Η επόμενη μέρα, και η άλλη επόμενη μέρα…

 

Μετά το συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου, μεγάλο όσο και το περσινό της 4ης Φεβρουαρίου, όμως αυτήν την φορά χωρίς να αποφευχθούν επεισόδια που αφήνουν πίσω μια δυσάρεστη αίσθηση προβληματικής διαχείρισης, έρχεται η επόμενη μέρα.

Γενικώς, «η επόμενη μέρα» θα παίξει πολύ στο χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι και – σε λιγότερο από 4 μήνες από τώρα – τις αναπόδραστες εκλογές του Μαΐου, δημοτικές/περιφερειακές και Ευρωεκλογές. Δείτε: μετά από μέρες – κυριολεκτικά – έχουμε την ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων (έξω από την οποία ξανακούστηκε στο περιθώριο του χθεσινού συλλαλητηρίου το «Να καεί! Ναι καεί! κλπ.»), που κι αυτή έχει επόμενη μέρα. Αν όμως στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα η μεν Κυβέρνηση-χωρίς-ΑΝΕΛ ήταν μονομπλόκ απούσα, «κατά», στην Αξιωματική και ελάσσονα Αντιπολίτευση υπήρχαν διαβαθμίσεις από την αντίθεση Ντόρας (που θεωρεί, σταθερά, ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής προσεγγίζονται με την διπλωματία και όχι στις πλατείες), μέχρι τον και Αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη (ο οποίος τηλεοπτικά και ιντερνετικά κινητοποιούσε κόσμο να προσέλθει). Ενδιάμεσα συναντούσε κανείς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος – όπως και πέρσι τον Φεβρουάριο – προσήλθε και έκανε ολιγόλογη δήλωση στήριξης από τα σκαλιά της Μεγ. Βρετανίας, ή πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παρέμεινε στην Κρήτη σε 3ήμερη καμπάνια, βαδίζοντας όπως και ο πατέρας του – παλιότερα – τον Ψηλορείτη.

Όμως η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων για την Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει διαφορετική ποικιλία. Πρώτα-πρώτα θα μετρηθούν αληθινά τα κουκιά: η Συμφωνία επικυρώνεται και με απλή πλειοψηφία, όμως άμα χαθεί η απόλυτη πλειοψηφία /151 πλήττεται πολιτικά όχι μόνον η Κυβέρνηση αλλά και η ίδια η Συμφωνία. Γιατί, σοβαρά-σοβαρά, η αληθινή «επόμενη μέρα» εδώ αφορά την ουσιαστική αποδοχή και την αληθινή εφαρμογή της λύσης της διαφοράς με την πΓΔΜ/ήδη Βόρεια Μακεδονία. Απ’ εκεί και πέρα, άλλο οι 151-152 ψήφοι, άλλο οι 153-154. Ήδη, με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ/την κοινοβουλευτική ομάδα δια χειρός Φώφης Γεννηματά που είχε μιλήσει για ψήφο κατά συνείδηση και είδε τον Θεοχαρόπουλο να προαναγγέλλει «ΝΑΙ», πλην είχε μεριμνήσει να προαναγγείλει και «συνέπειες» σε όσους παρεκκλίνουν, είδαμε πρωθύστερα σαν τι θα σημάνει εκείνη η επόμενη μέρα όχι μόνο για ΠΟΤΑΜΙ ή ΑΝΕΛ, αλλά και για τον τρίτο πόλο (όπως έβλεπε τον εαυτό του).

Πάντως μια άλλη επόμενη μέρα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών – βέβαια κάπως απομακρυσμένη, αυτή – θα είναι εκείνη της ψήφισης του Πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ: από την τότε καταμέτρηση ψήφων, θα έπεται μια άλλη «επόμενη μέρα», θαρρούμε!

Αν και, μετά την αρχική ψήφιση, θα μεσολαβήσει μια ενδιάμεση επόμενη μέρα: όπως όταν ψήφισε (με 2/3) η Βουλή των Σκοπίων, το αποτέλεσμα  εστάλη στην Αθήνα με ρηματική διακοίνωση/«απευθυντέα δήλωση» (δηλαδή επίσημη τοποθέτηση που δεσμεύει εκείνον που την κάνει) το ίδιο/αντίστροφο θα γίνει και μετά την ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων: την επόμενη μέρα θα υπάρξει δική μας διακοίνωση/απευθυντέα δήλωση. Οι δυο δηλώσεις, θα πηγαίνουν πακέτο με την κυρίως συμφωνία. Και … αυτό είναι που θα κοινοποιηθεί στο διεθνές σύστημα.