάλυση του Παπαδημητρίου δεν είναι (όσο θα περίμενε κανείς από δημοσιογραφική γραφίδα…) η επισήμανση προβλημάτων και αδυναμιών, παρά η προσπάθεια να βρεθούν (και να υποδειχθούν) διέξοδοι και προοπτικές.

Η ακροτελεύτια ευχή, «να γιορτάσουμε την επέτειο του 1821 σε μια χώρα που θα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της», έχει πάντως του πολιτικού το άγγιγμα.