Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη…

 

Με ένα σχηματισμό κορυφαίων δικαστικών από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και την Πολιτική Δικαιοσύνη, το Ινστιτούτο για την Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του EPLO/Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου παρουσίασε, με έναν σχεδόν ρομαντικό υπότιτλο, το θέμα “Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη: Ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα”. Ήταν αληθινά μια εμπειρία, να βλέπει και να παρακολουθεί κανείς το στελεχιακό δυναμικό τής – υπερπιεσμένης από τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίες της – Ελληνικής Δικαιοσύνης να αφηγούνται και να συζητούν την γνωριμία τους με τον μαγικό, πολύτιμο, αλλά και τζαναμπέτικο και απαιτητικό χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας στην πράξη.

Και ήταν ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς πώς όλοι οι συμμετέχοντες – ο καθένας από το δικό του μετερίζι – στην συζήτηση αναγνώρισαν την αποφασιστική σημασία της πρωτοβουλίας και του πείσματος του Νικόλα Κανελλόπουλου (ως Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης) να πιέσει και να στηρίζει σε αποφασιστική φάση προώθησης το e-Justice. Απο την άλλη, θα ήταν σφάλμα να μην επισημανθεί ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε στην συνειδητοποίηση της ανάγκης για ουσιαστική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Δικαιοσύνη η “ομπρέλα” της ΕΕ, όπου οι αποφάσεις του Συμβουλίου ήταν που έθεσαν το θέμα όχι μόνον σ’ ένα επίπεδο βελτίωσης, επιτάχυνσης και διαφάνειας της λειτουργίας των Δικαστηρίων, αλλά και – ευθέως – ως τρόπο διευκόλυνσης των επαγγελματιών του χώρου (των δικηγόρων, βασικά) και, το ακόμη σημαντικότερο, του πολίτη.

Αυτή η τελευταία διάσταση επανερχόταν σταθερά – αν και κάπως… δειλά – στην αφήγηση των ανθρώπων που, από το ΣτΕ και το διοικητικά δικαστήρια αφενός, από την πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη αφετέρου, περιέγραψαν το πώς πείσθηκε στην πράξη ο κόσμος των δικαστών να προσέλθει στο νέο σύστημαπώς προσπεράστηκαν οι δυσκολίες τεχνικές και συναπαντήματος των νοοτροπιών πώς το “φρενάρισμα” του ΕΣΠΑ άφησε τους αναδόχους απλήρωτους, να συνεχίζουν να εργάζονται επί μήνες και χρόνια πώς οι νοοτροπίες χρειάστηκαν χρόνο (και συναδελφική πειθώ) για να προχωρήσουν.

Πώς – για μας το πιο αποκαλυπτικό – χρειάστηκε η ανάληψη προσωπικής ευθύνης από μια χούφτα ανθρώπων, στη διοίκηση της Δικαιοσύνης αλλά με στήριξη από την κορυφή, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς να είναι απόλυτα-απόλυτα βέβαιο ότι θα λειτουργήσει. Βέβαια, δεν ήταν μικρότερης σημασίας η διατύπωση επιφυλάξεων/προειδοποιήσεων π.χ. από τον Συμβούλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη για το πώς θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή ώστε να μην υπάρξουν γλιστρήματα π.χ. σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όμως φαίνεται ότι, τελικά, το βαρύ όχημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης μπαίνει στον αιώνα.