Η επόμενη μέρα για τους εργαζομένους στα κόκκινα δάνεια

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Noέμβριος 2019, τ. 988
της Βάσως Αγγελέτου

 

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τους υπαλλήλους των τραπεζών η ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 45 δισ. ευρώ στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, γνωστές ως «servicers». Πράγματι, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2019.

Παράλληλα, όμως, με από την ανάθεση ή την πώλησή τους στη δευτερογενή αγορά που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μια άλλη «επανάσταση» συντελείται στους κόλπους των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι οποίοι απήλαυσαν ένα ιδιότυπο καθεστώς «προστασίας» ακόμη και τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, με την απόσπασή τους από τον τραπεζικό κλάδο.

Η μετάβαση στην αγορά αυτή, αποδεικνύεται μεγάλη δοκιμασία για τράπεζες και προσωπικό. Για τους εργαζομένους, αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη παρά το γεγονός ότι με τη συρρίκνωση των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών και τη μείωση των καταστημάτων, η επιλογή του servicer μοιάζει να είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους στα τμήματα διαχείρισης επισφαλειών. Σημειώνεται ότι οι 21 servicers έχουν μεταγράψει ήδη 2.500 – 3.000 εργαζομένους από τον τραπεζικό κλάδο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.000 τους επόμενους μήνες.

Το case study της Πειραιώς
Πρώτο και κρίσιμο παράδειγμα υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου ήταν η σύσταση της AFS, της εταιρείας που σύστησαν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum, με το σουηδικό fund να αποκτά το 80% του νέου σχήματος. Πρόκειται για μια συμφωνία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα που αναμένεται να μιμηθούν και άλλες συστημικές τράπεζες.

Η μετάβαση εκατοντάδων εργαζομένων από την Τράπεζα Πειραιώς στον servicer κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν. Προηγήθηκαν πολύμηνος σχεδιασμός και ακανθώδεις διαπραγματεύσεις με το προσωπικό, έντονες αντιδράσεις από τα επιμέρους τμήματα και παροχή πρόσθετων οικονομικών κινήτρων από τη Διοίκηση. Τον Σεπτέμβριο, μετά από ισχυρές πιέσεις της Διοίκησης προς τους εργαζομένους της RBU και υπαναχωρήσεις της ίδιας μετά από πιέσεις των εργαζομένων για διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων βάση της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, η νέα εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της με 800 περίπου άτομα.

Η «στρωμένη» συμφωνία Eurobank-PIMCO
«Τριπλή» συμφωνία με την PIMCO επιδιώκει η Eurobank και, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαπραγματεύσεις με το fund συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στα επιμέρους τιμήματα του deal. Αυτό περιλαμβάνει την πώληση της τιτλοποίησης 2 δισ. ευρώ (Pillar) -η οποία έχει συμφωνηθεί, η πώληση της τιτλοποίησης 7,5 δισ. ευρώ (Cairo) και η εξαγορά ποσοστού 80% στον servicer της Eurobank, γνωστή ως FPS.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο σχεδίων. Η FPS διαθέτει ήδη 700 εργαζομένους, οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά 350-400 άτομα από το Legacy Unit της Eurobank μόλις ολοκληρωθεί το deal. Επίσης, το γεγονός ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας είναι γνωστό από το περασμένο φθινόπωρο διευκολύνει τη μετάβαση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα από την τράπεζα, όπως αναφέρουν στην «ΟΕ» αρμόδιες πηγές.

Απόσχιση 10 δισ. ευρώ εξετάζει η Alpha Bank
Στη λύση της απόσχισης (carve-out) ενός σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου της, ύψους 10 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες. Το πολυαναμενόμενο deal αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας εντός Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει και μεταφορά προσωπικό στον servicer που θα αναλάβει τη διαχείριση των NPEs. Ουσιαστικά, πρόκειται για «μοντέλο Eurobank» που θα συνδυάζει και τιτλοποίηση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας σε εταιρεία συμμετοχών, καθώς και πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου εταιρείας διαχείρισης NPEs, κατά τα πρότυπα της Eurobank. Με τον τρόπο αυτό, η Alpha Bank επιταχύνει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, επιδιώκοντας μια νέα εταιρική δομή που με επιτυχία κατόρθωσε να «περάσει» από τους επόπτες (ΤτΕ και SSM) η Eurobank.

«Διερευνά» την αγορά η Εθνική
Ανάλογη λύση διερευνά και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με RFI που έχει απευθύνει σε δυνητικούς επενδυτές σχετικά με το κατά πόσο μια σημαντική πώληση NPEs θα μπορούσε να συνοδευτεί και με μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Πηγές των εργαζομένων της τράπεζας εκφράζουν στην «ΟΕ» την αγωνία τους για την «επόμενη μέρα». Μετά τις εξελίξεις στις υπόλοιπες τράπεζες, εύλογο είναι να αναρωτιούνται τι θα συμβεί εάν η τράπεζα πωλήσει τα κόκκινα δάνεια με τιτλοποιήσεις ή σε «πακέτα» σε επενδυτές, καθώς τα πολυπληθή τμήματα των Επισφαλειών θα μείνουν χωρίς αντικείμενο. Προς το παρόν, πάντως, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν φαίνεται να βιάζεται, προγραμματίζοντας τις πρώτες τιτλοποιήσεις για το 2021 -αν και ο CEO Παύλος Μυλωνάς άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των τιτλοποιήσεων για το 2020.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει ο «Ηρακλής», το σχέδιο επίσπευσης της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών με τη βοήθεια κρατικών εγγυήσεων, το οποίο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να βελτιώσει την τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων στη δευτερογενή αγορά, προσελκύοντας ζωηρό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Για τον λόγο αυτό, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σπεύδουν να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να το αξιοποιήσουν είτε σε μελλοντικές τιτλοποιήσεις είτε σε αυτές που έχουν ήδη υλοποιήσει, δηλαδή αναδρομικά.

Ο «Ηρακλής», όμως, δεν θα χαριστεί στις τράπεζες. Πηγές του κλάδου επισημαίνουν στην «ΟΕ» ότι θα επιφέρει αυξημένη εποπτεία στους servicers, καθώς θα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια που θα τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το γεγονός αυτό επαναφέρει τη συζήτηση περί συγκέντρωσης του κλάδου, η οποία θα αναδείξει λιγότερους αλλά μεγαλύτερους «παίκτες». Οι μεγάλοι servicers διαθέτουν ήδη τη δομή για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, ωστόσο, οι μικρότεροι είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να ενισχύσουν τη λειτουργία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους εργαζομένους του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Νέες ευκαιρίες δημιουργεί η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και Μεγάλων Δεδομένων (Bid Data), τις οποίες επιστρατεύουν οι servicers για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι από τους εργαζομένους στον κλάδο απαιτούνται νέες δεξιότητες, ενώ στο τραπέζι πέφτει και η αξιολόγηση του προσωπικού με πιο ανταγωνιστικούς όρους.