Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην 4η βιομηχανική επανάσταση

 

Oικονομική Επιθεώρηση, Ιανουάριος 2019, τ. 978
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ του Γιώργου Μανέττα

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση εμφανίζεται ο Henrik von Scheel, τονίζοντας πως η χώρα μας μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών. Ο H. von Scheel, ο άνθρωπος που διαμορφώνει την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Ιανουαρίου της Οικονομικής Επιθεώρησης, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα η KPMG με τίτλο «Leaders of Digital Economy Conference» εκτιμά πως η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νέα ψηφιακή εποχή, υποστηρίζοντας μάλιστα πως μπορεί να αναδειχθεί ηγέτης στους πολλά υποσχόμενους τομείς της βιοπληροφορικής ή της νανοτεχνολογίας, αρκεί να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που θα ακολουθήσουν όλοι πιστά.

Ο Henrik von Scheel είναι ευρύτερα γνωστός ως ο «εμπνευστής» της έννοιας της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και μέλος της ομάδας των συμβούλων που διαμορφώνουν την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης. Έχει χαρακτηριστεί από τους Financial Times ως «ένας από τους κορυφαίους στοχαστές σε θέματα στρατηγικής και ανταγωνιστικότητας», ενώ ο Eric Schmidt της Google αναφέρεται σε αυτόν λέγοντας πως είναι «ένας από τους πλέον διακεκριμένους στρατηγικούς συμβούλους της γενιάς του». Το έργο του έχει αξιοποιηθεί σε εθνικές στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης και στη διαμόρφωση προτύπων που υιοθετούνται από τα μέλη του ΝΑΤΟ. Έχει συμμετάσχει στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και οργανισμών, όπως είναι οι Gazprom, Google, World Economic Forum, World Islamic Economic Forum, Expo 2020 Ambassador, US Energy Committee 2030, OECD National Competitive Council και Industry 4.0 Economic Council, μεταξύ άλλων. Συμμετέχει σε σημαντικά διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία και περισσότερα από 40 άρθρα. Έχει συνεργαστεί με το 23% των εταιρειών του δείκτη Fortune 500 και με εθνικές κυβερνήσεις κρατών, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Μ. Βρετανία και ο Καναδάς, για θέματα ψηφιακής πολιτικής. Σήμερα ο Henrik Von Scheel προωθεί θέματα επενδύσεων στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει συμμετάσχει στη συμβουλευτική επιτροπή για θέματα καινοτομίας του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Ερευνών, ενώ έχει διατελέσει global service director και chief channel officer EMEA στην ΙΒΜ.

 

