Η εποχή της φιλοδοξίας: Τα παιχνίδια της τύχης, της αλήθειας και της πίστης σε μια Κίνα που μεταμορφώνεται

 

Έβαν Όσνος, Η εποχή της φιλοδοξίας: Τα παιχνίδια της τύχης, της αλήθειας και της πίστης σε μια Κίνα που μεταμορφώνεται
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σελίδες 488, τιμή: 18,00 ευρώ

 

 

Έχοντας ζήσει οκτώ χρόνια στο Πεκίνο και ζωντανεύοντας μια σειρά από χαρακτήρες καθημερινούς έως επίσημους, ο Έβαν Όσνος βάζει ένα στοίχημα συναρπαστικό όσο και πολλαπλά δύσκολο: να φωτίσει, να αναδείξει και να ερμηνεύσει την καθημερινότητα της ζωής σε μια Κίνα όπως έχει εισορμήσει –ζαλιστικά– στην παγκόσμια σκηνή. Και δεν διεκδικεί, αλλά κατακτά ρόλους που δεν είναι μόνον εκείνοι του μεγέθους, αλλά και της καινοτομικής προσέγγισης, του ανοίγματος (του OBOR/Νέου Δρόμου του Μεταξιού), ακόμη-ακόμη του προτύπου.

Εκείνο που καταθέτει ο Όσνος από την εμπειρία του, δηλαδή η πολυδιάσπαση του «εθνικού αφηγήματος» των Κινέζων σε μυριάδες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που συναπαρτίζουν την αναδυόμενη γενιά, δίνει συνάμα ένα εργαλείο κατανόησης και ένα μέτρο της «Εποχής της Φιλοδοξίας». Η οποία ενσωματώνει τη δύναμη του ατόμου –επί αιώνες είχε μείνει πίσω από την ομάδα, από το σύνολο, αλλά πάντα εκεί υπήρχε– με τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και της οργανωτικής δομής, που συχνά παραβλέπεται ως παράγοντας της κινεζικής εκτόξευσης.

Δεν θα ‘πρεπε να αντιπαρέλθει κανείς την παρατήρηση του Όσνος ότι η Κίνα του σήμερα θυμίζει κάτι από την εποχή της επιθετικής ανάδυσης των ΗΠΑ – πριν από δύο αιώνες και μέχρι τον Πόλεμο. Ούτε το πάντρεμα αυτού του δυναμισμού με τη βαθιά ριζωμένη παράδοση του αυταρχισμού – που αυτή κι αν είναι φέρουσα δύναμη! Τα στιγμιότυπα άρνησης της επιβολής (και της λογοκρισίας…) που περιλαμβάνονται στη δουλειά του Όσνος –εκεί, η χρήση ψευδωνύμου για τις καταθέσεις των συνομιλητών του είναι αυτονόητη– δίνουν έναν ακόμη πιο αφυπνιστικό τόνο. Σημαντικό για όσους θέλουν να προχωρήσουν πέρα από τα στερεότυπα κατανόησης του κινεζικού φαινομένου.