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι κάτι που θα έρθει ή τη βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας;
Η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει ήδη. Δεν είναι ένα πράγμα, αλλά πολλά πράγματα μαζί, τα οποία αλλάζουν τη ζωή μας, και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, που καταναλώνουμε, που κάνουμε αγορές, που οδηγούμε, τα πάντα στη ζωή μας. Το 2009, όταν χαράξαμε την ψηφιακή ατζέντα, είχαμε συνειδητοποιήσει πως υπάρχει κάτι μοναδικό, που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν: οι δυνατότητες που δίνει η διασύνδεση των πραγμάτων. Πρώτες απ’ όλες, οι ευρωπαϊκές χώρες το συνειδητοποίησαν και δημιούργησαν την ψηφιακή ατζέντα.
Η νέα γενιά βιώνει τις περισσότερες αλλαγές που έγιναν ποτέ. Κανείς ποτέ πριν στον κόσμο δεν είδε τόσες αλλαγές όσες η νέα γενιά. Η 4η βιομηχανική επανάσταση έρχεται κατά κύματα, τα οποία είναι όλα σημαντικά και το ένα επηρεάζει το άλλο. Αυτή τη στιγμή ζούμε το πρώτο κύμα. Είναι κάτι που μας αλλάζει χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Έρχεται φυσιολογικά. Ήδη πληρώνουμε ψηφιακά, ήδη διαβάζουμε ηλεκτρονικά – πολλοί λίγοι πλέον αγοράζουν φυσικό χαρτί. Σκεφτείτε τι θα συμβεί σε δέκα χρόνια από σήμερα. Τα πράγματα θα αλλάξουν ακόμη πιο γρήγορα απ’ ό,τι σήμερα. Οι αλγόριθμοι θα ελέγχουν τη ζωή μας, η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει τη ζωή μας.
Μήπως τα κύματα των αλλαγών που λέτε έρχονται πολύ γρήγορα;
Όχι. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή.
Είναι εύκολο να προσαρμοστούμε;
Είναι, παρότι ποτέ η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί ξεβολεύεσαι. Αλλά υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή την αλλαγή. Δεν την αντιλαμβάνεσαι. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι προσαρμόζονται. Είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Η νέα γενιά που έρχεται θα είναι σε ακόμη καλύτερη θέση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την 4η βιομηχανική επανάσταση. Δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας. Όπως δεν κινδύνευσαν οι αγρότες τον 19ο αιώνα με την έλευση των μηχανών, οι οποίες αντικατέστησαν τη χειρωνακτική εργασία.
Μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον;
Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες δυνατότητες απ’ όλες τις χώρες. Η Ελλάδα, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, οφείλει να ξυπνήσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Να αξιοποιήσει τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Η πρώτη ευκαιρία-πρόκληση είναι η ανάπτυξη «έξυπνων τεχνολογικών λύσεων», τις οποίες θα μπορεί να διοχετεύσει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η δεύτερη ευκαιρία είναι στον τουρισμό. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα, καθώς διαθέτει μεταξύ άλλων την καλύτερη κουζίνα και τους πιο φιλόξενους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορεί να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή και να μετατραπεί σε αγροδιατροφικό κέντρο ολόκληρης της Ευρώπης, αξιοποιώντας και την εισροή μεταναστών ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης, υπάρχει και ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού, στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο.
Πρέπει να φερθείτε έξυπνα. Να εστιάσετε και να επενδύσετε σε έναν τομέα, στον οποίο θα γίνεται κορυφαίοι. Αυτό θα φέρει πίσω και το ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε τα τελευταία χρόνια προς αναζήτηση καλύτερων όρων εργασίας. Η Ελλάδα έχει κάτι μοναδικό. Έχετε την καθαρότερη Δημοκρατία και την καθαρότερη σκέψη. Έχετε τους μεγάλους φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, στους οποίους μπορείτε να ανατρέξετε και να χρησιμοποιήσετε τη σκέψη τους στο σήμερα. Πρέπει να βρείτε τρόπους με τους οποίους θα ενσωματώσετε τις νέες τεχνολογίες στους διάφορους τομείς και να πάτε ένα βήμα παραπέρα.
Για παράδειγμα, τη στιγμή που όλοι επικεντρώνονται στη ψηφιοποίηση και στην τεχνητή νοημοσύνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να εστιάσει στη βιοπληροφορική ή στη νανοτεχνολογία, οι οποίες είναι οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν σε τέσσερα με πέντε χρόνια από σήμερα. Να βάλει στόχο να γίνει ηγέτης σε έναν από αυτούς τους τομείς και όλοι, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες κ.ά., να εργαστούν γύρω απ’ αυτό τον στόχο.
Έχουμε το πολιτικό προσωπικό για να μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που, όπως λέτε, υπάρχουν, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία;
Στην πολιτική το δυσκολότερο πράγμα είναι η λήψη αποφάσεων, γιατί υπάρχει πάντοτε ο φόβος των συνεπειών.
Αυτό που χρειάζεστε είναι υπεύθυνα άτομα. Χρειάζεστε κάποιον να σας δώσει όραμα και σκοπό. Πράγματα που σήμερα λείπουν από τη χώρα. Πρέπει να βρείτε ανθρώπους που θα υπερασπιστούν και θα θυσιαστούν για την χώρα, όπως οι 300 του Λεωνίδα, για να κάνετε την Ελλάδα σπουδαία.
Είναι η στιγμή που πρέπει να αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να κάνετε την Ελλάδα σπουδαία και αν μπορείτε να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν. Αν μπορείτε να συνεχίσετε να στηρίζετε τους συνταξιούχους και αν μπορείτε να επιβιώσετε μόνο από τον τουρισμό. Πρέπει να δείτε το ευρύτερο περιβάλλον, τους ανταγωνιστές σας και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.
Είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτείτε πώς θα δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Είναι η στιγμή να δουλέψετε ομαδικά, και όχι ο καθένας για τον εαυτό του. Εάν η πλειοψηφία συμφωνήσει, τότε θα συμφωνήσουν όλοι. Και εάν αποτύχετε σε αυτή την προσπάθεια, τότε θα προσπαθήσετε ξανά. Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Δεν πρέπει να τη φοβάστε.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται. Γιατί; Γιατί οι Έλληνες, όπως και όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους, γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, οι Έλληνες μπορούν να ελέγξουν το χάος καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχετε πλεονέκτημα και είναι ήδη στο DNA σας.